Divčibare za svaki tip turista – Gde se smestiti i kako se provesti


Na planini Maljen nalazi se visoravan Divčibare, udaljena svega 100 kilometara od Beograda, na oko 1000 metara nadmorske visine i sa sjajnim klimatskim uslovima. Zahvaljujuci odličnom geografskom položaju, pomenutoj klimi, aktivnostima koje nudi ali i odnosu cena-kvalitet, ova visoravan se sa razlogom opisuje kao planina za svakoga. Stoga vam u nastavku predstavljamo sjajnu turističku ponudu Divčibara!

Gde pronaći i koliko će nas koštati smeštaj na Divčibarama?

Sa porastom broja turista poslednjih godina, porasla je i smeštajna ponuda na Divčibarama. Tako je znatno obogaćena ponuda, pre svega, privatnog smeštaja, koji je ujedno i povoljniji vid smeštaja od hotelskog.

Hotelski smeštaj na Dvičibarama

Hoteli na oko 1 km od centra se kreću u proseku oko 3.500 dinara za dve osobe. Smeštaj nešto bliži centru u hotel Beli bor za dve osobe je skuplji i kreće se oko 6.000 dibara. U hotelu DIvičibare koji se nalazi u centru ove visoravni cena za noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi je 4.900-5.700 dinara, dok je cena punog pansiona 5.800-6.600. U poznatom hotelu Crni vrh, cene dvokrevetnih soba sa dodatnim ležajem se kreću oko 80 evra. Kada je reč o apartmanima u hotelima njhove cene se kreću od 100 evra pa na više.

Privatni smeštaj na Divčibarama

Ako upredimo cene privatnog sa drugim većim planinskim centrima poput Kopaonika ili Zlatbora, primetićemo da znatno povojnije cene nude Divčibare. Smeštaj ovog tipa, se može pronaći po cenama od 20 evra, za manje apartmane koji mogu da ugoste dve osobe. Velika prednost privatnog smeštaja jeste što je odlično raspoređen i može se pronaći u svim delovima ove visoravni. Ovo može dosta da olakša naše planove i aktivnosti.

Moderne i odlično opremljene apartmane i sa nešto većim kapacitetom na Divčibarama, možete pronaći po cenama već od 40-50 evra. Ukoliko pak planirate da najveći deo vremena provodite van stana, pa vam je potrebno samo prenoćište, možete dosta uštedeti tako što ćete rezervisati sobe Dičibare. Ovo je najpovoljiniji vid smeštaja i možete ga pronaći i po cenama već od 10 evra.

Šta raditi na Divčibarama – zimske i letnje aktivnosti?

Iako je posećenost dosta ujednačena, u prethodnoj godini došlo je do određenih promena. Naime u zimskoj sezoni se povećao broj skijaša sa 8 na 15 hiljada. Razlozi za ovo su kvalitetne ski staze, jedinstven geografski položaj ali i niže cene usluga u odnosu na “konkurentske” planine. Tako su cene na Divičabarama za odrasle 1600 vikendom, a 1500 dinara radnim danima za kartu od četiri sata. Cena sedmodnevnog ski pass-a na Divčibarama je 8.600 dinara.

Kada je reč o letnjim aktivnostima, na ovoj planini se možete oprobati u raznim adrenalinskim aktivnostima. Jedna od popularnijih je panoramska vožnja žičarom. Petnaestominutna vožnja ovom žičarom koštaće vas svega 350 dinara. Pored vožnje žičarom, Divčibare nudi i zip line, koji se nalazi nedaleko od staze Crni vrh, kao i avantura park. Vožnja zip line-om iznosi 800 dinara. Ukoliko biste da se oprobate u off-road vožnji džipom, biće potrebno da izdvojite oko 60 evra.

U želji da posetioci Divčibara što bolje upoznaju ovu planinu Turistička organizacija Valjevo pripremila je pešačke staze. Ukoliko, pak niste dovoljno iskusni možete se obratiti Turističkoj organizaciji Valjevo koja organizuje ture sa vodičem. Pešačkih staza je nekoliko, a mi ćemo vam predstaviti tri:

  • Staza Ljuti krš – mnogima omiljena i upravo staza koju najčešće pešače oni koji se nađu prvi put na Divčibarama. Staza vas vodi kroz šumu, i rezervat prirode druge kategorije Crna reka, do vidikovca koji se nalazi na 962 m nadomrske visine;
  • Golubac – staza koja polazi iz centra Divčibara i vodi do vidikovca Golubac na 1056 m nadmorske visine. Staza je nešto zahtevnija od prethodne, zbog blagog uspona.
  • Paljba – ovo je jedna od poznatijih staza na Dvičabaram i još jedna koja kreće iz centra ove visoravni. Na putu do vidikovca Paljba (1051 m.n.v)prolazite kroz šumovite predele i prelep potok Žujan. Staza je vrlo blaga za pešačenje.

Ljubiteljima biciklizma na raspolaganju su tri staze: magnetna, plava, zelena staza koje su dugačke 30km. Zaljubljenici u razne sportove košarke, fudbala, odbojke, tenisa, rukometa, na Divičabrama se mogu u potpunosti prepustiti sportu koji vole, jer u ponudi imaju mnogo sportsko-rekreativnih terena. Uostalom, i sami ćete tokom boravka videti veliki broj biciklista, trkača, planinara i sportista rekreativaca.

Restorani i izlasci na Divčibarama

Nakon ovog pešačenja i aktivnosti, trebalo bi nadoknaditi utrošenu energiju. A za to će vam na raspolaganju biti brojni restorani, sa odličnom ponudom i sasvim povoljnim cenama. Tako ako tragate za dobrim i povoljnim obrokm možete da svratite u restoran hotels Pepa ida poručite nešto sa dnevnog menija, što je povoljnija opcija, ili da poručite hranu sa regularnog menija koja nešto skuplja.

Divčibare je mesto koje drži do ukusa svoga kraja, pa ćete tako u svakom restoranu naići na jela iz domaće kuhinje. Restoran Divčibarski zamak je poznat uprvao jelima iz naše kuhinje, dok u ostalim restoranima poput DivčiBAR ili Restoran 4 možete da isprobate i jela iz internacionalne kuhinje.

Divčibare jesu sinom za odmor i relaksaciju, ali isto tako mogu ponditi opcije za noćni život. Noćni život na Divčibariama se odvija uglavnom u restoranima i hotelima gde se organizuju uživo svirke. DivčiBar se izdvaja kao najposećeniji i najpopularniji, pa i kao mesto koje najčešće organizuje svirke. Ostala mesta čine to sporadično.

Međutim, ukoliko ste ljubitelj dobrog provoda i alternativnog zvuka ona bi Divčibare trebalo da posetite polovinom avgusta kada se na ovoj visoravni održava Mountain Music Fest.

Nadamo ste da ste uživali u ovom virtuelnom obilasku Divčibara. Mi vam želimo da sa virutelnog što pre pređete na stvarni obilazak i da vam provod bude još jedno nezaboravno iskustvo!

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 14.07.2023. | Modifikovano: 14.07.2023.