Kako se ogranizuju individualna putovanja?

Oni koji vole da svoje slobodno vreme i novac ulažu u putovanja znaju koliko pozitivnih i lepih osećanja to može proizvesti, koliko jake emocije ali i doživotne uspomene. Čak i kada se ide na isto mesto dva puta mogu se stvoriti potpuno drugi osećaji i trenuci za pamćenje.

Na mlađem uzrastu lakše je put organizovati u grupi, posredstvom agencije i to uglavnom autobuskim prevozom. Kada se ljudi osamostale u smislu posla, stanovanja i drugih obaveza individualna putovanja postaju prava atrakcija i zanimacija.

Najvažnije informacije o njima pročitajte u nastavku.

Sve krojeno po vašoj meri

Kada je reč o individualnim putovanjima postoje neke glavne karakteristike koje ga razlikuju od ostalih oblika, a najupečatljivija i najkonkretnija odnosi se na to da je reč o kreiranju svih detalja po meri, želji i potrebama klijenta.

Još jedna prednost i razlika ogleda se u tome što mogućnosti za organizaciju u svakom pogledu mogu biti neograničene što omogućava da se bukvalno napravi plan iz snova.

Bilo da je reč o nekoj egzotičnoj destinaciji, avanturi, opuštajućem odmoru ili čak veridbi ili venčanju na nekoj posebnoj lokaciji sve je moguće organizovatni na ovaj individualni način.

Kako izgleda sam proces organizacije?

U našoj zemlji, kao i u mnogim drugim evropskim zemljama, postoje agencije koje se bave organizacijom individualnih putovanja i koje to rade na profesionalnom i kvalitetnom nivou.

Sam proces je vrlo jednostavan. Nakon što se odabere agencija kojoj će se pokloniti poverenje sa njima se može stupiti u kontakt direktnim odlaskom u objekat, pozivom na kontakt telefon ili putem mail adrese poslati upit.

Za kratko vreme bićete kontaktirani, a sledeći korak odnosi se na razgovor sa agentom koji će saslušati sve vaše zelje u pogledu destinacije, prevoza, koje atrakcije želite da obiđete, šta vam je važno, kakav smeštaj očekujete kao i koliko ste novca za sve to spremni da izdvojite.

Njihov zadatak je da na osnovu svih tih kriterijuma koju su vama važni i bitni naprave najbolji moguć plan individulanog putovnaja za svakog klijenta pojedinačno.

Odnos cene i kvaliteta je jedan od ključnih zadataka.

Koje destinacije su preporuka za prvo individualno putovanje?

Prvo individualno putovanje može biti uzbuđujuće iskustvo! Izbor destinacije zavisiće od vaših interesovanja, budžeta i želja, ali evo nekoliko preporuka koje bi mogle biti odgovarajuće:

Prag, Češka: Prag je predivan grad bogate istorije i arhitekture. Možete istraživati čuveni Karlov most, Praški dvorac i uživati u bogatoj kulturnoj sceni.

Lisabon, Portugal: Lisabon je sunčan grad sa prelepim pejzažima, ukusnom hranom i živopisnom muzičkom scenom. Možete posetiti čuveni Torre de Belém i uživati u fado muzici.

Bangkok, Tajland: Za avanturističke duše, Bangkok nudi fascinantan spoj moderne i tradicije. Posetite hram Wat Pho, uživajte u tajlandskoj kuhinji i istražite uzbudljive tržnice.

Barcelona, Španija: Barcelona je grad umetnosti i arhitekture. Možete obići čuvene građevine Antonija Gaudija, poput Sagrade Famílie i Park Güell.

Ubud, Bali, Indonezija: Ako želite mirnije putovanje, Ubud na Baliju nudi prelepe pejzaže, hramove i šume. Možete se opustiti uz jogu i tradicionalnu balinežansku kulturu.

Edinburg, Škotska: Edinburg je pun istorijskih znamenitosti, uključujući Edinburški dvorac i Kraljevsku milju. Takođe, tu je i bogata škotska kultura.

Kyoto, Japan: Kyoto je prepun tradicionalnih hramova, bašti i čajnica. To je idealno mesto za istraživanje japanske istorije i kulture.

Krakov, Poljska: Krakov je grad bogate istorije i arhitekture. Posetite tržnicu Glavni trg i koncentracioni logor Aušvic-Birkenau kako biste saznali više o istoriji.

Melburn, Australija: Melburn je poznat po svojoj kafi, umetničkoj sceni i raznovrsnoj hrani. Možete istraživati umetničke četvrti i obližnju prirodu.

Dubrovnik, Hrvatska: Dubrovnik je prelep grad na obali Jadranskog mora s impresivnim zidinama i bogatom istorijom. Možete istraživati Staru gradsku jezgru i uživati u obali.

Pre nego što krenete na putovanje, obavezno istražite vizne zahteve, budžet i bezbednost destinacije kako biste se pripremili na najbolji mogući način. Srećno putovanje!

Šta se ističu kao glavne prednosti?

Osim već pomunih glavnih i očiglednih prednosti koje sa sobom nose individulana putovanja poput organizacije puta po meri kupaca, te da će agencije odraditi svoj posao u kratkom roku u odnosu na vaše želje i očekivanja, treba pomenuti još neke.

U vezu sa tim može se dovesti još par stvari a koje se odnose na to da nema skrivenih troškova već da će sve cene biti transparentne i jasno izražene kroz tabelu troškova. Prednost je ta što cena smeštaja i prevoza može biti i povoljnija nego kada je u pitanju putovanje u grupi, jer se i avio karte mogu naći po povoljnijim cenama za manji broj ljudi.

Treba pomenuti i bolje i fleksibilnije uslove kada je u pitanju promena rezervacije ili otkazivanja zbog raznih nepredvidivih okolnosti.

A ne treba zaboraviti ni činjenicu da nema grupe ljude od kojih zavisi vaše vreme i kretanje, već sami birate koje atrakcije i mesta želite da posetite i gde želite da odete, šta želite da probate od lokalne hrane i pića i tome slično.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 20.09.2023. | Modifikovano: 20.09.2023.