TOP 10 atrakcija u Beogradu za strane turiste

Kada dođu u Beograd, strane turiste očekuje mnogo zanimljivih lokacija koje bi trebalo da obiđu. Ukoliko i vi očekujete goste iz inostranstva ili se bavite vodičkim poslom, morate da znate gde ćete odvesti te ljude kada se prvi put susretnu sa srpskom prestonicom. U nastavku teksta predstavićemo TOP 10 atrakcija u Beogradu za strane turiste.

  1. Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park

Simbol Beograda je Beogradska tvrđava okružena Kelmegdanskim parkom u okviru koje se nalazi i čuveni spomenik „Pobednik“. Pored statue nagog muškarca visine 14 m, u okviru tvrđave treba obići i Rimski bunar, Barutanu, Sahat kulu, Crkvu Svete Petke i Crkvu Ružicu. Tvrđava ima dugu istoriju koja datira unazad više od 2.000 godina i promenila je mnoge vlasti i kulture tokom vekova. Kalemegdanski park se prostire oko tvrđave, a ispunjen je pešačkim stazama, spomenicima, zelenim površinama. U parku se nalazi i Zoo vrt koji takođe može biti zanimljiv stranim turistima.

  1. Skadarlija – boemska četvrt

Ako se pitate gde izvesti turiste u Beogradu, prva „stanica“ je svakako tradicionalna boemska četvrt, Skadarlija. Najpopularniji restorani sa najukusnijim jelima srpske kuhinje duž skadarske kaldrme su „Dva jelena“, „Tri šešira“ i „Šešir moj“. Skadarska ulica je često nazivana „Beogradskim Montmartrom“, jer je to mesto gde su se okupljali pesnici, slikari, muzičari i umetnici tokom 19. i 20. veka, čineći je epicentrom umetničkog života grada. Pored Skadarlije, atraktivna mesta stranim turistima za izlaske su Beton hala i beogradski splavovi.

  1. Trg Republike i Knez Mihailova ulica

Trg Republike je centralni trg u Beogradu, okružen brojnim istorijskim zgradama, prodavnicama, restoranima i kulturnim institucijama. Na njemu se nalaze Narodno pozorište, Narodni muzej i Spomenik knezu Mihailu. Samo „srce“ grada osim Trga Republike čini i Knez Mihailova ulica. U pitanju je pešačka zona i najprometnija ulica u Srbiji puna kafića, restorana, suvenirnica, butika, ali i kulturno-sistorijskih spomenika. Njene fasade pretežno datiraju iz 19. veka i odišu specifičnim šarmom. Lokalci vole da kažu: „Ukoliko niste prošetali Knezom, kao da niste ni bili u Beogradu!“

  1. Hram Svetog Save – jedna od TOP 10 atrakcija u Beogradu, ali i celoj Srbiji

Ukoliko koristite aerodromski transfer jedno od glavnih mesta za skupljanje i ostavljanje stranih putnika je Trg Slavija. Razlog tome je dobra povezanost sa aerodromom i veliki broj smeštaja u njegovoj blizini, među kojima se ističu hoteli „Hilton“ i „Slavija“. Nedaleko od trga nalazi se jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu – Hram Svetog Save. Izgrađen je u neovizantijskom stilu, a njegova arhitektura je impozantna i prepoznatljiva po kupoli koja dominira beogradskim horizontom. Unutrašnjost je ukrašena freskama koje prikazuju verske motive i istorijske događaje, a ispod hrama nalazi se kripta u kojoj se nalaze mošti kneza Lazara.

  1. Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle nalazi se na Vračaru, u Krunskoj ulici. Sadrži bogatu kolekciju originalnih eksponata, dokumenata, i drugih materijala koji prikazuju život i rad slavnog naučnika. Izložbe obuhvataju njegove izume, eksperimente, patente i lične stvari. Ispred muzeja se nalazi spomenik Nikole Tesle koji ga prikazuje kako drži svetlosnu kuglu, što simbolično predstavlja njegova dostignuća u oblasti elektriciteta.

  1. Gardoš i Milenijumska kula

Gardoš je istorijski deo Zemuna, poznat po svojoj kulturnoj i istorijskoj važnosti, a jedna od njegovih najprepoznatljivijih znamenitosti je Milenijumska kula. Gardoš se nalazi na brdu iznad Dunava, što pruža prelepe poglede na reku i okolne delove grada. Glavni trg na brdu je Trg Branka Radičevića na kome se nalazi Milenijumska kula, koju meštani pogrešno zovu „Kula Gardoš”.  Kula je visoka 36 metara, a izgrađena je 1896. godine kako bi se obeležio hiljadugodišnji jubilej vlasti Ugarske nad Panonijom. 

  1. Crkva Svetog Marka i Tašmajdanski park

Crkva Cvetog Marka se gotovo uvek nalazi na listi TOP 10 atrakcija u Beogradu, prevashodno zbog svog istorijskog značaja i velelepne lepote. Srpsko-vizajntijski stil, crveno bela fasada i dva tornja čine izuzetnu pozadinu za fotografisanje turista kada dođu u Tašmajdanski park. U kripti crkve počivaju posmrtni ostaci kralja Aleksandara Obrenovića i kraljice Drage, kao i knjaza Milana M. Obrenovića. U Tašmajdanskom parku nalazi se i Stadion Tašmajdan, poznat po tome što je na njemu 1971. godine prvi put održana korida van Španije.

  1. Trg Terazije i velelepni hotel „Moskva“

Hotel „Moskva” je jedan od najstarijih i najprestižnijih hotela u Beogradu, izgrađen 1906. godine. Hotel ima impresivnu arhitekturu koja kombinuje elemente bečke secesije i srpske neorenesanse. Fasada i unutrašnjost hotela odišu elegancijom i šarmom. Dominira Trgom Terazije, na kome se još nalazi i čuvena Terazijska česma.

  1. Beograd na vodi – Kula Beograd i moderna četvrt na obali Save

Beograd na vodi, odnosno Belgrade Waterfront, veliki je stambeno-poslovni kompleks koji se razvija na obali reke Save. Njime dominira Kula Beograd visoka 168 metara. Kada bude završena, u njoj će biti mesta za 190 hotelskih soba i 220 luksuznih apartmana, a na vrhu će se nalaziti vidikovac.

  1. Avala – spomenik Neznanom junaku i Avalski Toranj

Monumantalni mauzolej na vrhu Avale podignut je 1938. godine, a njegov tvorac je čuveni arhitekta Ivan Meštrović. Kaskadno stepenište vodi do dve kapije koje „čuvaju“ karijatide. Spada u jednu od TOP 10 atrakcija u Beogradu i najpopularniju arhitektonsku atrakciju grada.

Avalski toranj je najviši objekat u Srbiji, ukupne visine 204,57 metara. Prvobitni toranj iz 1965. godine srušen je tokom NATO bombardovanja. Zanimljiv je podatak da je to bio najviši srušeni objekat na svetu do 2001. godine i rušenja Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Na toranj se možete popeti da uživate u pogledu, ali i da se osvežite uz piće i kafu u restoranu na 119. metru visine.

Ukratko smo opisali svaku od TOP 10 atrakcija u Beogradu, a na vama je šta ćete pokazati svojim gostima iz inostranstva kada stignu u srpsku prestonicu.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 19.10.2023. | Modifikovano: 06.11.2023.