Top 5 mesta u Srbiji gde možete organizovati piknik

Srbija, sa svojim bogatim kulturnim nasleđem i zadivljujućom prirodom, nudi mnoštvo idealnih lokacija za organizovanje piknika. Bilo da ste ljubitelj tihih šumskih predela, mirnih rečnih obala ili panoramskih pogleda sa planinskih vrhova, ovaj balkanski biser nudi raznolike opcije za uživanje na otvorenom.

Piknik nije samo prilika za opuštanje i uživanje u hrani na svežem vazduhu, već i savršen način da se povežete sa prirodom i svojim dragim ljudima. U nastavku teksta, istražićemo top 5 lokacija u Srbiji koje su kao stvorene za ovakav vid rekreacije.

Fruška Gora – Piknik u Nacionalnom parku

Fruška Gora, dragulj Vojvodine, predstavlja savršenu mešavinu prirodnih lepota i istorijskog nasleđa. Nacionalni park Fruška Gora, poznat po gustim šumama, brojnim čistim izvorima i preko 16 pravoslavnih manastira, nudi idealno mesto za ljubitelje prirode i kulture. Piknik u ovom području može se obogatiti posetom nekom od manastira, kao što su Krušedol i Hopovo, koji su pravi primeri srpske srednjovekovne arhitekture i umetnosti.

Površine za piknik na Fruškoj Gori su brojne i dobro očuvane. Postoje posebno dizajnirane zone za roštilj, za šta im je potreban samo pribor za jelo kako bi uživali u hrani i odmoru u miru i tišini šume. Za one željne aktivnosti, Fruška Gora nudi mnoštvo pešačkih i biciklističkih staza. Jedan od najpopularnijih puteva je staza koja vodi do vrha Iriški Venac, sa koje se pruža predivan pogled na okolne vojvođanske ravnice.

Tara – Piknik s pogledom na Drinu

Nacionalni park Tara, smešten u zapadnoj Srbiji, pruža jedinstveno iskustvo piknika s nezaboravnim pogledima. Tara je poznata po svojoj raznolikosti biljnog i životinjskog sveta, uključujući Pančićevu omoriku, endemsku vrstu drveta. Piknik na Tari može biti posebno uzbudljiv za ljubitelje prirode koji mogu uživati u posmatranju ptica, kao i u šetnjama kroz netaknutu prirodu.

Jedan od najlepših vidikovaca za piknik definitivno je Banjska Stena, sa kojeg se pruža zadivljujući pogled na meandre reke Drine. Uz to, jezero Zaovine nudi mirnu i relaksirajuću atmosferu, savršenu za vikend piknik uz vodu. Posetioci mogu takođe uživati u šetnjama pored jezera ili u laganoj vožnji čamcem.

Tara je planina koja privlači posetioce tokom svih godišnjih doba, pružajući različite doživljaje u zavisnosti od vremenskih uslova. Bilo da je prekrivena snegom zimi ili obasjana suncem jeseni, Tara pruža očaravajuće pejzaže koji ostavljaju bez daha.

Uvac – Piknik pored meandara

Rezervat prirode Uvac, poznat po svojim meandrima, predstavlja jednu od najimpresivnijih prirodnih atrakcija u Srbiji. Ovo područje je idealno za avanturistički piknik, gde možete uživati u pogledu na krivudave rečne tokove okružene strmim liticama. Vidikovac Molitva nudi jedan od najlepših pogleda na meandre Uvca, čineći ga idealnim mestom za piknik.

Za ljubitelje divljih životinja, Uvac je dom beloglavog supa, jedne od najvećih ptica grabljivica. Pored piknika, posetioci mogu istražiti pećine kao što su Ledena i Ušačka, ili se uključiti u vožnju čamcem po rečnim meandrima, što pruža potpuno drugačiju perspektivu ovog čudesnog prirodnog fenomena.

Ada Ciganlija – Gradski piknik

Ada Ciganlija, popularno beogradsko izletište, predstavlja oazu mira u samom srcu grada. Sa svojim velikim zelenim površinama, jezerom i brojnim sadržajima, Ada je idealno mesto za gradski piknik. Ovo jezero sa veštačkom plažom nudi različite aktivnosti kao što su plivanje, vožnja čamca ili vodeno skijanje, dok su šetalište i biciklistička staza savršeni za one koji preferiraju aktivnosti na kopnu.

Piknik na Adi može biti pravo gastronomsko uživanje, s obzirom na brojne kafiće i restorane koji se nalaze u blizini. Takođe, postoje specijalno dizajnirane zone za roštilj, gde se može pripremati hrana na otvorenom. Uz to, postoji mnogo dečijih igrališta, što Adi Ciganliji daje status idealnog mesta za porodične piknike.

Đavolja Varoš – Piknik u čudu prirode

Đavolja Varoš, prirodna atrakcija smeštena u blizini Kuršumlije, nudi jedinstvenu pozadinu za piknik. Ovo područje je poznato po svojim zemljanim piramidama – visokim kamenim stubovima koje krune kameni kapci. Legende i misterija koje okružuju Đavolju Varoš dodaju poseban ugođaj boravku u ovom kraju.

Piknik u blizini ovih prirodnih formacija može biti ne samo opuštajući, već i edukativan. Posetioci mogu saznati više o geološkoj istoriji i procesima koji su doveli do nastanka ovih jedinstvenih formacija. Pored piknika, postoje i uređene staze za šetnje koje vode do vidikovaca sa kojih se pruža spektakularan pogled na celo područje.

Srbija, sa svojom raznolikom prirodom i bogatom kulturom, nudi brojne mogućnosti za organizovanje nezaboravnog piknika. Bez obzira da li tražite mir i tišinu u šumama Fruške Gore, spektakularan pogled sa Tare, avanturu u kanjonu Uvca, gradski odmor na Adi Ciganliji ili misterioznu lepotu Đavolje Varoši, svako može pronaći idealno mesto za opuštanje i uživanje u prirodi.

Piknik u Srbiji i njenim nacionalnim parkovima je više od obroka na otvorenom, to je prilika za povezivanje s najlepšom prirodom, čuvenom istorijom i kulturom ove zemlje.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 03.11.2023. | Modifikovano: 03.11.2023.