Zima će brzo doći – Znate li gde ćete na sankanje?

Nekada, u nekim sada već prošlim vremenima, Divčibare na planini Maljen, bila su nezaobilazna destinacija za dečije raspute, kada su deca iz svih delova naše zemlje dolazila da ovde provedu zimski raspust i naprave prve „korake“ u skijanju ili sankanju.

I nisu se bez razloga Divčibare pozicionirale tako visoko na mestu omiljenih planina među decom, jer je planina koja je zbog klime pogodna za dug boravak napolju, nema vetra, vazduh je lekovit, a sneg ume da pada i po nekoliko meseci, pa se tako sezona na snegu produžava i na 90 dana, što je svojevrstan rekord.

Situacija je i sada slična, kada je turizam uradio svoje i kada sve više ljudi dolazi ovde vikendima, tokom odmora, praznika i naravno raspusta.

Istina je i da su Divčibare predivne tokom letnjih meseci, i tokom proleća kada sve procveta, ali zima je ovde ipak najposećenije godišnje doba, kada sve vrvi od turista, a raspusti su period kada su deca glavna i kada je sve podređeno njima.

A gde su deca tu je i sankanje, jedno od omiljenih aktivnosti tokom zime – na gumi, sankama, sankanje je asocijacija na bezbrižni zimski dan proveden na snegu.

I da, sankanje je obavezna aktivnost na Divčibarama – jer su staze veoma pogodne za tako nešto, nisu previše strme, a nisu ni opasne, snega ima sasvim dovoljno, a kod staza ima i dodatnog sadržaja za decu. Inače postoji i tzv. dečja ski staza koja je namenjena za decu nešto starijeg uzrasta.

Osim staza, sankanje je moguće na brojnim brdima na Divčibarama, koja su kao stvorena za zimske čarolije jer su prekrivene snegom.

U tom smislu dva brda su najpoznatija i najposećenija – to su dva brda koja se nalaze u samom centru. Za lakše snalaženje, jedno brdo se nalazi u blizini ski staze Centar, dok se drugo brdo koje je fenomenalno za sankanje nalazi kod hotela Maljen. Oba brda su posećena a kuriozitet je da se za samo par stotina dinara može iznajmiti guma sa kojom je spust još lepši.

Pored guma možete iznajmiti i sanke (cena se kreće od 500 dinara pa naviše), za one roditelje koji nisu poneli za svoju decu, ili koji su došli na Divčibare autobusom, pa im je bilo nezgodno da nose sanke ili gumu za sankanje. Cene su iskazane po satu korišćenja.

U brojnim slučajevima starija deca idu na ski stazu, dok mlađi borave na ova dva brda.

Alternativno postoji i zabavni park, pa se deca često i na ovaj način zabavljaju, pored sankanja.

Za koju god varijantu da se odlučite nema greške, i sankanje, ma koliko lagodan i zabavan vid zabave bio, jeste i jedna od najzdravijih varijanti koje postoje, jer se deca zaigraju u ovoj aktivnosti, i puno vremena provedu na čistom planinskom vazduhu, koji je ovde veoma veoma lekovit. Divčibare su poznate po vazduhu koji ima mnogo zdravstvenih benefita za ljudski organizam, a posebno za decu školskog i predškolskog uzrasta.

 

Takođe, sankanje, za razliku od skijanja moguće je na bilo kojoj lokaciji, a nije vam potrebna nikakva prethodna priprema, a Divčibare su visoravan koja je sa svojim malim brdašcima idealna.

Neretko možete videti decu kako se sankaju u blizini smeštaja, jer su brdašca i padine svuda unaokolo, a priroda je magična. Takođe, ne morate brinuti o tome da li ste poneli sanke ili gumu, ili sve popularniji sklisko, sve možete to da nabavite ili u prodavnici ili, ukoliko vam je tako zgodnije da iznajmite po razumnim cenama.

I za kraj, iako popularna skijaška destinacija, ne može se porediti sa Kopaonikom ili Zlatiborom, i ni ne treba, Divčibare su destinacija za sebe, ali se ističu kao dečja planina, na kojoj je zagarantovano vrhunsko sankanje.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 05.09.2023. | Modifikovano: 05.09.2023.