Razlika između hotela i hostela

Proces planiranja odmora započinje sagledavanjem budžeta kojim raspolažemo za putovanje. U skladu sa raspoloživim finansijama biramo na koju destinaciju odlazimo i u kojim/kakvim ćemo objektima odsedati. Koliko puta ste došli u situaciju da čitate program putovanja neke turističke agencije u kome piše da je smeštaj u hotelu ili hostelu, a da zapravo vi i ne znate u čemu je ključna razlika između ta dva tipa smeštaja? Ono što ste sigurno primetili je činjenica da je smeštaj u hostelu znatno jeftiniji nego da odsedate u hotelu. Zbog čega je to tako?

Hotel ili Hostel

Hotel je objekat koji pruža usluge smeštaja, ishrane, pića i druge dodatne usluge. Hoteli mogu imati od jedne do pet zvezdica, a nedavno smo pisali o kategorizaciji hotela i šta predstavljaju hotelske zvezdice.

Hostel predstavlja objekat koji pruža usluge smeštaja i odlikuje ga jednostavnost, prijatna atmosfera, dobra lokacija i niža cena smeštaja.

Koja je razlika između hotela i hostela?

Gradske hotele većinom posećuju poslovni ljudi, kao i osobe koje žele viši nivo usluge, dok u hostelima najčešće odsedaju putnici koji obilaze više gradova u toku svog putovanja. Česti gosti hostela su putnici kojma je ograničen budžet, pa biraju povoljnije objekte za smeštaj u kojima se zadržavaju manji broj dana, a neretko i svega jedan dan ili par sati.

U hostelima možete odsedati u privatnim sobama (dvokrevetne, trokrevetne, itd), pa sve do višekrevetnih soba koje mogu biti odvojene muške i ženske, kao i mešovite sobe. Od tipa sobe zavisi cena smeštaja. Na taj način najpovoljnije je odsedati u višekrevetnim mešovitim sobama. Cena smeštaja u hostelima je dosta niža za razliku od cene smestaja u hotelima. Kada je higijena u hostelima u pitanju, sve prisutnija je praksa da se objekti svakodnevno čiste. Ipak, pre odlaska u hostel, informišite se o iskustvima prethodnih gostiju, uz pomoć sajtova kao što su TripAdvisor i Booking.

Sigurno ste se zapitali gde ćete čuvati vaše lične stvari ako odsedate u sobi sa osobama koje ne poznajete. U većini hostela, ni za to ne morate da brinete, jer oni uglavnom poseduju ormariće (tzv. lokere) gde možete da ostavite svoje stvari zaključane i da ključ nosite sa sobom. Tako da i kada ste u spavaonici koja ima više od 10 kreveta, imate mesto gde možete da odložite vaše lične stvari.

Uglavnom se smatra da su hosteli objekti namenjeni mlađoj populaciji i avanturistima, ali to apsolutno ne mora da bude pravilo. Danas postoje hosteli koji su na neki način u rangu hotela srednjih kategorija. Ako ste osoba koja želi luksuz i uslugu koju ste spremni da platite onda je hotel pravi izbor za vas. Ako ste spremni da napravite kompromis i odustanete od nekih povoljnosti koje hoteli pružaju, postoje hosteli koji će vam biti jednako dobri domaćini. Izbor je na vama.

Autor: Anđela Bučić | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.