Rekord: putnik prošao 12 evropskih zemalja za samo 24 časa

Verovali ili ne, Britanac je uspeo da proputuje kroz 12 zemalja Evrope za svega 24 časa, time oborivši svetski rekord sa najviše posećenih zemalja za jedan dan. Sigurno se pitate zbog čega je iko uopšte pokušao da ostvari ovakav poduhvat, ali pored avanturističkog duha, ova avantura je imala i humanitarni karakter. Evo o čemu se radi i kako je to izveo.

Pored toga što Adam Lejton kao otac troje dece voli da putuje, Adam je i humanitarac. On je pored avanturističkog iskustva koje će se sigurno prepričavati, baš kao što to činimo mi sada, ostvario još jedan cilj, prikupivši i doniravši 1200 evra u humanitarne svrhe za organizaciju koja pruža pomoć porodicama pogođenim smrću beba koje su umrle pre, tokom ili odmah nakon porođaja. Na ideju o ovome je došao nakon što je njegova sestra prošla kroz takvo, malo je reći neprijatno iskustvo.

Evo kako je uspeo da pređe čak 12 zemalja za 24 časa

„Trka“ je počela u 7 časova 25. maja u gradu Perlu u Nemačkoj, nakon čega se Adam uputio redom kroz sledećih 11 evropskih država: Luksemburg, Francusku, Belgiju, Holandiju, Dansku, Švedsku, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku i konačno Austriju, u koju je uspeo da uleti svega nekoliko minuta pre isteka roka i mogućnosti za obaranje rekorda. Ipak, uspeo je a poslednja 2 kilometra je čak bio primoran da trči kako bi stigao u Austriju i ostvario sve što je zacrtao za obaranje rekorda.

Planiranje je teklo godinu dana, a konačan uspeh je ostvario zahvaljujući nekoliko strateških poduhvata i odabirom država kroz koje će proći. Glavne dve stavke bile su to što je gradić Perl u Nemačkoj, praktično na samoj granici sa Luksemburgom, a sledeći jeste taj što je Kopenhagen, kao glavni grad Danske udaljen na svega 10 minuta vožnje vozom od Malmea u Švedskoj, pošto su povezani čuvenim mostom Oresund.

Nakon što je za svega 74 minuta uspeo da prođe kroz čak četiri države, postalo je jasno da je plan bio ostvariv, te je nakon te četiri države uhvatio avionski let, za koji je unapred rezervisao karte, ka Amsterdamu, odakle je automatski preseo na let za Kopenhagen. Usledio je već pomenuti voz ka Kopenhagenu, i tura se tako razvila na dalje, kombinacijom aviona i voza.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 31.05.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.