Šta treba znati ako koristite rent a car usluge u zemljama Evrope

Iako mnogi turisti i dalje više vole da se oslone na usluge javnog prevoza kada otputuju na željenu destinaciju, rentiranje automobila na putovanjima postaje sve popularnije jer nudi brojne pogodnosti koje jednostavno nisu dostupne kod drugih vidova prevoza. U zavisnosti od toga šta sve očekujete od vašeg sledećeg putovanja i od odabrane destinacije, postoji mnoštvo razloga zašto bi ste trebali da uzmete u razmatranje iznajmljivanje automobila.   

Automobil na karti sveta

Prednosti rent a car-a: Zašto iznajmiti automobil na putovanju?

Automobil vam omogućava puno slobode i udobnosti na putovanju. Možete obilaziti željana odredišta tempom koji vi želite, zaustavljati se uvek kada vi to hoćete kako biste razmislili i odmorili se, a biće vam dostupna i mesta na koja je teško ili čak nemoguće stići javnim prevozom.

Ovo su neke od najvećih prednosti koje na putovanju može da donese rent a car.

Ušteda novca

Zbog jake konkurencije na rent a car tržištima, agencije nude sve više pogodnosti svojim potencijalnim klijentima i širok izbor modela vozila, od malih gradskih automobila pa sve do luksuznih varijatni kao što je zakup limuzine.  

Rent a car je posebno povoljan ako su u pitanju grupna putovanja. Dok solo putnici uglavnom nemaju averziju prema javnom prevozu, porodice i grupe mogu da imaju velike troškove ukoliko koriste taksi usluge ili usluge javnog prevoza. Dakle, kada putujete u grupi iznajmljivanje automobila je najekonomičniji izbor. Šta više, putovanje sa malom decom u vozilima javnog prevoza može da bude veoma iscrpljujuće i stresno.

Takođe, novac možete uštedeti tako što ćete rezervisati smeštaj u hotelu koji je udaljen od centra grada i samim tim je jeftiniji. Ušteđen novac od smeštaja možete potrošiti na iznajmljivanje vozila, pa će vam sve prednosti koje nudi prevoz automobilom, od bezbednosti i komfora pa do slobode kretanja, na kraju ispasti gratis.

Rent a car za brz i lak obilazak željenih odredišta i slobodu kretanja

Automobil vam donosi potpunu slobodu na putovanju. Dok ste na odmoru, najmanje što vam treba jeste da jurite taksiste, da čekate na autobuskim stajalištima i da se pridržavate reda vožnje. Umesto toga, uz iznajmljeni automobil imaćete potpunu slobodu i više vremena za istraživanje i uživanje.

Bilo da odlazite na odmor samostalno ili sa porodicom, imaćete ograničeno vreme za obilazak svih znamenitosti i za sve druge planirane aktivnosti, pa ćete na kraju morati da sa vaše must see liste skinete neka mesta koja ste zaista želeli da vidite. Međutim, zahvaljujući rent a car agencijama koje nude povoljno iznajmljivanje vozila, moći ćete maksimalno da iskoristite vreme na svom putovanju i da posetite sva mesta koja vas zanimaju.

Ako koristite javni prevoz izgubićete mnogo vremena jer ćete morati da se povinujete redu vožnje, a uz to i da čekate na svakoj međustanici da izađu i uđu putnici. Rentiranje vozila omogućiće vam da se prevezete do željene lokacije kada vi hoćete, brzo i bez ikakvih problema.

Saveti za iznamljivanje automobila u Evropi

Ako vaše sledeće putovanje podrazumeva odlazak u neku evropsku zemlju, postoje brojne stvari koje morate unapred da znate kada je u pitanju iznajmljivanje automobila u zemljama Evrope. Uz pomoć ovih saveta, moći ćete da uštedite nešto novca i bićete pošteđeni bespotrebnog nerviranja dok uživate u vožnji iznajmljenim vozilom po Evropi.  

#1 Izbor kompanije

Neke od najvećih i najpouzdanijih rent a car kompanija koje posluju u Evropi su:

  • Avis,
  • Hertz,
  • Europcar,
  • Sixt.

Kada planirate putovanje u neku evropsku zemlju, istražite po internetu kako biste proverili kvalitet rent a car agencija koje u toj zemlji nude svoje usluge i obavezno uporedite cene najma. Cene se mogu znatno razlikovati u zavisnosti od toga kakve promocije su aktuelne kod različitih agencija, od trenutne ponude i potražnje, zbog čega vredi uložiti dodatni napor jer možete uštedeti novac.

Ako vam se ne dopada ideja da sami pronalazite kompanije za iznajmljivanje automobila koje daju najbolje uslove, možete koristit online platformu autoeurope.com, gde jednostavno možete pronaći najbolje ponude za svaku evropsku zemlju.

#2 Faktori koji utiču na cenu rent a car automobila u Evropi

Postoje jasni faktori koji određuju cenu iznajmljivanja automobila, kao što je trajanje perioda na koji iznajmljujete automobil ili veličina automobila koji želite da iznajmite. Međutim, postoje i neki faktori koji utiču na cenu, a o kojima možda niste razmišljali.

Manuelni menjač ili automatik

Vozila sa manuelnim menjačem su mnogo rasprostranjenija u odnosu na automobile sa automatskom transmisijom. Ako se odlučite za automatik, to vas može koštati i do 50% više.

Različite lokacije za preuzimanje i ostavljane iznajmljenog automobila

Ponekad ima smisla iznajmiti automobil na jednoj a ostaviti ga na drugoj lokaciji. Na primer, ako vozite kroz južnu Francusku, možete iznajmiti i preuzeti automobil u Nici, putovati duž francuske rivijere i Provanse, i ostaviti automobill u Avinjonu.

Ostavljanje automobila na drugoj lokaciji vam može uštedeti puno vremena koje biste potrošili kako biste vratili automobil tamo gde ste ga preuzeli. Međutim, postoji naknada koja se plaća za ostavljanje automobila van mesta preuzimanja i ona obično iznosi od 100 do 300 eura, ali može biti i mnogo skuplja (do 1000 eura), naročito ako ste auto preuzeli u jednoj a ostavljate ga u drugoj zemlji.

Iznajmljivanje vozila na aerodromu ili železničkoj stanici se dodatno plaća

Naravno da preuzimanje automobila na aerodromu ili železničkoj stanici donosi brojne pogodnosti, ali ta privilegija obično košta od 25 pa čak do 100 eura, zavisno od destinacije na kojoj se nalazite. Kako biste uštedeli novac, razmislite o iznajmljivanju automobila u gradu.

Iznajmljivanje automobila na aerodromu ili železničkoj stanici ima nekoliko prednosti. Pre svega, veoma je zgodno da čim izađete iz aviona uzmete automobil i odvezete se do hotela. Drugo, objekti u kojima se iznajmljuju automobili su mnogo veći na aerodromima i železničkim stanicama i imaju bolju ponudu vozila. I najzad, manja rent a car predstavništva imaju kraće radno vreme. U većini slučajeva, kada su u pitanju gradovi Evrope, nemojte očekivati da ćete moći da iznajmite automobil pre 9h ili posle 17h.

#3 Proverite da li vam je potrebna međunarodna vozačka dozvola

Kada odete da preuzmete vaše vozilo, tražiće vam na uvid dokumenta, vozačku dozvolu, pasoš i kreditnu karticu. I potencijalno vam mogu zatražiti na uvid međunarodnu vozačku dozvolu (IDP-Internationl Drivers Permit).

U međunarodnoj vozačkoj dozvoli je prevod vaše vozačke dozvole na 10 različitih jezika. Ona sadrži ime i prezime, fotografiju, i druge inforamcije o vozaču. Važno je da znate da IDP ne zamenjuje vozačku dozvolu ili pasoš, već predstavlja dopunu vaše vozačke dozvole.

Spisak zemalja u kojima će vam biti potrebna međunarodna vozačka dozvola možete pročitati u našem članku Međunarodna vozačka dozvola i zeleni karton – kako do njih?

#4 Možda će vam biti potrebna i vinjeta

Vinjeta je obična nalepnica koju nalepite na prednje vetrobransko staklo kao dokaz da ste platili putarinu. Ako iznajmljujete automobil u evropskoj zemlji u kojoj se zahteva vinjeta, dobićete je u rent a car agenciji. Međutim, ako planirate da tokom vašeg odmora vozite iznajmljen automobil kroz više zemalja koje zahtevaju vinjetu, moraćete da je kupite na graničnom prelazu.

Vinjete se prodaju na graničnim prelazima i na obližnjim benziskim stanicama. Cena vinjete zavisi od vremenskog perioda na koji želite da platite putarinu i od same zemlje u kojoj ćete je koristiti. Na primer, vinjete za jednodnevnu putarinu koštaju od 3 do 10 eura u zavisnosti od zemlje u koju ulazite. Ako propustite da je kupite, rizikujete plaćanje novčane kazne koja se kreće od minimalnih 60, pa do nekoliko stotina evra.

U kojim sve zemljama će vam biti potrebna vinjeta, možete pogledati na ovom linku.

#5 A tu je i Zeleni karton

Zelena karta predstavlja dokument kojim se dokazuje da vaš automobil ima bar minimalni nivo osiguranja. Nju izdaje kompanija koju ste odabrali za iznamljivanje automobila prilikom preuzimanja vozila.

U zemljama Evropske Unije neće vam biti potrebno da vadite zelenu kartu. Međutim, ako vašim iznajmljenim vozilom planirate da posetite sledeće zemlje: Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Rusija, Belorusija, Ukrajina, kao i neke vanevropske zemlje, onda morate da obezbedite zeleni karton.

Autor: dragan antic | Objavljeno: 25.12.2018. | Modifikovano: 01.03.2019.