Romantika u Veneciji – 10 stvari koje morate uraditi

Venecija je svakako jedna od najromantičnijih destinacija u Evropi i zbog toga privlači veliki broj turista svake godine. Grad na obali Jadranskog mora koji čini 118 malih ostrva idealan je za „put u dvoje“. Venecija odiše romantičnom atmosferom upravo zbog njenog specifičnog izgleda- gradom dominiraju kanali, umesto ulica, ali i zbog njenog njenog položaja na obali Jadrana. Venecija ima brojne nadimke poput: „Kraljica Jadrana“, „Nevesta mora“, „Grad mostova“, „Grad vode“. Mnogi gradovi građeni na kanalima, kao Venecija, nose epitete „Severne Venecije“ (Sankt Peterburg), „Zapadne Venecije“ (Amsterdam), „Američke Venecije“ (Nju Orleans).

Pročitajte zašto Veneciju smatraju jednim od najromantičnijih i sadržinski najbogatijih gradova u Italiji. Mnogobrojne turističke atrakcije, istorijske znamenitosti, kao i prelepi pejzaži ostaviće vas bez daha. Evo nekih predloga šta možete raditi na romatičnom putovanju u Veneciji.

1. Gondole u Veneciji – romantična vožna za zaljubljene

Venecija nudi mnogobrojne sadržaje za provod u dvoje. Za početak, možete se provozati gondolom ili brodićem i uz vetar u kosi uživati u pogledu na mnogobrojne barokne i renesansne građevine.  Ovo je idealan način da na brzinu i bez mnogo umaranja pogledate najpoznatije znamenitosti Venecije, a istovremeno uživate i u romantičnoj atmosferi grada.

gondola u Veneciji

Vožnjom kroz venecijanski Veliki kanal možete da vidite prekrasne zgrade, koje noću sijaju na vodi. Na ovoj kratkoj vožnji videćete poznatu baziliku Santa Maria Della Salute. Kanali Venecije proglašeni su spomenikom Svetske baštine Uneska.

2. Koracima Kazanove – Romantika u stilu istorijskog zavodnika

Ukoliko želite da upoznate romantičnu Veneciju možete krenuti koracima poznatog svetskog zavodnika, Kazanove i popiti čašu vina u poznatom baru Do Spade u ulici  Calle de Spade, u blizini Rialto mosta, gde se i sam Kazanova viđao sa svojim ljubavnicama.

3. Trg Svetog Marka – Uživajte u romantičnom zalasku sunca koji nudi Venecija

Trg Svetog Marka je mesto na kome Venecija tokom zalaska sunca dobija svoj magični izgled. Zalasci sunca su uvek i svuda jedno od najromantičnijih prizora u kojima možete uživati, ali zalazak sunca na Trgu Svetog Marka je nešto što nikako ne smete da propustite ukoliko Venceiju posetite sa partnerom.

Romantičan trg u centru Venecije, predveče, u vreme zalaska sunca postaje najromantičnija destinacija i to ne samo u Evropi, nego u celom svetu. Uživajte u prelamanju sunčevih zraka preko veličanstvene bazilike Svetog Marka i Doge palate, u eksloziji boja i romantičnoj atmosferi.

4. Romantičan ručak na ostrvu Torčelo

Romantičnu Veneciju možete upoznati i prateći korake poznatog pisca Ernesta Hemingveja koji je svoje vreme voleo da provodi na prelepom ostrvu Torčelo, desetak kilometara od crkve Svetog Marka.

Na ovom ostrvu, nalazi se poznati restoran Locanda Cipriani  sa čije terase se pruža prelep pogled na ostrvo Torčelo. Ovde možete uživati u nadaleko poznatoj italijanskoj kuhinji, osetiti duh renesansne Italije i uživati u čaši dobrog vina.

5. Restorani u Veneciji – Romantika uz vrhunska italijanska vina

Italijnska kuhinja i vino su svakako neke od najromantičnijih stvari kako u Veneciji, tako i u celoj Italiji i jedan od razloga zbog kojeg je ovaj grad izuzetno popularan među parovima. Gotovo da nema romantičnije stvari od uživanja u čaši pravog vina sa pravom osobom.

romantična večera u Veneciji

U italijanskim restoranima gužve su svakodnevna pojava, pa ukoliko želite intimnu atmosferu, bilo bi dobro za svoje mesto rezervišete unapred. Iako je vrlo teško izdvojiti najromantičnije restorane u Venecije, ukoliko posetite restoran Linea d’Ombra na obali Zatere u Dorsoduru svakako nećete pogrešiti. Ovaj restoran je nešto skuplji, ali idealan za ručak na otvorenom, na živopisnoj i romantičnoj terasi iznad vode.  

Takođe, za ručak na otvorenom posetite i  restoran Figli delle Stelle na ostrvu  Giudecca koji se takođe nalazi na vodi, a sa terase se pruža prelep pogled sve do crkve Sv. Marka.

Ipak, najromantičniji restoran u Veneciji otkrićete sami. To neće biti najpoznatiji, najeksluzivniji, najskuplji i najsređeniji restoran koji vam je preporučio neko drugi. To će biti mali restoran na koji ste slučajno naleteli sa partnerom šetajući se venecijanskim uličicama, mirnim stazama i kanalima. To će biti ,,vaš restoran“- najromantičniji restoran.

6. Italijanski gelato – Podelite sladoled sa svojim partnerom

Italija nije poznata samo po ukusnim pastama, picama i kvalitetnom vinu. Na repertoar italijanskih specijaliteta svakako treba uvrstiti i poznati italijanski sladoled- gelato.  Uzmite čašu (dve ili tri) ove kremaste poslasite, dve kašike i pronađite svoj romantični kutak u Veneciji  gde ćete užati u ovom slatkišu.

7. Izgubljeni u lavirintu – zavirite u skriveni deo Venecije

Ako ste onaj tip turiste koji ne voli sve do detalja da ima unapred isplanirano, Venecija je idealna destinacija za vas.  Ulice Venecije su kao vijugavi lavirint. Jednom kada se povučete u uske ulice Venecije, vi i vaš partner možete izabrati milion novih pravaca za vaš dalji obilazak i onoj što je najbitnije- sa svakom sledećom raskrnicom bićete sve više oduševljeni ambijentom koji ste pronašli. To bi mogao biti stari mostić preko kanala ili mali kafe sa raskošnim italijanskim kapućinom. Gubljenje u Veneciji i pronalaženje zaniljivih, malih i starih kafea, poslastičarnica, mostova može biti izuzetno romantično, ali svakako uvek sa sobom nosite mapu grada.

8. Most uzdaha – Savršeno mesto za poljubac u Veneciji

Most uzdaha (Most Rialto) je jedan od najpoznatijih znamenitosti u Veneciji.  Legenda kaže da je ovaj most dobio naziv po uzdasima zaljubljenih parova koji su na ovom mostu posmatrali zalaske sunca.  

Most uzdaha u Veneciji

Istina je zapravo drugačnija, tužnija.  Most je napravljen kako bi povezivao dva zatvora, novi i stari. Lord Bajron je objašnjavao kako je ovaj most predstavlja poslednji pogled na slobodu za  mnoge zatvorenike koji su se prelazeći preko njega uzdisali i poslednji put gledali spoljni svet.

Uprkos tome, poznati Most uzdaha u Veneciji je postao popularan kao mesto za poljupce nakon filma ,,A Little Romance“.  U ovom filmu američka devojka zaljubljuje u francuskog momka i oni zajedno odlaze upravo u Veneciju. Jedna od najromantičnijih scena iz ovog filma jeste njihov poljubac na gondolskoj vožnji ispod Mosta uzdaha.

Veliki broj parova svakodnevno obilazi ovaj most kako bi se na njemu ili ispod njega poljubili i tako doživeli svojih pet filmskih minuta.

9. Pravo je vreme da pogledate operu – Uradite to baš u Veneciji

Venecijanska operska kuća La Fenice je jedna od najpoznatijih opera u Evropi, ali i jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Veneciji. Datira još iz 18. veka i smeštena je u sestieru San Marco.

Inspirativna romantična predstava je dovoljna da izazove ljubav između vas i vašeg partnera.  Romantičnost ove opere možete upoznati na više načina: možete unapred zakazati neku od mnogobrojnih pozorišnih turustičkih tura, čije se cene kreću od 9 evra ili se možete odlučiti za skuplju varijantu i kupiti kartu za neku od predstava koje se izvode u ovoj operi.

Obavezno posetite ovu staru operu i, ukoliko ste u mogućnosti, pogledajte romantični balet ili operu, jer je to jedna od najromantičnijih stvari koju moćete raditi u Veneciji.

10. Blagoslov za večnu ljubav – Posetetite kameno srce

Venecija je grad koji je pun priča, legendi i istorije. Jedna od takvih legendi jeste ljubavna priča o sireni i ribaru, a kameno srce u ulici Sotoportego dei Preti je rezultat ove stare venecijanske ljubavne priče.

Naime, ribar i sirena su se zaljubili jedno u drugo, venčali i imali troje dece.  Međutim, sirena je bila prokleta i jednom nedeljno pretvarala se u zlu morsku zmiju. Uprkos tome sirena je neizmerno volela svog muža i kada je umrla jednom nedeljno se kao zmija vraćala njemu u njihov zajednički dom kako bi kuvala i prala za njega. Neznajući da je to njegova žena, ribar ju je ubio.

Kameno srce je simbol njihove večne ljubavi u njihovom ljubavnom gnezdu.  Parovi svakodnevno dolaze ovde kako bi dodirnuli kamen i dobili blagoslov za večnu ljubav. Slobodni dolaze ovde u nadi da će pronaći ljubav svog života.

romantično veče u Veneciji

Ako tražite romantiku u Italiji pročitajte i šta to romantično možete raditi u Parizu.

Autor: Isidora Ilic | Objavljeno: 13.04.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.