Safari u Africi – kako organizovati put u divlju Afriku

Safari u Africi je način da uočite veličanstvene lavove na dinama Kalaharija, opuštajuće posmatrate slonove kako se kupaju na podnevnom Suncu, ili čopor divljih pasa pri velikoj brzini. Ovo su neke od divljih životinja koje safari putnici mogu sresti u Africi. 

Safari putovanje zavisi najviše od samih putnika: šta želite da vidite, kako volite da putujete i kakvo iskustvo želite? U međuvremenu, nadamo se da će vam ideje u nastavku biti inspiracija da se odvažite na ovakvo putovanje na safari u Africi, koje nije tako naivno. Ovo je naš predlog za safari u Africi, gde, šta, kako i kad organizovati.

Priprema puta, oprema i pakovanje za safari

Veliki deo odeće koju nosite na safari pakujete u zavisnosti od godišnjeg doba na južnoj hemisferi. Ono što je svakako obavezno da ponesete, bilo da idete leti ili zimi je nekako univerzalno. Udobna obuća je obavezna (starke nikako)! Što se odeće tiče, nemojte mnogo da brinete o bojama, međutim, iz praktičnih razloga, najbolje bi bilo da birate zemljane tonove i materijale koji se brzo suše. Zemljani tonovi (osim što su u emisijama o safariju svi tako obučeni) pogodni su ukoliko planirate neka ozbiljnija zadržavanja na otvorenom odnosno ukoliko ćete se zaista približavati životinjama u prirodi.

Majice kratkih rukava ćete nositi preko dana kada su temperature oko 25º C. Obavezno ponesite majice dugih rukava koje će vas štititi i od komaraca.

Lekovi i vakcine pred put u Afriku na safari

Prvi korak je poseta Instituta za Javno zdravlje Batut (radno vreme je radnim danima od 8-13h). Nije vam potrebna knjižica. Doktorima kažete gde putujete i oni će vam dati potrebne vakcine i preporuke lekova za prevenciju malarije. Vakcina protiv malarije ne postoji! Vakcine bi trebalo da primite barem mesec dana pre odlaska na put. Sve vakcine se plaćaju! Takođe, dobićete savete o tome šta da pijete i jedete. Kada primite potrebne vakcine, dobićete žuti karton u kome je sve zabeleženo. Njega ponesite na put ili skenirajte kako biste imali dokaz o svim primljenim vakcinama.

Safari Afrika žirafa silueta i zalazak Sunca

Ostali lekovi i sredstva: sprej protiv komaraca koji sadrži DEET. Preporuka je Autan Plus koji sadrži 25% DEET-a, Jungle Formula, Autan Tropical itd.

Savet je  da, uz lekove koje redovno pijete/nosite, ponesete i sledeće:

 • lekove protiv dijareje – probiotike kao preventivu i nešto za zaustavljanje dijareje, kao na primer Enterofuryl;
 • zavoj, flastere, sprej za dezinfekciju rana;
 • sredstvo za dezinfekciju površina – trebaće vam u hotelima;
 • sredstva za suvo pranje ruku – dugo se putuje autobusima i nemate uvek gde da operete ruke; obične i vlažne maramice – prijaće vam da osvežite i ruke i lice i obrišete svu prašinu;
 • aspirin, panadol ili slično za temperaturu, bolove, prehladu i sl.
 • kremu sa visokim zaštitnim faktorom – iako nije velika vrućina, sunce je i dalje jako i možete da izgorite; kremu za smirivanje reakcija na koži – usled ujeda insekata ili opekotina od sunca;
 • možete poneti i sprej protiv komaraca za sobu, neki Raid ili sl. i isprskati pre spavanja.

Još par saveta za safari koji se možda podrazumevaju:

 • ne jedite voće koje se ne ljušti; ne jedite sveže povrće jer se pere vodom sa česme;
 • nemojte da pijete vodu sa česme, kafa i čaj su ok jer se koristi prokuvana voda;
 • ne stavljajte led u piće; koristite samo svoj pribor za jelo;
 • zube perite flaširanom vodom;
 • redovno perite ruke; nosite svoje peškire;

Kako otići u Afriku na safari – putovanje i troškovi na putu

Safari u Africi putovanje - aranžman
Klikni na sliku i pogledaj aranžmane za Safari u Africi.

Najviše polazaka u našem regionu je iz Budimpešte, kompanijom Emirates, preko Dubaija do Najrobija. Povratak bi mogao da se organizuje iz Tanzanije (iz Dar es Salama) preko Dubaija do Budimpešte i mini-busom do Beograda. Povratna avionska karta košta oko 600-650 evra u zavisnosti od perioda kada kartu kupujete i avioprevoznika. Smeštaj, prevoz i safari u Africi košta 950-1000 evra. Pojedinačne destinacije i izleti koštaju okvirno 200-250 evra. Plus, morate uračunati i troškove za hranu, vodu i suvenire.

Safari u Africi troškovi puta i organizacija

Putovanje Tanzanijom može biti prilično skupo ukoliko želite da iskusite kvalitetniji safari i trekking programe. Jeftiniji hoteli, javni prevoz, lokalna hrana izneće oko 30 evra po danu, u to nisu uračunati izleti. Smeštaj u nekoj od luksuznijih kućica u divljini košta i do 350 evra po osobi i danu, međutim, moguće je pronaći smeštaj i do 50 evra po danu.

Gotovo svugde se očekuju napojnice. Tanzanija se smatra sigurnom zemljom, ali izbegavajte slabo naseljena područja, usamljene plaže. Nemojte hodati sa previše novca, puno nakita, ili sa kamerama. Na put je najbolje poneti američke dolare, u manjim i većim novčanicama, ali i menjanje evra ne bi trebalo da predstavlja problem.

Tanzanija – safari prestonica Afrike

Tanzanija slovoni safari

Pored uspona na Kilimandžaro, Tanzanija bez safarija ne bi bila potpuni doživljaj. U Nacionalnim parkovima Tarangira, Ngorongoro i Serengeti se obično snimaju emisije o životinjskom svetu Afrike. Kamp u Great Riff dolini, odakle se pruža pogled na Manjara jezero (okruženo sa 600 m visokim smeđim i crvenim stenama), Nacionalni park Manjara je poznat po lavovima koji se penju na drveće, a dom je i 400 različitih vrsta ptica, kormorana, pelikana i hiljade flamingosa.

Džipovi sa otvorenim krovovima omogućavaju fotografisanje životinja na putu. Interesantno je da u ovim predelima životinje turiste posmatraju  kao sastavni deo prirode, ne obraćaju pažnju na vozila i fotografisanje. Bez straha od ljudi, slonovi prelaze svoj put, nilski konji se prevrću u vodi, žirafe jedu akaciju, druge životinje bezbrižno pasu travu. To su nacionalni parkovi u kojima su životinje zaštićene.

Ngorngoro krater

Ngorngoro krater Tanzanija Safari

Ngorongoro krater, 600 m dubine, površine 250 km², pruža spektakularan prizor. U njemu živi 20 000 velikih divljih životinja (kao i tanzanijski crni nososrog), zebre, antilope, nojevi, nosorozi – koji imaju običaj da se zalete na džip. Osećaj je kao da ste uleteli u neku od emisija na Animal Planet-u.

Zaštićeni rezervat Ngorongoro je jedinstven i po tome što zajedno sa ovcama i kozama, uz veliki broj divljači, živi 40 000 pripadnika plemena Masai. Masai su nomadski stočari, doselili su se sa severa u podnožje Kilimandžara, pre 300 godina. Izborili su se za pašnjake vodeći dugogodišnje ratove. U Masai selu osnovno školovanje je obavezno, a sprovode ga dobrotvorne organizacije. Deca prvenstveno uče jezike, Svahili i engleski (službeni jezik u Keniji i Tanzaniji). Žene nose plavu odeću, muškarci crvenu, nose jednostavne sandale. Jedu meso, mleko, krv stoke, zelje, kukuruz, krompir…Uzgajaju goveda. Prave nakit kombinujući kamen i kožu. Ukoliko ih posetite odigraće za vas ples dobrodošlice sa tzv. Masai skokovima i često će vas pozdravljati sa “jumbo”. Poligamisti su. Moto Masaija je “Hakuna Matata”, u prevodu sa svahilija znači život bez briga, pravila i odgovornosti.

Prava avantura je gledati kako vam krdo slonova (njih 70) prelazi put. Takvo iskustvo pruža Nacionalni park Tarangira. Fascinantan je! Postoji određeno mesto za piknik, sa drvenim stolovima. Čuvajte svoj ručak od majmuna!

Jezero Viktorija

Viktorija jezero Safari

Jezero Viktorija – drugo po veličini u svetu (veličina Irske) i glavni je izvor vode Nila. Prostire se na teritoriji Kenije, Tanzanije i Ugande. U jezeru žive krokodili i nilski konji. Od Najrobija je udaljeno 7 sati vožnje.

Tanzanija je najveća država Istočne Afrike, glavni grad je Dodoma, no najveći je stari grad Dar es Salam (“luka mira”) – finansijsko, trgovačko i industrijsko središte. Tanzanija spada među najmanje urbanizovane države Afrike, ali je takođe i država sa najviše parkova prirode i rezervata, te fascinantnim životinjskim svetom. U njoj su smešteni i brojni rudnici zlata, 40 nacionalnih parkova. Ngorongoro, Serengeti, Kilimandžaro i Zanzibar čine Tanzaniju vodećim safari carstvom Crnog kontinenta.

Safari u Tanzaniji predstavlja nenadmašno putovanje svetom divljine. Neko optimalno vreme koje treba rezervisati za potpuni doživljaj safarija je oko 10 dana. Lavovi, leopardi, (NP Serengeti), preko 1000 vrsta ptica, 25 vrsta vodozemaca i gmizavaca…dovoljno? Ukoliko imate koji dan više nemojte da propustite Manjaru, Tarangiri i Ndutu.

Odluičnu kombinaciju predstavlja safari sa odmorom na Zanzibaru ili trekking na Kilimandžaro. U parku Serengeti odvija se jedna od najspektakularnijih seoba životinja. Naime, u sušnom periodu životinje se skupljaju u krda i sele u vlažnija područja – obično napuštaju savane Serengetija da bi se nastanile na zelenim travnjacima Nacionalnog parka Masai Mara u Keniji.

Veličanstveni Kilimandžaro

Uspon na Kilimandžaro u Africi

Najviša planina u Africi, Kilimandžaro, smeštena u istoimenom Nacionalnom parku na severozapadu Tanzanije predstavlja neaktivan vulkan sa vrhovima Shira, Mavvensi i Kibo. Njegov najviši vrh je Uhuru Peak (“vrh slobode”). Kilimandžaro je smešten na trećem stepenu južno od ekvatora, ali zbog velike nadmorske visine krater Kiba je preko cele godine prekriven snegom i stvara veličanstven prizor kada se posmatra iz okolnih sušnih savana. Do Kilimandžara se stiže kroz alpsko rastinje, polupustinju i močvarno zemljište.

Kenija – zemlja iz koje potiče safari

Kenija je zemlja iz koje reč “safari” (svahili izraz za putovanje) zapravo dolazi. Bliski susreti sa različitim divljim životinjama u ovim predelima oduzimaju dah, luksuzni i neobični logori i lože, fascinantna kultura plemena Kenije – ova zemlja je u samom vrhu najboljeg divljeg safarija u Africi. Sveobuhvatna zabrana lova u poslednjih 35 godina je znatno smanjila strah životinja od ljudi. Divlje životinje u Keniji, iako nikada pripitomljene, često izuzetno pristupačne, omogućuju vam najbolji doživljaj safarija.

Masai rezervat Kenija zebre

Širok asortiman staništa, bujni travnjaci, šume kraj reka, polupustinje i močvarna zemljišta, računaju na različitu divljač u Keniji. To takođe znači da postoji veliki izbor za vaše safari putovanje. Nećemo poreći da su neke od najboljih safari destinacija u Keniji Masai Mara Nacionalni rezervat i veoma popularan Sambura. Avion do Najrobija i boravak u malim i srednjim safari kampovima. Ovi logori se obično sastoje od luksuznog šatora sa ugrađenim kupatilima ili maštovitim otvorenim prostorijama. Svoj put kroz Keniju završite na jednoj od predivnih plaža u zemlji sitnog belog peska, kupanje u azurnom toplom moru.

Na prvom mestu po safari putovanju u Africi su Kenija, Tanzanija i Zanzibar, zatim Bocvana, Namibija, Ruanda, Južna Afrika, Zambija i Zimbabve.

Namibija

Safari u divljini Namibije može biti izuzetan. Ova zemlja Afrike ima najveću populaciju geparda, veliki broj leoparda, mnogo crnih nosoroga i mnoge druge endemske vrste. Zapanjujući pejzaži prave fantastičnu scenografiju za divlji safari i čine lakim putovanje kroz Namibiju, zemlja je naročito pogodna za samostalna putovanja. Neki bi rekli da je najbolji safari u Namibiji u solončacima nacionalnog parka. To je nesumnjivo jedna od najboljih safari destinacija u Africi. Od brojnih krda lavova, slonova, zebri, antilopa, kao i leoparda, geparda, crnih i belih nosoroga koji se mogu videti u sred Afrike, zapanjujuća je i fotogeničnost safari pejzaža.

Safari Namibija

Drugi mogu preporučiti ogromne divlje oblasti na severozapadu za najbolji safari u Namibiji. Praćenje pustinjski prilagođenih divljih životinja kao i retkih crnih nosoroga i savanskih slonova stavljaju akcenat na iskustvo. Neki su pak uvereni da ćete kao privatni gost farme Okonjima doživeti najbolji safari u ovoj zemlji. Šanse da vidite leoparde i geparde su naročito dobre.

Safari u Ruandi

Pošto hodate od zore, umorni ste, ali su vaša čula živa i izoštrena. Možete ih čuti pre nego što ih vidite: grupu planinskih gorila, kako se probija kroz gustu vegetaciju. Odrasli mužjak planinske gorile nije daleko. Gledaš ga, a on gleda nazad, širom otvorenih očiju, to je intenzivan pogled inteligentnog, mislećeg bića. Susret sa divljim planinskim gorilama je zasigurno najbolji safari u Ruandi. Oko polovine preostalih gorila živi u Volcanoes Nacionalnom parku.

Gorillas in the Mist film dobro oslikava safari u ovim predelima. Park nudi dobro organizovan gorila safari u malim grupama, na čijem  čelu je iskusni vodič sa engleskog govornog područja. Gledajući te retke životinje, koji su zapravo među najbližim srodnicima čoveka, impresivno iskustvo je zagarantovano. U širem smislu, još dva nacionalna parka se takmiče u ponudi najboljeg divljeg safarija u Ruandi. Ogromne tropske šume Niungve Nacionalnog parkan utočište je ugroženih vrsta, uključujući 13 primata, od srebrnih i zlatnih majmuna, do šimpanza. Za ptice i neke “tradicionalnije” savanske vrste preporučuje se Akapera Nacionalni park.

Hrana na Safariju

“Hrana koja je u ustima još uvek nije u stomaku”. – izreka Kikuju naroda.

Afrička kuhinja je istraživanje, baš kao i safari. Šarena, smela, sa obiljem začina i jakim ukusima. U svom iskonskom obliku, afrička kuhinja je nepredvidivost i iščekivanje u kombinaciji sa pan-afričkom kulinarskom tradicijom. Hrana na safariju je praznik za sva čula i sastoji se od svežeg povrća i voća, tradicionalnih čorbi i supa, piletine, kus-kusa, kukuruza, korijandera, čilija, ribe, vegetarijanskih  jela…i ne zaboravite najvažniji satojak: Hakuna Matata!

Pokušali smo da istaknemo prednosti različitih zemalja poznatih po safariju i ukažemo na ono što bi trebalo uraditi pre i tokom puta po Africi. Nadamo se da smo vas inspirisali na još jedno putovanje. Ukoliko ste od onih koji već duže vreme sanjaju i planiraju put u Afriku, preostaje nam samo da vam poželimo Srećan put! Ponesite dvogled, fotoaparat i dobro raspoloženje, a fotografije će zasigurno biti fantastične.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.10.2018. | Modifikovano: 26.12.2019.