Salcburg – Mocartov grad

Grad smešten u najmanjoj austrijskoj regiji, četvrti po veličini u Austriji, a sa druge strane uživa skoro podjednaku popularnost Beča i Graca, rodno mesto čuvenog Mocarta – jeste Salcburg.

Ovaj austrijski grad okružen je Alpima, u kotlini reke Salzach. Deli se na stari i novi deo grada. Stari grad (Altstadt) pod zaštitom je UNESCO-a, i predstavlja važan deo svetske kulturne baštine, a svakako i nemačke kulture. U Salcburgu se održava skoro 4.000 raznih kulturnih manifestacija godišnje. U pitanju su različiti festivali, kako namenjenih za starije tako i za decu, koncerti, filmske projekcije, pozorišne predstave, izložbe, i još mnogo toga. Svakako je turistima, a naravno i najmlađima najzanimljiviji Advent (period od 19.11. do 26.12.). To je zapravo sajam sa tradicionalnim štandovima i drvenim kućicama, gde se prodaju novogodišnji ukrasi, igračke, jedu se prženi bademi uvaljani u cimet, vafl, ušećerene jabuke, kobasice… Piju se razni punčevi, kuvana vina i još mnogo toga. U ponudi su najrazličitiji sadržaji za decu – vožnje, igračke, razne manifestacije gde su deca glavni učesnici, i gde dobijaju poklone za svoje izvedbe.

Savet svima koji žele da posete Salcburg svakako je da kupe Salzburg card – karticu koja omogućava ulaz u mnoge znamenitosti (muzeje, dvorce…) kao i korišćenje javnog prevoza besplatno.

U mnogim radnjama je odobren popust korisnicima ovih kartica, a čak postoji i mogućnost besplatnih ili vrlo povoljnih izleta. Princip je poput karte za UBahn u Beču – vremenska karta je u pitanju, na jedan, dva ili tri dana. Cena je povoljna, svakako je isplativije nego uzimati pojedinačne ulaznice na svim mestima, a i za decu do 15 godina starosti je 50% jeftinija.

Salcburg odlikuje veliki broj barova, pivnica, kafeterija i klubova, te za svačiji ukus postoji ponešto. Ako ste ljubitelj noćnog života, ovaj grad Vam neće to uskratiti. Svakako je preporuka otići u Cafe Furšt (Cafe-Konditorei Fürst), odakle su originalno potekle Mocart kugle. Moglo bi se reći da Salcburg zato spada među najvažnija čokoladna carstva u svetu. Ukoliko ste ljubitelj slatkog testa, u ovom gradu nemojte zaobići štrudle, pogotovo ne one sa jabukama i cimetom.

Kada je šoping u pitanju – Getreichegasse je idealna ulica za to, a Europark šoping centar.

Najbolje je pešaka obilaziti ovaj barokni grad, da se ne bi propustio ni jedan delić impresivne arhitekture. Ono što je svakako zanimljivo je razgledati grad tokom vožnje fijakerom. Ono što se izdvaja svojom lepotom, što se arhitekture tiče, svakako su dvorac Hohensalzburg, dvorac Mirabell, Salcburška Katedrala, i Franjevačka crkva. Važno je reći da je Salcburg veoma bitan na mapi hodočasnog turizma.

Ukoliko želite da vidite ledene pećine (Eisriesenwelt), koje, slobodno možemo svrstati u prirodna čuda, potrebno je samo da odete u lokalnu turističku agenciju (Reisebüro) i raspitate se kada možete otići na izlet. Uglavnom postoji opcija svakodnevnih izleta do Eisriesenwelta. Na samo 40km od Salcburga čeka vas neverovatno iskustvo, a za posete su otvorene u periodu od 01.05. pa do kraja oktobra. Smeštaj postoji na svakom koraku i za svačiji džep, a lokalno stanovništvo je vrlo gostoljubivo.

Ako želite da koračate ulicama gde su velikani poput Mocarta pisali istoriju, putovati kroz vreme među zidinama predivne arhitekture prošlih vremena i uživati u lepoti jednog grada, pravo je vreme da se zaputite u Salcburg.

Autor: Jelena Cvetkovic | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.