Samos – Grčka | Vodič za letovanje

Letovanje na Samosu je želja mnogih. Sa razlogom. Dok na predivnim plažama Samosa prijatni vetrić razbija toplotu, svaki kutak ostrva skriva po koju priču iz davnih, antičkih vremena.

Samos je ostrvo na kom se prepliću moderna letovališta i ostaci daleke prošlosti. Poznate plaže Samosa za surfere i buran noćni život sa jedne strane, Herin hram i Pitagorina pećina sa druge, a u sredini, kristalno čisto more i čaša nezaobilaznog muskata u kafeima na obali.

Pogledajte kako organizovati letovanje na Samosu, koja su glavna letovališta i plaže Samosa. Uživajte.

Kako do Samosa

Ostrvo Samos smešteno je na Jugoistoku Grčke, u blizini Male Azije. Istočni kraj ostrva je od turskog kopna odvojen kanalom, širokim svega par kilometara. Upravo zato, sa Samosa česti su izleti u Kušadasi ili Efes. Iako se čini daleko, do ostrva nas deli samo sat i po vremena udobnog leta. Može se, naravno, do Samosa stići i kolima ili autobusom preko Atine, ali je ova opcija vremenski duga i ne baš preporučljiva. Postoji i brodska linija iz Soluna preko ostrva Lezbos, takođe dug, prilično naporan put,zato je avionski prevoz, idealna opcija.

Samos letovanje utisci i znamenitosti na Samosu

Sve naše agencije koje imaju Samos u ponudi, praktikuju isključivo avionski prevoz. Ako pak, i svojoj režiji krećete put Samosa, potrebno je da nešto ranije rezervišete kartu. Čarter letovi do ostrva su, uglavnom ranojutarnji, prevoznik je Air Serbia, a cena karte oko 185 evra.

Aerodrom na Samosu

Aerodrom je u mestu Potokaki koje je svega dvadeset minuta vožnje udaljeno od glavnih turističkih centara Vatija i PitagorijaAko, recimo, krenete ranom zorom, sve su prilike da ćete prvu jutarnju kafu ispijati na plaži.

Ukratko o ostrvu

Prijatan vetrić stalno duva razbijajući letnju žegu, a zelenilo je svuda oko vas. Samos je izuzetno zeleno ostrvo, puno borove šume i jedno od najbrdovitijih ostrva Grčke. Za letovanje na Samosu vas zovu i čisto, prijatno toplo Egejsko more i planine sa divnim, pitoresknim planinskim selima. Ostrvo je idealno za biciklizam, a svi koji vole obilazak na četiri točka, biće oduševljeni povezanošću ostrva i odličnim putevima.

Zato, krenimo lagano put Pitagorine postojbine.

Letovanje na Samosu – glavna letovališta

Vati

Vati je glavni grad ostrva Samos, zaista sa svim odlikama prave prestonice. U Vatiju je luka, odatle se, kreće na izlete put Turske. Sam grad je izuzetno lepo uređen i lak za snalaženje. U samom centru su sve bitne gradske institucije, dosta butika i restorana, ali i Muzej i mnoge znamenitosti za ljubitelje istorije.

Samos letovanje Vati letlovalište

Gradska plaža je vrlo pristojna a uz nju dugo šetalište, dosta kafića za popodnevni predah, a noću u prestonici sve vrvi od ljudi i provoda do sitnih sati. Klubovi i kafići su u samom centru, a smeštajni objekti malo dalje , te noćna buka ne predstavlja problem.

Putevi od glavnog grada ka drugim delovima ostrva, zaista su fenomenalni, izgradila ih je vojska te je povezanost i lokalni saobraćaj, odličan.

U neposrednoj blizini Vatija nalaze se neke od najpoznatijih plaža, Tsambou, Lemonakia, Tsamadou.

Pitagorio

Pitagorio je možda i najposećeniji gradić sa pravim ostrvskim šarmom. Krase ga uređene plaže, restorani uz obalu, gde više nego ljubazni vlasnici pripremaju tek uluvljenu ribu, pa se uz morske specijalitete uživa,dok pogled puca ka pučini.

U samom gradu i njegovoj neposrednoj okolini, smešteno je najviše arheoloških lokaliteta, pa sve odiše šarmom Antike. Pitagorio spaja nespojivo,  moderan je turistički gradić gde mnogo mladih uživa u dobrom noćnom provodu, a kada svane novi dan, u turistima se budi osećaj da su se vratili u neka davna vremena, dok prolaze kraj spomenika čuvenog Pitagore.

Potokaki

Za ljude koji vole osamu i miran odmor, tu je Potokaki, mestašce na samo 2 km od Pitagorija, sa ušuškanim hotelima, ljubaznim vlasnicima i privatnim plažama.

Već drugi dan, uz doručak na terasi hotela, imate osećaj da ste kod kuće i da gledate na svoju privatnu plažu. Kristalno čisto more i lepa šljunkovita plaža, prosto vas zovu da se udobno zavalite u ležaljke i slušate šapat mora…

Kokari i Karlovasi

Šarmantni su primorski gradići, čiji je svaki kutak baš kao sa morskih razglednica, a ponuda aktivnosti šarenolika.

Samos utisci letovanje

Smeštaj i cene na Samosu

Što se smeštaja na Samosu tiče, uglavnom su u ponudi mali, lepo uređeni hoteli koji u ponudi imaju i doručak, u većini slučajeva bogat švedski sto.

Reklo bi se da je za Samos hotel idealna vrsta smeštaja, jer teško da ćete avionom moći da ponesete hranu sa sobom od kuće Cena noćenja sa doručkom u hotelu na Samosu iznosi 30-38e po osobi i bilo bi poželjno smeštaj bukirati koji mesec ranije.

Što se tiče naših turističkih agencija koje u ponudi imaju Samos, cene desetodnevnih aranžmana kreću se od 305 do 350e po osobi za desetodnevni aranžman.

Cene na plažama, u kafićima, restoranima i prodavnicama, slične su cenama na Krfu, Zakintosu, Kefaloniji

Rentiranje automobila košta 125 evra za 5 dana.

Plaže na Samosu

  • Najpoznatije plaže ostrva Samos jesu Tsabou, Tsamadou, Potokaki, Lemonakia, Potami, Kokari, Pitagorio.
  • Tsabou – plaža Tsabou nalazi se 13km severozapadno od Vatija, daleko je od gužve , idealna za ljubitelje mirnog odmora.
  • Tsamadou – ova plaža smeštena je 15 km severozapadno od Vatija a krasi je bujno zelenilo i kristalno čista voda. Deo plaže rezervisan je za nudiste.
  • Potokaki – lepa, uredjena, šljunkovita plaža, koja je u špicu sezone zasigurno najposećenija.
  • Lemonakia – plaža u blizini mesta Kokari, desetak kilometara od Vatija koju krasi mekani pesak,uredjena i prilično posećena.
  • Potami plaža – šljunkovita plaža, vrlo je vetrovito, ima i talasa pa je nazivaju i plažom za surfere. Upravo je surferi najčešće i posećuju.
  • Plaže u mestima Kokari i Pitagorio, uredjene su i prilično posećene, a krasi ih kristalno čista voda šljunak i kamenčići.

Atrakcije i znamenitosti Samosa

Mesec dana svakodnevnog obilaska bilo bi malo da se obiđu sve znamenitosti i prirodne lepote Samosa ovog neobičnog ostrva prepunog istorije.

Karlovasi

U gradu Karlovasi, nalazi se najveći broj prodavnica grnčarije po kojoj je Samos nadaleko poznat. Grnčarska umetnost je zbog svoje lepote na Samosu uzdignuta na pijedestal. Ovde ćete videti i čuvenu Pitagorinu šolju, čašu umerenosti koja je osmišljena tako da svi dobiju jednaku količinu vina, a halapljivci ostanu bez ičega. Vino se sipa do odredjene tačke, sve preko toga odmah iscuri.

Čaša umerenosti, još jedan je od izuma velikog vizionara Pitagore, čoveka uverenja naprednih i za naše vreme. U Karlovasiju ćete videti kako se danas izradjuje Pitagorina šolja, te kako je nakon izrade,vešto oslikavaju starije gospodje.  Ko god je bio na Samosu, vratio se kući barem sa jednim ovim suvenirom.

Pitagorin tunel

Ono što zaista ne smete da propustite, jeste Pitagorin tunel. Prizor će vam se, gotovo odmah po dolasku, urezati u sećanje. Nakon obilaska tunela, sigurno ćete razmišljati dugo o velikom Putagori kako na tom mestu meditira i u tišini smišlja svoju teoremu.

Čućete dosta priča o ovom vrsnom matematičaru, rođenom na ostrvu Samos, o Pitagorejcima, školi koju je osnovao u južnoj Italiji,gde se sklonio od progona samoskog tiranina Polikrata. U ovoj školi izučavala se matematika, muzika, negovale vrline i umerenost.

Ono što sve dame posebno očara, jeste činjenica da je u njegovoj školi bilo mnogo žena, što je bilo prilično hrabro i vizionarski za to doba – 570. godine p.n.e., zar ne?

Herin hram

Još jedna divna priča koja datira iz 8v p.n.e.  vezana je za prelepu Boginju Heru, ženu Boga Zevsa, koja je bila obožavana i slavljena diljem Grčke. Sve o prelepoj Boginji saznaćete u Herinom hramu, smeštenom na 6km od glavnog grada Vatija. Bila je zaštitnica porodice, dece i doma, posebno slavljena zbog činjenice da je za vreme trojanskog rata štitila Grke. Herin hram datira iz 8 veka p.n.e.

Po lokalnom verovanju, Hera se rodila baš na tom mestu, ispod „drveta neprotočnosti„ a Hram je deo UNESCO-ve kulturne baštine. Ono što zadivljuje izbunjuje u isti mah, jeste impozantnost hrama i neka neobična, neobjašnjiva energija koja vas prožme dok ste na tom mestu.

Planinska sela (Pirgos, Koumaradei)

Ruralni delovi Samosa pričaju sopstvenu priču. U prodavnicama originalnih, domaćih proizvoda, nećete znati šta odabrati. Domaće maslinovo ulje, med ukusa koji se neda opisati, domaća rakija ili čuveni beli muskat. Ljubazni seljani i cene gotovo simbolične.

Rentirati bicikle i krenuti put ovih pitoresknih sela, sjajan je treking.

U selu Pirgos, smešten je Manastir Hristovog Preobraženja koji vredi posetiti, jer vec na samom ulazu, uz prijatan planinski vetar, osetite mir kojim ovo zdanje odiše. Monasi su uvek spremni da sa turistima prozbore po koju, uz blagi osmeh koji greje dušu.vino

Muzej vina i čuvena vinarija sa Samosa

Мuzej vina nalazi se u blizini mesta Kokari, a vinarija u mestu Karlovasi.

Muzej vina obavezna je stanica mnogih enologa. Na Samosu se godisnje proizvede 7 000 tona vinačemu pogoduje klima i kvalitet zemljišta.Ova vanredna vina,koja nazivaju i vinom Bogova, nadaleko su poznata i dobijaju sva prestižna priznanja širom Sveta.

Najpoznatiji je SAMOS DOUX, slatko likersko vino aromatičnih mirisa. Dominira ukus dunje i kajsije. Inače, Grci imaju kulturu ispijanja slatkih vina, a nakon što probate čuvena vina sa ovog ostrva, shvatićete i zašto.

Čaša belog muskata u divna morska morska predvečerja, okrepljuje dušu i sva čula.

Muzej u Vatiju

U Muzeju u glavnom gradu Vatiju može se videti i čuti dosta toga o velikim matematičarima i filosofima, rodjenim baš na ovom ostrvu. Saznaćete dosta toga o Pitagori, Epikuru, Heraklitu, Eristarhu… Za poštovaoce Antičke Grčke, neaobilazna destinacija.

Ostrvo Patmos

Sve agencije na Samosu, u ponudi imaju izlet koji nikako ne smete propustiti, izlet katamaranom na ostrvo Patmos. Patmos je sveto ostrvo Grčke i nezaobilazna tačka na kartama hrišćanskih hodočasnika. Na ovom ostrvu, za vreme svog izgnanstva boravio je Sveti Jovan Bogoslov i baš tu, doživeo je snažnu viziju, nakon koje je počeo da piše knjigu Otkrovenja. Manastir Svetog Jovana Bogoslova i Pećina Apokalipse ( u kojoj je pisao svoje delo ) najvažnija je baština ovog ostrva. Ono što ćete videti i doživeti na svetom ostrvu Patmos, ostaje duboko urezano, negde na levoj obali srca, tamo gde ljubav počinje, a reči za te osećaje,čini se nisu ni dovoljne ni adekvatne. Jedino u šta sam sigurna, jeste da ćete poželeti da se vratite bar još jednom.

Kristalno čisto Egejsko more, prijatan vetar koji rasteruje žegu, divne plaže, šarmantni turistički gradići – adut su ostrva Samos.

Planinska sela,treking biciklama, manastiri i seoske gostione – adut više.

Čuveno vino uz sveže morske plodove, mami čula ka Samosu.

Arheološka nalazišta, duh antike na svakom koraku, preplitanje prošlog i modernog, priče o prelepoj Heri, Epikuru, Heraklitu… Svi oni prosto zovu da što pre za svoje naredno letovanje odaberete postojbinu velikog Pitagore,neodoljivi, magični Samos. Budite sigurni, uvrstićete u top pet putovanja života,ovu destinaciju.

Uživajte u putovanjima, dok nazdravljate radosti življenja čašom belog muskata sa Samosa.

Autor: Jelena Pušonja | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.