Sankt Peterburg – najlepši mladi grad u Evropi?

Jedan od najlepših gradova Evrope, koji je u jedno grad bogate kulturne baštine sa dugom istorijom i tradicijom, jeste prelepi ruski grad Sankt Peterburg. U ovom gradu postoji 250 muzeja i više od 4.000 zaštićenih spomenika kulture. Zaista impresivno zar ne? Ali koji su to još razlozi zašto posetiti Sankt Peterburg naspram drugih gradova Evrope, ili recimo prestonice Moskve? Da li su to atrakcije, kultura, dostupnost ili ima tu još nečega? Pogledajte sve korisne informacije o Sankt Peterburgu, kako se u ovom gradu snaći kao i koje atrakcije morate videti. Verujemo da će vas one inspirisati i dati odgovor zašto i kako obići ovaj impresivni grad u Rusiji.

Osnovne informacije i bajkovitom Sankt Peterburgu

Kao drugi po veličini grad u Rusiji, Sankt Peterburg je važan politički, privredni i kulturni centar Rusije. Smešten je u severozapadnoj Rusiji kao administrativni centar Lenjingradske oblasti, na ušću reke Neve u Finski zaliv zbog čega je značajan trgovački centar. Iako grad neverovatnog duha, istorije i kulture, nije u pitanju stari grad. Sankt Peterburg je osnovao Petar Veliki 1703. godine i nazvao ga je po sebi. Ime grada je promenjeno 1918. u Petrograd. Posle Lenjinove smrti, grad je nosio naziv Lenjingrad da bi rukovodstvo petrogradske komunističke partije donelo odluku o promeni naziva grada.

Sankt Peterburg zauzima površinu od 1.439 km². U njemu živi više od 4,5 miliona stanovnika. Klima je vlažno kontinentalna sa hladnim i kratkim letima i dugim i hladnim zimama. Kao najseverniji grad, nalazi se na 59°57′ SGŠ. Grad ima 42 ostrva, dok je 10 % površine pod vodom. Valuta je rublja i cene proizvoda i usluga se izražava u ovoj valuti (1 rublja = 1.7989 dinara). Pored toga što je značajan privredni centar, veliki deo grada je značajna kulturna baština Evrope i nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine.

Kako stići do Sankt Peterburga – najlakši put

Sankt Peterburg je udaljen od Beograda 2.395 km. Za putovanje automobilom potrebno je oko 27 sati vožnje bez usputnih zadržavanja. Za avionsku povratnu kartu na relaciji Sankt Peterburg- Beograd potrebno je izdvojiti od 280 do 360 evra. U blizini ovog grada nalazi se aerodrom Pulkovo, koji je od međunarodnog značaja i tri manja civilna i teretna aerodroma. Pulkovo je otvoren za putnički saobraćaj uz terminale za domaći i međunarodni saobraćaj.

Do ovog grada je moguće doputovati železničkim linijama iz Helsinkija, Praga, Budimpešte i dr. Takođe je moguće iz svih evropskih metropola doputovati autobusom do Sankt Peterburga.

Atrakcije i događaji koje morate videti

Muzej Ermitaž

Muzej Ermitaž predstavlja jedan od najznačajnijih evropskih muzeja sa kolekcijom od preko tri miliona eksponata. Zbirka muzeja je izložena u šest zgrada na obali reke Neve, pri čemu je glavna zgrada Zimski dvorac. Eksponati u ovom muzeju prikupljani su od 1764. godine u vidu umetničke zbirke carice Katerine II. Otvorena je za javnost 1852. godine. Na godišnjem nivou,

Da li ste znali da ako biste posvetili barem 2 minuta pažnje svakom eksponatu u muzeju Ermitaž, trebalo bi vam više od 2 meseca da obiđete ceo muzej?

Ermitaž poseti tri do četiri miliona turista. U ovom muzeju se nalaze dela Mikelanđela, Rubensa, van Goga, Pikasa i dr. Muzej poseduje i veliki broj arheoloških eksponata  i skulptura. Nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Radno vreme je od 10:30 do 17:30 h svakim danom osim ponedeljka, dok je nedeljom otvoren do 17 h. Turistima se savetuje da muzej obilaze sa vodičem. Obilazak Ermitaža preko agencije košta 35 evra.

Crkva svetog Isaka

Crkva Svetog Isaka je najveća katedrala u Sankt Peterburgu i predstavlja kamenu crkvu posvećenu Svetom Isaku Dalmatskom. U 19. veku, car Aleksandar I je podigao novu katedralu, za čiju izgradnju je angažovan francuski arhitekta Auguste Montferran. Za izgradnju katedrale utrošeno je 43 vrste materijala, dok je za kupolu upotrebljeno 100 kg zlata. Danas predstavlja muzej. Za posete, otvoren je svakim danom osim srede od 11:00 do 19:00 časova.

Menšikova palata

Menšikova palata nosi naziv po Aleksandru Menšikovom, koji je bio prijatelj Petra Velikog i knez i guverner Sankt Peterburga. U palati se nalaze kulturne vrednosti sa početka 18. veka. Otvorena je za posetu svakog dana osim ponedeljkom od 10:30 h.

Plavi most

Plavi most nema istu simboliku kao kod nas u Beogradu, a nalazi se između katedrale Sv. Isaka i Gradske kuće širine oko 97 metara. Ovo je najširi most na svetu i kao takav upisan je u Ginisovu knjigu rekorda. Izgrađen je 1818. godine. Naziv nosi po blavoj boji, kojom je ofarban.

Nabokov muzej se nalazi u kući Vladimira Nabokova, koji je  poznat po romanu „Lolita“. Prevodio je Puškin sa rukog jezika, proučavao leptire i predavao na Harvardu.

Peterhof (Petrov) dvorac

Peterhof ili Petrov dvorac je poznat po kompleksu parkova i palata. Ovo veličanstveno carsko zdanje se nalazi na površini većoj od 600 ha. Nekada je služio kao letnja palata za odmor Petra Velikog. Velelpno zdanje sa parkovima nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Otvoren je za posete svakog dana osim ponedeljkom od 10:00 do 17:00 h. Obilazak uz vodiča košta oko 45 evra.

Ruski muzej

Ruski muzej je sagrađen 1895. godine, a za posetioce je otvoren 1898. godine. U njemu se nalaze dela ruske kulture, grafike, narodne umetnosti i dr. Prvobitno se zvao Imperatorski muzej ruske umetnosti imperatora Aleksandra III. U njemu se nalazi više od 390.000 eksponata.

Bele noći festival i čudo prirode

Bele noći predstavljaju čudo prirode, koje se događa u vreme najdužeg dana i najkraće noći u godini. Zbog ove pojave, organizuje se festival „Bele noći“, koji okuplja umetnike iz sveta muzike, baleta i opere. Odvija se na Trgu palate uz razne glumačke tačke pod maskama. Značajan deo festivala odvija se 23. juna kada se odigrava šou „Crvena jedra“, kojim se proslavlja kraj školske godine u ovom gradu uz crvene brodove iz 18. veka uz vatromet.

Bronzani konjanik na Senatskom trgu

Bronzani konjanik je spomenik Petru I. Nalazi se na Senatskom trgu i prvi je spomenik koji je postavljen u Rusiji, a inicijator bila je Ekaterina II.

Takođe, red je pomenuti i Crkvu Spasa na krvi, koja je zpravo hram izgrađen na mestu ubistva imperatora Aleksandra II. Građen je od 1883-1907. godine u ruskom stilu.

Smeštaj u Sankt Peterburgu i cene noćenja

Sankt Peterburg poseduje raznovrsnu strukturu smeštaja. Možete se odlučiti za pristupačan smeštaj, ali i one luksuznije hotele kao što je „Domina Prestige“ sa pet zvezdica, koji se nalazi u blizini katedrale Svetog Isaka. Cena smeštaja u ovakvom hotelu iznosi oko 11.500 dinara što može biti dobar orijentir za cene smeštaja ukoliko planirate direktno bukiranje hotela, bez posredstva turističkih agencija. U blizini Nevskog prospekta, nalazi se hotel „Golden Trinagle“ u zgradi iz 19. veka. Cena smeštaja iznosi oko 10.000 dinara.

Gastronomija i zabava na ruski način

Ako boravite u ovom gradu, možete probati salatu od kuvanog povrća, meso u sosu od majoneza, palačinke sa kiselom pavlakom i kavijarom. Pretežno se konzumiraju pivo i votka od alkoholnih pića. Sankt Peterburg je grad kulture, ali isto tako destinacija dobrog provoda.

Radno vreme barova je do ponoći, dok noćni klubovi rade do ranih jutarnjih časova.

Poznata mesta za provod su „Akako“, u koji možete ući uz lozinku i uz ulaznicu od 200 rublji, „Efir“, koji je savršen za ispijanje koktela i opuštanje uz muziku. Klub „Money Honey“ je klub, koji podseća na Divlji Zapad, idealan je za ljubitelje svirki i bilijara. Klub Red Fox je mesto, u kome se može čuti jazz muzika.

Ukoliko želite da probate nacionalnu kuhinju, možete posetiti restorane „Admirality“ i „Baraba Bar“. Restoran „Porto Malteze“ je idealan za ljubitelje ribljih specijaliteta, u kome se cene kreću od 400 do 700 rubalja.

Cene u gradu

Ovaj grad je jeftiniji u odnosu na glavni grad Rusije. Za ručak u ovom gradu potrebno je izdvojiti oko 5 evra za manje obroke i bržu hranu, dok piće u kafiću okošta oko 3 evra.

Ulasci u muzeje su nešto skuplji i za ulaznice je potrebno izdvojiti više od 7 evra. Za aranžman od 8 noćenja u Moksvi i Sankt Peterburgu avio prevozom košta oko 500 evra.

Sankt Peterburg spada u najelpeše gradove Evrope i sveta. Često ga biraju i kao destinaciju za doček Nove godine. Svaki kutak ovog grada priča istorijsku bajku o nastanku i razvoju ovog grada. Čuven po fenomenu Bele noći i svom osnivaču Petru Velikom, već dugo je posećen od strane velikog broja turista, koji svake godine dolaze da upoznaju njegove turističke atraktivnosti. Koliko god dana da provedete u ovom gradu, neće biti dovoljno da obiđete sve njegove kulturne dragocenosti.

Autor: Milena Podovac | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.