Santorini – Grčka | Vodič za letovanje

Čak i ako nikad niste bili na nekom od kikladskih ostrva, sigurno biste ih odmah prepoznati na fotografijama i posterima. Prepoznatljive blještavo bele kućiće načičkane na liticama stena, vetrenjače i crkve sa plavim krovovima koji se utapaju u plavetnilo neba jesu zaštitni znak ne samo Santorinija već i svih ostrva Kiklada. Iako zvuči italijanski, Santorini nema neke veze sa Italijom, ali su zato neki od najbrojnijih turista baš iz Italije. To dovoljno govori o lepoti ostrva kada čak i Italijani dolaze na leto u Grčkoj, pored svojih lepih plaža i ostrva. Upravo zbog toga pogledajte korisne informacije i savete, kao i detaljan vodič za letovanje kada je u pitanju Grčka, kao što smo to prethodno već uradili kroz vodič za letovanje u Leptokariji.

Santorini – lokacija i informacije

Ostrvo je smešteno na krajnjem jugu Egejskog mora. Dalje od njega je jedino Krit koji je i najveće grčko ostrvo, a ne računajući manja ostrva između. Glavna specifičnost Santorinija je njegovo vulkansko poreklo i nesvakidašnja boja šljunka na njegovim plažama. Velika vulkanska erupcija pre mnogo godina je zaslužna za karakterističan izgled ostrva. Tom prilikom se čitav zapadni deo survao i nestao u morskim dubinama obrazujući kalderu. Santorini ima oblik polumeseca, pa je poznato da se upravo taj udubljeni, zapadni deo, veoma strmo i naglo spušta ka podnožju. Sa te strane se nalazi i Fira, glavni grad.

Santorini pripada ostrvskoj grupi Kiklada, koji su dobili naziv od grčke reči κυκλάς što znači “oko” ili “okolo” i označavala je sva ostrva koja se nalaze oko malog ostrva Delos, koje je u antičko doba smatrano svetim. Kikladima pripada veliki broj sićušnih ostrvaca, među kojima ima i nenaseljenih, a među poznatijima su pored Santorinija, Mikonos, Ios, Naksos i Paros.

Vulkansko tlo na kome Santorini i danas živi i te kako utiče ne samo na reljef i izgled ostrva već i biljne kulture, pa je na ostrvu veoma malo zelenila. Ono što na Santoriniju uspeva i što se u većoj meri gaji su jedna vrsta čeri paradajza i plavi paradajz. Na određenim mestima ima i vinove loze, pa je poznato da na ostrvu ima i vinarija. Sve ostalo namirnice su iz uvoza, pa je i to jedan od razlog nešto viših cena hrane i pića.

Kao i u drugim delovima Grčke, vremenska razlika između Srbije i Santorinija je +1 sat. Glavna valuta je evro, a pored gotovine se za plaćanje može koristiti kartica. Cene su nešto više nego u Srbiji i ostatku Grčke, mada mnogo zavisi i na koje mesto ste seli da pojedete ili popijete nešto. Ponuda je svuda veoma velika, tako da u kome god gradu da ste možete da nađete nešto za sebe.

Na ostrvu veoma dobro funkcioniše gradski prevoz, po utvrđenom rasporedu do kasno u noć, pa nije neophodno da uplaćujete ekskurzje kako biste iz npr. Kamarija i Perise došli do Oie ili Bele i Crvene plaže. Ukoliko do Fire stižete iz Kamarija i Perise, krajnja stanica u Firi je mesto gde izlazite ukoliko idete da posetite glavni grad, a takođe i mesto odakle polaze linije za Oiu, Akrotiri (odakle ćete do Crvene i Bele plaže).

Karte za javni gradski prevoz se kreću od 1.5 do 2 evra, u zavisnosti od relacije. Umesto ovih ekskurzija koje koštaju 20-ak evra, gradskim prevozom možete da uštedite polovinu tog novca.

Kako do Santorinija?

Postoje dva načina za dolazak na Santorini. Ostrvo ima svoj aerodrom, pa je najlakše doći avionom, naročito leti kada ima dovoljno polazaka i kada se organizuju čarter letovi. Na ovaj način se na Santorini stiže veoma brzo, pa ako krenete iz Beograda, na aerodromu Santorini ste za nepuna dva sata.

Nešto komplikovanija ali jeftinija varijanta je brodom iz atinske luke Pirej. Polazaka ima tokom cele godine, a ukoliko vam ova varijanta odgovara, vaše je samo da stignete do Atine, a zatim se od luke prepustite nešto dužoj vožnji brodom do Santorinija. U zavisnosti od toga koji je brod u pitanju, i gde sve pristaje tokom svoje plovidbe, vožnja traje od pet do osam sati. Domaće turističke agencije uglavnom nude aranžmane sa avionskim prevozom do Santorinija, a tek nekoliko njih u svojoj ponudi ima jeftinije aranžmane koji kao prevoz uključuju kombinaciju autobusa (do Atine) i broda do Santorinija.

Pored prethodno navedenog, treba spomenuti i još jednu opciju za kratak obilazak Santorinija. Ukoliko je možda vaša glavna destinacija Ios, na Santorini možete doći na jednodnevni ili višednevni izlet. Takođe, u luku Santorini pristaju i trajekti sa Krita, kao i sa drugih daljih ostrva i drugih delova Grčke.

Santorini – destinacija za svačiji ukus

Smeštaj

U zavisnosti od toga u kom ste sastavu i da li je u pitanju porodični odmor ili na letovanje idete sa prijateljima, na Santoriniju ima sadržaja za svačiji ukus, ali u zavisnosti od toga koji su prioriteti treba planirati i gde je najbolje smestiti se. Dešava se da se ljudi ne informišu dovoljno i ne provere iskustva putnika dostupna na sajtu PutujSigurno, pa smeštaj rezervišu u Firi ili Oii, pa tokom boravka svaki dan putuju do Perise i Kamarija na plažu. Treba naglasiti da ni u Firi ni Oii nema plaža jer se nalaze na vrhu stena.

Fira je nešto skuplja za smeštaj, ali i generalno. Uglavnom je poznata kao mondensko letovalište, za one sa nešto dubljim džepom. Zaštitni znak su luksuzni hotelčići na samom obodu stena sa bazenima i malim baštama sa pogledom na more. Zbog njenog položaja na vrhu stene, u Firi nema plaža za kupanje, pa ako ne planirate da letovanje provedete u bazenu, onda smeštaj potražite u Perisi ili Kamariju. Ukoliko pak odlučite da se smestite u Firi zbog noćnog života i velikog broja klubova i barova, do plaža svakako možete ići i gradskim prevozom. Veoma su česte linije na relacijama Kamari i Perisa.

Kamari – Mesto je tipično turisticki urađeno sa dugim šetalištem pored mora. Duž čitave promenade je mnoštvo taverni, kafica i preslatkih hotela izgradjenih u kikladskom stilu. Čini se da ih ima toliko da kada biste svake dan menjali mesto gde ručate ili večerate, ne biste uspeli da sednete u svaki od lokala po jednom tokom svog boravka. Zaista je ponuda ogromna, a vaše je da izaberete mesto koje će vam se svideti po izgledu, muzici koja se pušta, cenama, kvalitu ponude ili možda nekom drugom kriterijumu. Kamari je veoma zgodan za porodice sa decom jer je sve na dohvat ruke, kao i za mlade jer nudi veliki broj mesta za izlaske. Udaljen je 9 km od Fire, pa se tamo stiže za 15-ak minuta.

Perisa je manji grad u produžetku Kamarija (obično kažu, iza stene). Pogodan je za smeštaj, ali do plaže se malo pešači, nije sve pored mora kao u Kamariju. Ipak to nisu velike udaljenosti, ima taverni, kafea, restorana i barova ali je Perisa nešto mirnija od Kamarija i ume da bude monoton posle nekoliko dana. Ipak, i u Perisi ima mesta za svačiji ukus, a autobuskom linijom je povezana sa Kamarijem, Firom itd. Razdaljine nisu velike, tako da do svake turističke tačke možete lagano i brzo stići.

Plaže

Kamari beach – Poznata je po crnom krupnijem šljunku. Duga je, i prostire se duž cele promenade koja se nalazi neposredno pored nje. Veoma je popularna među turistima jer nudi sve što vam je neophodno u neposrednoj blizini. Hrana, piće, prodavnice, suvenirnice, vodeni sportovi. Vrlo je lepo uređena, sa ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje čije su cene sa malim variranjima uglavnom slične. U vlasništvu su lokala u čijem se produžetku nalaze, pa je u nekima od njih moguće ne platiti komplet ležaljki i suncobran već naručiti nešto od pića ili hrane. Za one koji možda imaju već uplaćene obroke u hotelima naravno da se više isplati platiti samo ležaljke, dok je ostalima veoma zgodno da ručaju i sunčaju se na istom mestu. Svakako će ukupna cena biti nešto manja nego da tu platite suncobran i ležaljku, a na nekom drugom mestu ručate ili popijete piće. Za one koji možda ne žele da plaćaju ležaljke i suncobrane uvek ima mesta na obodima plaže, bliže moru i između lokala, gde se mogu staviti svoji peškiri i suncobrani.

Neko od popodneva odvojte da sednete u Atmosphere bar na samom kraju šetališta. Birajte neko od mesta na terasi odakle se pruža divan pogled, a hrana je odlična. A simpatično mesto koje se još preporučuje je i restorančić King’s.

Perisa Beach – Ova plaža je slična plaži u Kamariju, jedina prednost je što je peščana (crni pesak). Ljubiteljima peska će sigurno prijati predah od šljunka i kamenčića pri ulazu u vodu. Kao i u Kamariju ima ležaljki i suncobrana za iznajmljivanje i plaža je veoma lepo uređena.

Red Beach je uska plaža u podnožju ogromne litice koja kao da je na tom mestu odsečena. Ima karakterističnu boju sitnog šljunka, crveno – crnu, kao i stene oko nje. Crvena plaža se nalazi u blizini gradića Akrotiri, pa je najzgodnije do nje doći autobuskom linijom od Fire, a zatim pešice nekih 15 – ak minuta obalom uz stene. Do ove plaže sa kopna možete doći jedino pešice, improvizovanim stazama za pešake, jer ne postoji put kojim biste se toliko približili samoj plaži. Drugi način je brodićem od Akrotirija, koji svakih pola sati vozi na relaciji Akrotiri – White Beach i nazad. Na svom putu do Bele plaže svraća i na Crvenu, pa je tako moguće i da od Crvene idete na Belu plažu, ne morate se vraćati u Akrotiri. Na plaži se nalazi ograničen broj suncobrana i ležaljki, nije nešto preterano velika, a cena za dve ležaljke i suncobran je 8 evra, što jeste mnogo s obzirom da retko ko provede ceo dan na ovoj plaži. U nekim periodima dana kad naiđu veći talasi ležaljke se pomeraju i možete imati još skučeniji osećaj, a s obzirom da nemam nikakvih sadržaja, nekima je i dosadno da ceo dan budu baš tu. Uglavnom svi iskoriste priliku tog dana da odu i do Bele plaže.

White Beach – Do ove plaže se može isključivo sa mora stići. Zovu je Bela zbog belog kamenja i belih stena koje se nalaze u okolini i iznad nje. Okružuju je velike i strme litice pa kopnenim putem ne postoji način da se siđe do nje. Na plaži se nalazi mali bar – restoran kao i ležaljke i suncobrani koji se naplaćuju po sličnoj ceni kao i na Crvenoj plaži. S obzirom da su brodići kojima se dolazi do nje manji, a da zbog plićaka ne mogu da stanu tik uz obalu, može biti nezgodno za izlaženje ukoliko je more nemirno. Voda je nešto preko struka dubine i nije problem otplivati od broda, ali ukoliko kod sebe imate i manju torbu sa peškirom, telefonom i slično, teško da u toj dubini i uz talase možete doći do obale a da sve to ne zamokrite. Kada je more mirno takvih problema nema.

Pored prethodno navedenih i najposećenijih, na Santoriniju ima još plaža do kojih možete stići iznajmljivanjem automobila i skutera.

Predlog za aktivnosti na Santoriniju koje ne smete propustiti

Fira i Kaldera – Fira je ne samo glavni, već i najveći grad na ostrvu. Pošto se nalazi na visokoj litici, odatle se pruža fantastičan pogled na vulkan i podnožje sa lukom gde pristaju mnogi veliki brodovi. Šetnja čuvenom kalderom oduzima dah, a mnoštvo uzanih i strmih uličica prepunih lokala, suvenirnica, barova i restorana daju posebnu čar i čine je nezaobilaznim mestom na ostrvu. Mnoštvo uskih uličica, stepeništa koji se spuštaju i uzdižu prepune su lokala i ljudi iz raznih krajeva sveta. Mnoštvo zlatara, kristala, kao i prodavnica garderobe i svega što turiste može da namami se nalazi u tim uskim prolazima koji vrve od ljudi tokom čitavog dana. I ako ste nekad i čuli za Kalderu, tek kada dođete na Santorini naučićete šta je to u stvari. Ako je objašnjavamo kao geološki pojam, to je oblik koji stvara vulkan kada se urušava sam u sebe stvarajući krater koji može, ali ne mora, biti ispunjen vodom. Zato se čitav zapadna strana ostrva, veoma strma i stenovita i koja je okrenuta ka vulkanu, naziva Kaldera. Izaberite neki od tavernica ili barova koji se nalaze duž kaldere jer je to pravo mesto za osveženje sa divnim vidikovcem.

Oia – Poznata je kao malo tradicionalno selo koje se nalazi na zapadnom delu ostrva na samoj ivici stene. Odatle se pruža pogled na vulkan kao i deo samog ostrva. Proglašeno je i za najlepše turističko selo na planeti, a zalazak sunca koji svakog popodneva prati hiljade i hiljade turista ga čini i jednim od najromantičnijih mesta na ostrvu.

Ako želite da zauzmete dobro mesto za posmatranje i fotografisanje, predlažemo da već oko 17-18h odlučite gde Vam odgovara i smestite se.

Horde turista, naročito u ciku sezone, tokom jula i avgusta, bukvalno okupiraju sve prolaze i ulice pokušavajući da nađu idealno mesto za posmatranje zalaska koji se dešava nešto posle 19h. Naglašavamo još da je posmatranje zalaska u Oii preraslo u svojevrsan spektakl ispraćen i aplauzom na kraju.

Akrotiri – Zovu i grad duhova, a tome svedoče brojne napuštene ulice koje su dokaz da je tu nekada bio grad. Ovo arheološko nalazište čuva tajne drevne minojske civilizacije i predstavlja jedno od najznačajnijih nalazišta u čitavoj Grčkoj. Poznato je i kao “Egejska Pompeja”. Sem u okviru ekskurzije, možete do Akrotirija možete doći gradskim autobusom.

Vulkan – Brojne su ekskurzije koje zainteresovane turiste vode do samog kratera vulkana. Put je nešto naporniji, naročito za one koji su planirali pasivniji odmor. Svaka od agencija nudi obilazak vulkana kao jednu od ekskurzija, a postoje centri u okviru kojih takođe možete rezervisati mesto za sebe. Podrazumeva kraću vožnju brodom i pola sata uspona do vrha. Oni koji su bili tvrde da se tokom penjanja do njegovog vrha oseća i toplota koja zrači od tla, pa se pripremite.

Pored prethodno izdvojenog, kao ekskurzije na Santoriniju se nude i:

  • krstarenje oko Santorinija,
  • jednodnevni izlet na Ios,
  • obilazak nekih od vinarija na ostrvu i obilazak Pirgosa,
  • mesta na najvišoj tački na ostrvu, odakle se pruža odličan pogled na isto.

Ako je čarobni Santorini jedna od vaših ideja za ovogodišnje letovanje, budite sigurni da vas neće razočarati. Ukoliko ste navikli na sitan pesak i tirkizno more, ta činjenica može da vas pokoleba s obzirom da na Santoriniju to definitivno nećete videti. Ali ukoliko ste spremni da ove godine vidite nešto novo i drugačije, Santorini zaslužuje priliku. Plavo-bela magija kikladske arhitekture, kaldera, crnji šljunak i spektakularni zalazak sunca u Oii čine Santorini jednim od najboljih predstavnika ostrvske grupe Kiklada. Doza elegancije i luksuza kojom Santorini odiše kao i specifičan izgled čine ga i jednim od najslikovitijih mesta i ostrva uopšte. I ne zaboravite, Santorini nije Grčka na koju ste navikli, pogotovo ne kopneni deo Grčke gde možete naići na znamenitosti poput Meteora.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.