Saveti za ishranu u toku putovanja

Putovanje samo po sebi može biti veoma stresno za organizam. Upravo zbog toga izuzetno je važno da pažljivo birate hranu koju ćete da konzumirate tokom putovanja. Kada je reč o pravilnoj ishrani tokom putovanja problem može biti zaista nezgodan, jer sve ono za čim većina ljudi najpre posegne za vreme puta zapravo nije preporučljivo. Tu se pre svega misli na slatke i slane grickalice, koje su bogate kalorijama, a izuzetno siromašne potrebnim nutritivnim vrednostima.

Tokom putovanja, bilo da je reč o prevozu automobilom, autobusom ili avionom, fizička aktivnost je svedena na minimum, pa nema potrebe da se unose hiperenergetske namirnice, kao što su slatkiši, grickalice, energetska ili gazirana pića. Konzumiranje ovih proizvoda veoma često može da prouzrokuje brojne tegobe, pa samim tim i put do željene destinacije učini bespotrebno težim.

Obavezno jedite kod kuće pre polaska na put

Redovni i umereni obroci su veoma bitni kada idete na put. Ako preskočite obrok, nivo šećera može da padne što onda tokom putovanja dovodi do stvaranja osećaja mučnine. Savet nutricionista je da pre putovanja svoju ishranu preorijentišete na namirnice koje vam mogu obezbediti sve neophodne nutrijente, a koje nisu teške za stomak i ne dovode do pospanosti i umora, što je veoma bitno posebno za vozače.

Savremenim kuhinjskim aparatima veoma lako možete spremiti sebi za tili čas bilo koji obrok, a posebno neku zdravu kombinaciju idealnu za pre i tokom puta. Lupo Marshall online prodaja aparata nudi vam mogućnost da uz samo nekoliko klikova nabavite sve neophodne kuhinjske uređaje koji će vam znatno olakšati pripremanje svakog obroka.

Kakva hrana je najbolja za konzumiranje tokom putovanja?

Savet stručnjaka je da tokom putovanja najpre konzumirate namirnice koje sadrže lako svarljive proteine i dijetalna vlakna. Umesto teških sendviča prepunih majoneza i pavlake, na putovanje je najbolje da ponesete veću količinu voća, pre svega jabuke, pomorandže, kruške, banane, ali i bobičasto i jezgrasto voće. Ukoliko prolazite kroz više zemalja, kvalitet vode može biti diskutabilan, pa zato neka vaš izbor uvek budu voćke koje imaju koru i ne peru, poput grejpfruta i pomorandži.

Povrće je hrana idealna za konzumiranje tokom putovanja, a najbolja preporuka za ukusan obrok mogu biti šargarepe i brokoli uvaljani u maslinovo ulje. Tvrdo kuvana jaja i  

prekuvan pečeni slatki krompir takođe mogu biti idealna kombinacija, dok ukoliko nosite meso najbolje je da to bude piletina, ćuretina ili govedina.

Za duge letove najbolje je da unapred pripremite obroke. Suva hrana je savršeno prihvatljiva za nošenje i možete je kombinovati sa hranom iz aviona, tako da je preporuka da ponesete sa sobom onoliko koliko to propisi dozvoljavaju.

Zdrava hrana koja je preporučljiva za putovanje

Kada idete na put ovo je predlog nekoliko zdravih grickalica koje su idealne za putovanje, lako se spremaju i lako transportuju. Ako putujete sopstvenim automobilom možete da ponesete mini frižider jer to će uveliko proširiti listu mogućih obroka.

  • Suvo voće i mešavina orašastih plodova – napravite omiljeni mix od suvog voća i oraha, a ako želite da uneste manje kalorija, žitarice su dobar izbor.
  • Sendvič od kikiriki putera – odaberite omiljeni namaz i namažite na dve kriške integralnog hleba.
  • Voće – olakšajte sebi tako što ćete uzeti lako prenosivo voće, koje je bogato hranljivim materijama. Pravi izbor su jabuke i banane.
  • Sendvič od ćuretine – stavite komade ćurećeg belog mesa između kriški integralnog hleba i pazite da ne preterate sa prelivima (kečap, majonez…) Savet je da ako stavljate preliv, sipate ga između delova ćuretine kako bi se hleb zadržao u čvrstom stanju.
  • Komadi povrća – vrlo dobar način prehrane u putovanju jeste da izrežete raznovrsno povrće na sitne komade, stavite ih u kesu i spremni ste.
  • Proteinske pločice – izaberite one koje su od integralnih sastojaka i sa bar 8 grama proteina. Takođe, pazite na sadržaj šećera, preporučljivo je da ima manje od 12 grama po jednoj pločici.
  • Proteinski prašak – odličan izbor ako imate odgovarajuću bočicu za vodu. Istresete prah u vodu ili mleko i imate jako dobar obrok.

Da bi hrana bila sveža, najbolje je da se čuva u hermetički zatvorenim materijalima ili plastičnim posudama koje se mogu spakovati u prostor koji imate na raspolaganju.

Obavezno se redovno hidrirajte tokom putovanja

Iako je potrošnja energije dok putujete svedena na minimum, gubitak tečnosti je česta pojava i nešto na na šta morate obratiti pažnju, s obzirom na to da može uzrokovati brojne tegobe. Kako ne biste svoje telo doveli do dehidracije, uzimajte tečnost često i pomalo u malim gutljajima. Najbolja tečnost za putovanje je svakako voda, a mogu poslužiti i nezaslađeni razređeni sokovi.

Iako mnogi tokom puta, a posebno ako su za volanom, posežu za kafom kako bi odagnali umor, zbog alkaloida  koji imaju neurostimulativno dejstvo vozačima su preporučljiviji zeleni i crni čaj, ali u umerenim količinama. Ukoliko putujete avionom, izbegavajte neograničeno konzumiranje kafe i alkohola, jer oni pored dehidratacije mogu da izazovu i glavobolju, koja je posebno neprijatna na velikim visinama.

Redovna i pravilna ishrana je važna tokom života. Raznovrsne namirnice osiguraće uravnotežen unos hranljivih materija, a to je posebno važno tokom situacija, kao što je putovanje.  Ako hranu uzimate u umerenim količinama lakše ćete je konzumirati i nećete morati ničeg da se odričete.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 25.02.2019. | Modifikovano: 27.02.2019.