Saveti za snalaženje u inostranstvu – kada stvari krenu loše na putovanju

Za putovanja se dugo spremamo i nestrpljivo ih iščekujemo, planirajući razne aktivnosti i destinacije koje treba iskusiti. Međutim, mali je broj putnika koji unapred razmišlja baš o svim detaljima, pa se na putovanjima neretko dese neprijatne situacije koje mogu da pokvare celokupan utisak.

Devojka sedi na koferu

Propustili ste let, imate problema sa kućnim ljubimcem ili vas je uhvatio neočekivan napad panike u avionu? U nastavku predlažemo kako da se snađete u ovim situacijama, i da bezbrižno nastavite svoje putovanje.

Šta raditi kada hotel ne želi da primi vašeg psa?

Putovanje sa psom, mačkom ili nekim drugim kućnim ljubimcem je odlična ideja samo ukoliko ste do detalja isplanirali put na destinaciju koja je blagonaklona prema kućnim ljubimcima svojih posetilaca.

Preporuka je da se uvek unapred raspitate koliko pet friendly hotela i ugostiteljskih objekata postoji u gradu koji posećujete, te da u nekon od njih rezervišete svoj boravak. Ipak, ukoliko ste propustili da se bavite ovim “detaljem” a već ste se našli u stranoj zemlji i morate negde definitivno da se smestite, BringFido aplikacija može da vam bude od velike koristi.

BringFido – brzo i jednostavno snalaženje sa kućnim ljubimcem

Reč je o aplikaciji koja vam može pomoći kada niste sigurni u koji restoran možete da uđete sa psom, ili koji hotel će vas primiti sa kućnim ljubimcem. Dovoljno je da unesete destinaciju na kojoj se nalazite, a aplikacija će vam predložiti sve restorane, hotele i parkove koje možete obići sa ljubimcem, sa detaljniim opisom usluge ili lokacije na koju vas upućuje.

Na ovaj način brzo i lako možete pronaći rešenje smeštaj ili kratak odmor ukoliko se ranije niste pobrinuli za ovaj segment putovanja.

Ranac, naočare i fotoaparat

Otkazan vam je let – šta avio-kompanija može da ponudi?

Otkazivanje leta podrazumeva situaciju u kojoj imate kupljenu kartu za let koji se neće realizovati. Ovakve okolnosti ne zavise od samih putnika. Na njih mnogo češće utiču tehnički problemi poput kvarova na avionu ili prirodnih nepogoda, opasnosti od terorističkih napada i slično. Ukoliko se nađete u ovoj situaciji, kao putnik sa kupljenom avio kartom u najvećem broju slučajeva imate pravo na preusmeravanje na drugi let, ili povraćaj svih troškova od strane avio-kompanije koja je otkazala let.

Hitno vam je potreban Wi-Fi?

Na ulicama stranih gradova internet nije baš na svakom ćošku dostupan. Ovo je loša vest za one kojima je hitno potreban pristup internetu, ali dobra vest je da pre takvog putovanja možete instalirati aplikaciju Cafe WiFi, koja će vam izlistati sva mesta sa besplatnim internetom u vašoj blizini. Osim imena lokala, dobićete i informacije o njihovim uslugama i cenama, a možete pročitati i ocene posetilaca. Iako je aplikacija trenutno dostupna samo za Apple uređaju, i verzija za Android će vrlo brzo izrađena i spremna za korišćenje.

Šta raditi kada zavlada panika u avionu?

Avioni neretko izazivaju paniku kod putnika, naročito kada se dešavaju turbulencije usled loših vremenskih uslova. Ukoliko ste od onih putnika koji izgube kontrolu nad sopstvenim osećajem sigurnosti, trebalo bi da se skoncentrišete na instrukcije koje ste dobili od kabinskog osoblja a koje u slučaju velike opasnosti mogu da vam spasu život.

Skrenite misli ćaskanjem sa drugim putnicima, ili razmišljajte o krajnjoj destinaciji na koju putujete. Iako je većina putnika sklona tome da misli na najgore, uzmite u obzir i to da se hiljade letova na dnevnom nivou realizuje uspešno, pa je panika zbog kratkotrajne turbulencije suvišna.

Noć u Japanu

Snađite se u gradu kao lokalac

Još jedna korisna aplikacija za putovanje je Citymapper. Aplikacija pokriva mnoge velike gradove širom sveta, a odličan je saveznik u trenucima kada niste sigurni u kom pravcu krenuti, a ostali ste bez novca za taksi. Iako pešačenje ima svoje prednosti, aplikacija će vam predložiće potencijalne rute do željene adrese svim vrstama transporta, a u prvom redu će vam ponuditi gradske linije koje saobraćaju do vašeg odredišta. Mape možete sačuvati i koristiti i kada ste offline, a na vaš krajnji cilj ćete stići brzo i lako zahvaljujući ovoj aplikaciji.

Ovo su samo neke od situacija koje mogu da vas zadese na putovanju, ali uz adekvatnu opremljenost i instalirane aplikacije za putovanja nema opasnosti za vas. Ispostavilo se da u najvećem broju slučajeva internet može da nas izvuče iz neprijatnih situacija, pa je preporuka da se “snabdete” navedenim aplikacijama od kojih većina može da bude od koristi i kada nemate pristup internetu. Srećno!

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 25.04.2019. | Modifikovano: 25.04.2019.