Nekoliko saveta da vaša vikendica postane pravi raj

Koliko puta ste sanjali o tome da imate sopstvenu kućicu u prirodi, gde biste mogli da pobegnete od svakodnevnog stresa i uživate u miru i tišini?

Ukoliko ste taj san već ostvarili, postoji mnogo načina na koje možete da pretvorite vikendicu u pravi mali raj. U ovom tekstu ćemo podeliti sa vama nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaša kućica postane pravo utočište za vas.

#1 Povećajte prostor spolja

Najveći adut svake kuće nesumnjivo je prostor koji ona zauzima. Povećanjem čitavog prostora i njegovom optimizacijom značajno ćete unaprediti kuću.

Možete, na primer da produžite terasu i odlučite se na neki tip delimičnog zatvaranja kako biste dobili još jednu prostoriju. Sistemi zastakljivanja su popularna opcija jer omogućavaju kompletnu zaštitu od grubih vremenskih uslova kakvi se mogu naći u okolini većine vikendica.

#2 Uređenje dvorišta

Dvorište je vaša oaza mira i zato je važno da bude uređeno na način koji vam pruža opuštanje i zadovoljstvo. Posadite cveće i zelene biljke koje vam se sviđaju, postavite udobne baštenske garniture i kreirajte prostor za opuštanje na otvorenom.

Zamislite svež miris cveća, cvrkut ptica i zelenilo koje okružuje vašu letnju kuću. Svetlosne staze, fontane i baštenske skulpture mogu stvoriti atmosferu mira i harmonije. Izdvojte vreme da izaberete biljke koje cvetaju tokom leta kako biste obezbedili prelepu paletu boja ispred vaše letnje kuće.

Ne stidite se da pokažete svoju kreativnu stranu u uređenju dvorišta i tako ulepšate sebi i drugima doživljaj boravka u vašoj vikendici.

#3 Stvorite prostor za druženje

Kućica u prirodi je idealno mesto za druženje sa porodicom i prijateljima. Kreirajte prostor koji će biti prikladan za sve vrste druženja – od večernjih roštiljada do opuštenih piknika. Ukoliko imate decu možete napraviti neki kutak isključivo za njih. Na primer, možete okačiti ljuljašku na drvo, napraviti mali peščanik ili mesto za dečiji bazen. Ovo će oduševiti mališane a vama olakšati potragu za zanimacijom za njih.

Time ćete stvoriti uspomene koje će vam ostati zauvek.

#4 Kreirajte prostor za opuštanje

Jedan od najvažnijih delova kućice je prostor za opuštanje. Bez obzira da li volite da uživate u knjizi u udobnoj fotelji ili da se opuštate u đakuziju, napravite prostor za sebe gde možete da se relaksirate i uživate u trenucima samoće.

Ovo može podrazumevati različite stvari od ljuljaške između drveća u kojoj nestaju svi problemi čim u nju legnete do kućice na drvetu gde se možete družiti sa decom.

Srbija je puna divnih lokacija i prizora i zasigurno će vam pružiti bezbroj mogućnosti da u vašoj vikendici osmislite mesto samo za opuštanje.

#5 Oživite prostor umetnošću

Umetnost ima moć da transformiše prostor i dodaje mu živost. Razmotrite postavljanje visećih baštenskih slika na spoljne zidove, postavljanje skulptura ili umetničkih instalacija u dvorište, ili stvaranje galerijskog zida unutar kuće sa umetničkim delima koja vas inspirišu.

Ulepšajte enterijer vaše vikendice karakterističnim umetničkim delima. Nike nužno da u pitanju budu poznate slike. To mogu biti i žvrljotine vaše dece i mutne slike koje će vam zauvek ostati bliske srcu. Ne plašite se da vaš dom učinite vašim. Umetnost će dodati dodatan sloj dubine i lepote vašoj letnjoj kući.

#6 Uložite u baštenski nameštaj

Ova vikendica biće mesto brojnih okupljanja i druženja, a ako iznajmljujete kuću ovo je takođe jako bitan faktor. Nameštaj možete staviti ispod drveta kako bi ono pružalo prirodan hlad. Ubacite roštilj u dvorište i jedite u prirodi uz pomoć dvorišnog nameštaja. Ovo će veoma ceniti i posetioci koji vašu vikendicu iznajmljuju jer ćete takvim detaljima ulepšati njihovo putovanje.

#7 Dodajte vašem dvorištu bazen

Voda ima terapeutsko dejstvo na sve nas. Pa zašto onda ne biste dodali bazen pored vaše letnje kuće? Mogućnost da se rashladite u vrelim letnjim danima ili jednostavno plivate radi uživanja donosi poseban dodatak letnjoj oazi.

Ovo će takođe značajno podići cenu iznajmljivanja vaše vikendice u letnjim mesecima i izdvojiti vas od konkurencije.

#8 Dizajnirajte kuhinju u dvorištu

Ljubitelji hrane će sigurno uživati u otvorenoj kuhinji u dvorištu, gde mogu pripremati ukusne obroke na svežem vazduhu. Dodajte roštilj, šank i drveni sto za ručavanje kako biste stvorili prostor gde se uživa u hrani i društvu u predivnom letnjem okruženju.

#9 Odredite mesto za hobije i kreativnost

Kućica u prirodi je savršeno mesto za negovanje svojih hobija. Bilo da se radi o slikanju, gajenju cveća ili pravljenju zanata, kreirajte prostor koji će biti posvećen vašim interesovanjima. To će vam omogućiti da se izgubite u svom hobiju i zaboravite na sve brige.

Uz malo mašte i kreativnosti, možete pretvoriti svoju letnju kuću u pravi raj. Stvorite prelepi vrt, udoban prostor za opuštanje, prostor za rekreaciju i unesite umetnost u svaki kutak. Neka vaša letnja kuća bude oaza mira i zadovoljstva, pružajući vam nezaboravne trenutke u toku letnjih meseci. Ukoliko ste, ipak zainteresovani da vi budete ti koji iznajmljuju vikendicu, posetite naš sajt i informišite se o najboljim destinacijama!

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 26.07.2023. | Modifikovano: 26.07.2023.