Sivota – Jonsko more (Grčka) | Vodič za letovanje

Sivota je još jedno u nizu mirnih i idiličnih mesta koja nudi Grčka. Smatra se da je Jonsko more najlepše more u Grčkoj. Samim tim, i mesta i ostrva u Jonskom moru važe za neke od najlepših destinacija u celoj Grčkoj. Jedna od tih turističkih destinacija u Jonskom moru je i Sivota. Do pre par godina ovo mesto nije bilo popularno, ali se u poslednje vreme veoma brzo urbanizuje i privlači turiste iz cele Evrope, kojima je Sivota pružila brojna pozitivna iskustva. Nalazi se između Igumenice i Parge, a tačno naspram Sivote je ostrvo Krf. 

Ako se odlučite za letovanje u Sivoti, garantujemo vam da ćete se kući vratiti sa pozitivnim utiscima o ovom nestvarno lepom mestu Jonskog mora. Pogledajte zašto je Sivota letovanje toliko posebno, kakve su plaže na Sivoti, šta sve možete uraditi i videti u jednoj od najlepših destinacija ovog dela Grčke.

Sivota – idila za romantike i ljubitelje mirnog letovanja

Sivota je živopisno primorsko selo gde ćete prvo videti njegovu čarobnu prirodu. Ovo malo selo je okruženo zelenim brdima sa jedne strane, a predivnom lukom sa druge strane. Zbog svoje lepote mora i prirode ovo mesto je idealno za porodični odmor, ali i kutak za zaljubljene zbog svoje čarobne romantike. Sivota je turistički centar regiona, prekriveno maslinjacima i prelepim plažama i uvalama.

Ovaj mali raj broji oko 3.000 stanovnika i ima idealan položaj sa kog možete posetiti mnoge zanimljive turističke i arheološke destinacije, poput Parge, reke Aheron, drevnog teatra Dodoni i slično.

Plaža u Sivoti

Sivota je sada moderno letovalište sa velikim brojem prodavnica, taverni, kafića, suvenirnica… Uz obalu je prelepo šetalište koje okružuje luku i marinu za jahte. Gradska plaža je relativno mala i u odnosu na obližnje plaže nije baš primamljiva. More je čisto i toplo, ali plaža je uska.  To ne treba da vas brine jer oko Sivote se nalazi mnoštvo plaža, do većine se može stići pešaka, tako da je gradska plaža najmanji problem.

Sivota je puna kafića, restorana, taverni i suvenirnica. Ovo je idilično mesto za odmor, za porodice sa decom i za ljude koje letovanje vide u odmoru i u tišini. S obzirom da je ovo mesto za porodice, ima dosta dece. Diskoteka nema tako da ovo i nije baš mesto za mlade koji su željni provoda i noćnog života.

Sastoji se iz nekoliko uličica uz more i nekoliko uličica sa hotelima i vilama. Centralni deo mesta ima veliki park. U Sivoti se nalazi i marina za jahte i ribarske brodiće kao i popločano šetalište uz obalu sa dosta restorana i kafića sa lepim baštama za uživanje pored mora. U centru postoji mesara, pekare, piljare sa voćem i povrćem, apoteke kao i lekarske ambulante, a u celom mestu ima tri supermarketa.

Bitno je spomenuti da obavezno ponesete neko sredstvo protiv komaraca i protiv muva jer je puno komaraca i muva, ali zato i pčela, osa i stršljenova.

Iznajmljivanje čamaca i vozić u Sivoti

U Sivoti su veoma popularni izleti brodićima. Pa svoje Sivota letovanje možete obogatiti tako što ćete uplatiti organizovan izlet ili sami iznajmiti manji motorni čamac (za koji nije potrebna dozvola) pogodan za 5-6 osoba. Iznajmljivanje ovakvog čamca košta od 50-70e za šest sati. Ovo je, inače, veoma isplativo jer kada se cena čamca podeli na broj osoba to bi bilo 10-15e po osobi.

Sada iz Sivote postoji i turistički vozić koji ide od Sivote do najudaljenije plaže Aghie Paraskevi sa stajanjem na sve plaže između. Vozić iz Sivote polazi u 10:30h, a povratak sa Aghie Paraskevi je u 18h. Karta nije toliko skupa, u jednom pravcu je 2,5e po osobi za plaže Zavia, Mega i Mikri Amos, a za Aghia Paraskevi je 4e.

Takođe, imate i brodić koji za 10e po osobi pravi krug oko ostrva Sivote, obilazi se Plava laguna, pećine i plaža Diapori. U toku vožnje, možete izaći bilo gde i kada u toku dana brodić ponovo pravi krug, vi samo uđete i nastavite dalje. Pored ovog organizovanog brodića postoji i taxi brodić. On vas vozi gde vi kažete i dolazi po vas u dogovoreno vreme. Ova usluga košta oko 10e po osobi, ali cena zavisi od udaljenosti plaže na koju želite da idete.

Ako niste došli u Sivotu autom onda definitivno iskoristite ove vidove prevoza kako biste obišli što veći deo oko Sivote.

Izleti iz Sivote – istražite nejlepše delove Jonskog mora

Ako ne želite da idete u obilazak u sopstvenoj režiji onda imate mnoštvo turističkih agencija koje nude izlete do obližnjih mesta. Ovo su neki od najpopularnijih izleta sa kojima možete obogatiti vaše Sivota iskustvo:

Kupanje na Paxosu i Antipaxosu

Plaža na Paxosu

Ovaj izlet ima dve varijante, kraću i dužu. Vremenski obim oba izleta je isti razlika je samo u poseti mesta Laka na Paxosu. Duža varijanta košta 35e i ide se do mesta Laka na Paxosu, pa se zapadnom stranom Paxosa vozi da se obiđu pećine, svraća se na kupanje na Antipaxosu i onda se ide do glavnog grada Paxosa Gaios. Kraća varijanta košta 25e, potpuno je ista kao i duža samo se ne svraća u mesto Laka i obilazak ostalih mesta traje duže. Tako, na primer, u kraćoj varijanti, je kupanje na Antipaxosu sat vremena, a u Giosu se ostaje tri i po sata.

Obilazak Krfa

Cena ovog izleta je 30e po osobi, a kreće se u 9:00h i povratak je u 16:30h. Do Krfa se stiže trajektom iz Igumenice, a putovanje trajektom traje skoro 2h. Obilazi se grad Krf, Kerkira, i ide se do ostrva Vido. Više o Krfu i ostrvu Vido možete pročitati u našem vodiču kroz Krf.

grad Krf na moru

Krstarenje Jonskim ostrvima

Izlet je ogranizovan tako da se ide do Lefkade, put autobusom je oko sat vremena, pa se iz Nidria ide na izlet brodićem. Obilaze se plaže Porto Katsiki i Egremni koje se nalaze na Lefkadi. Nakon toga se obilazi ostrvo Kefalonija gde se svraća u jedan slikoviti primorski grad Fiskardo. Nakon toga se obilazi Itaka, čuveno Odisejevo ostrvo. Tokom krstarenja oobilazi se oko ostrva Skorpios, Meganisi, plave pećine kao i bezbroj malih i nenaseljenih ostrva. Ovaj izlet košta oko 40e po osobi.

Upoznavanje znamenitosti Sivote i regiona

Ovo je jedan izvanredan izlet gde možete upoznati lokalne znamenitosti i istoriju regiona. Obilaze se drevno svetlište, ostaci hrama i podzemnog sveta, čućete priče o mitološkim herojima i drevnim ritualima, obilazi se spomenik Zalogo, manastir Sveti Dimitrije kao i brdo Stefani gde se nalati spomenik i mesto gde su 63 žene skočile sa litice ne želeći da se pokore Ali Paši. Odlazi se do reke Aheron za koju se veruje da je drevna reka Stix. Po mitologiji, onaj ko se okupa u njoj postaje besmrtan (u njoj je Tetida okupala Ahila držeći ga samo za petu koja je ostala njegovo jedino ranjivo mesto). Ovaj izlet košta 25e po osobi.

Sivota – plaže kao sa razglednica

Za Sivotu se kaže da je „raj na Zemlji“, a to zaista nije preterivanje, u šta se možete i uveriti, ako obiđete sve plaže u okolini Sivote. Oko Sivote se nalaze na desetine malih skrivenih plaža i uvala. Sve one imaju kombinaciju toplog Jonskog mora, borovih šuma, maslinjaka i planina u pozadini i sve to zajedno čini pravi mali raj. U nastavku pročitajte koje su neke od najpopularnijih plaža u blizini Sivote.

prozirno plavo more u Grčkoj

Pisina

Pisina na grčkom znači bazen, a nazvana je tako zbog kristalno čiste vode. Ona se nalazi na jednom ostrvcetu u blizini Sivote. Do nje se može doći samo čamcem ili brodićem.

Galikos Molos

Do ove plaže se najlakše stiže praćenjem staze pored mora od male luke u Sivoti. Plaža je uska i šljunkovita. Na samoj obali nalazi se mala taverna i dvorište u kom ima prirodnog hlada gde uz piće dobijate dve ležaljke i suncobran besplatno. Ova plaža se smatra gradskom plažom Sivote.

Zeri

Ova plaža se nalazi iza plaže Galikos Molos, plaža je šljunkovita. Ime je dobila po tradicionalnoj Turskoj taverni koja se nalazi na plaži. Iza plaže se nalazi Aqua park sa par tobogana gde ulaz košta oko 5e u sezoni.

Bella Vraka

Ovo je prelepa plaža koja je smeštena na malom ostrvu Mourtemeno. Do plaže možete doći brodićem ili pešice gazeći plitku vodu. Mišljenja za ovu plažu su izuzetno podeljena, neko je oduševljen dok neko ne vidi ništa posebno u njoj. Svakako jedna veoma lepa i interesantna plaža.

Zavia

Peščana plaža smeštena u maloj uvali. Prepoznatljiva je po kristalno čistoj vodi i prelepom ambijentu koji je okružuje. Posebnu atrakciju ove plaže čine izvori pijaće vode koji se nalaze na samoj plaži. Upravo zbog toga, more je ovde dosta hladnije nego na ostalim plažama. Na plaži se nalazi i bar.

Mega Amos

Ovo je najveća i najlepša plaža Sivote. Ona je peščano šljunkovita. Na plaži se nalaze i taverne. Ovde ima najviše mladih jer se ovde organizuju žurke na otvorenom u sezoni. Plaža takođe ima i Plavu Zastavicu.

Mikri Amos

Veoma lepa plaža, srednje veličine, a nalazi se odmah posle Mega Amosa. Kristalno čisto more, pesak, dosta maslina, predivni ambijent. Na samoj obali se nalazi manji bar, na plaži ima ležaljki i suncobrana kao i teren za odbojku.

Karvouno Beach

Plaža koja je najbliža luci u Sivoti, nalazi se na samo 600m u bujnoj vegetaciji. Na plaži se nalaze ležaljke i suncobrani koji koštaju 5e kao i restoran i bar. Restoran „Karvouno“ je najbolji restoran u oblasti Tesprotije tako da ovde možete probati izuzetnu hranu u bilo koje doba dana. Uveče ovde možete probati svežu ribu koja se svako veče služi kao specijalitet. Ova plaža je idealna za malu decu jer je more veoma plitko i izuzetno toplo.

Karavostasi 

Nalazi se na 16km od Sivote. Široka i dugačka 2km sa kristalno čistim morem i divljim pejzažom. Na jednom kraju je taverna, nalazi se u zalivu, nedaleko od luke. Zajedno sa susednom plažom Arillas čini jednu celinu. Samo što je Arillas dosta manja i uža, ali su obe peščane.

Aghia Paraskevi Beach

Zbog svoje lepote ovo je najlepša plaža u oblasti Perdike. Nalazi se na oko 5km od Sivote. Prilično je velika i ima mnoštvo ležaljki i suncobrana, kafića i jedan restoran. More je prilično toplo, a sa obale se može videti predivni zalazak Sunca iza ostrva Krf. Do nje se može doći vozićem iz Sivote za samo 4e po osobi.

Okolina Sivote – koja mesta u blizini obavezno posetiti

Sivota se nalazi na idelanoj lokaciji za mnoštvo izleta. Možete obići okolna ostrva, okolna mesta kao i reku Aheron. Jonsko more je najlepše more u Grčkoj sa najlepšim turističkim mestima. Koju god turističku destinaciju odaberete za obilazak sigurno nećete pogrešiti! Pored izleta koje organizuju turističke agencije Vi možete sami obići još par mesta u blizini Sivote, a to su:

Parga

Parga mediteransko mesto na obali

Udaljenost između Parge i Sivote je oko 30km. S obzirom da Parga uopšte nije toliko daleko obavezno izdvojte jedno popodne i posetite Pargu. Ovo je jedan prelep, živopisni mediteranski gradić. Privlači ogroman broj turista svake godine upravo zbog svoje lepote, bujne vegetacije, prelepog mora i bogate istorije. Sigurno ni vas neće ostaviti ravnodušnim! Pročitajte šta sve nudi čudesna Parga.

Igumenica

Igumenica se nalazi na oko 20 km od Sivote. Predstavlja morsku kapiju koja vodi iz Grčke za Evropu. Lepota grada, kombinacija planina i mora oduševljavaju sve posetioce. Ogromne plaže Drepana i Makrigialos, duge 7km, pružaju trenutke odmora kako lokalnom stanovništvu tako i svim turistima koji zajedno uživaju u kristalno čistim vodama. Te dve plaže poslednjih godina stalno dobijaju nagradi i trenutno ih krasi Plava zastavica.

Perdika

Smeštena je na samo 12km od Sivote. Ovo je tradicionalno grčko selo. Vredi ga posetiti zbog muzeja narodne umetnosti, ali i predivnog parka koji krase vodopadi, stari kameni most i vodenica. U blizini je Ariljas, malo mesto nazvano po rimskom generalu koji se udavio u obližnjim vodama.

Put do Sivote – kako stići?

Od Beograda do Sivote ima tačno 947km. Sivota je mesto na kopnenom delu Grčke tako da se ne ide trajektom do nje. Do Sivote se stiže autobusom ili autom. Ako niste ljubitelj autobusa i idete autom na letovanje onda ćete se vrlo lako snaći na putu do Sivote.

Ako krećete od Beograda, onda autoputem od Bubanj Potoka idete prema Nišu i putarina za tu deonicu iznosi 800din i odatle nastavljate prema naplatnoj rampi Doljevac. Na toj deonici putarinu plaćate 210din i nakon 30-ak kilometara dolazite do kraja autoputa i nastavljate magistralom. Na tom putu su motel Predejane i motel Dzep. To su idealna mesta za pauzu jer ubrzo nakon njih je i granični prelaz Preševo za ulazak u Makedoniju.

Kroz Makedoniju putujete autoputem i prelazite ukupno 180km od graničnog prelaza sa Srbijom do graničnog prelaza sa Grčkom. Savet vam je da stanete na poslednju pumpu u Makedoniji Okta i da napunite rezervoar gorivom koje je mnogo jeftinije nego kod nas, a izuzetno jeftinije od goriva u Grčkoj. Nakon pumpe Okta, nakon 1km, nailazite na granični prelaz Bogorodica i ulazite u Grčku.

Nakon ulaska u Grčku, pratite putokaze za Atinu. Nakon pređenih 61km od granice skrećete desno za Atinu i Katerini. Ovo je uključenje na grčki auto put.

Nakon 2km nailazite na prvu naplatnu rampu gde je putarina oko 1,5e. Vozite se još nekih 10-ak kilometara i nailazite na skretanje za Kozani i Veriju. Ovde se isključujete sa jednog auto puta i prelazite na drugi kojim idete pravo do Igumenice. Na ovom putu imate još tri naplatne rampe, a putarina na svakoj od njih je oko 2,5e.

Kada stignete do Igumenice prođite prvo isključenje za centar i skrenite desno na drugom isključenju. Pratite putokaze za Prevezu i skrenite desno na semaforu. Nakon 11km, u mestu Plataria, pratite putokaz za Sivotu i tu skrećete desno. Idete pravo i nakon 10-ak kilometara dolazite do kružnog toka koja označava centar Sivote. Tu skrećete desno kako biste stigli do luke.

Više informacija o putu do Grčke, pronađite u našem detaljnom vodiču za put do Grčke preko Makedonije.

Malo je mesta u Grčkoj koja su okružena ovako velikim brojem plaža, uvala i bujnom vegetacijom. Sivota je stvarno mali raj na Zemlji. Prelepo malo mesto  živopisne prirode, ambijent kao sa razglednice. Prednost je i to što ako ne idete autom onda imate na raspolaganju razne vidove prevoza i izleta i moći ćete da obiđete svaki kutak Sivote i njenu okolinu kao i prelepe plaže i uvale.

Putujte sa nekom od naših turističkih agencijauživajte u „grčkim Karibima“!

Autor: Petrović Anđela | Objavljeno: 25.04.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.