Skijanje na Divčibarama – idealna destinacija za prve skijaške spustove

Divčibare se nalaze na samo 38 km od Valjeva i oko 118 km od Beograda, a predstavljaju planinsko mesto, odnosno visoravan u okviru planine Maljen. Kada je u pitanju Divčibare skijanje na ovoj lokaciji je pravi izbor za prve skijaške spusteve, kao i za skijanje sa decom. Pored toga, Divčibare pruža mogućnost da uživate u neverovatnoj prirodi planine Maljen.

Prizor planinskog vrha obloženog snegom

U nastavku teksta predstavićemo vam sve prednosti Divčibara kao skijaške destinacije i dati vam sve neophodne informacije za skijanje na ovoj lokaciji.

Divčibare – skijanje na visoravni je istinsko uživanje

Iako mala, ova visoravan na Maljenu ima svoje prednosti. Tu mislimo upravo na blizinu većih gradova, te su česti posetioci skijališta Novosađani, Beograđani, ali i stanovnici Valjeva i drugih bližih gradova. Nadmorska visina je 980 metara, te kada je u pitanju Divčibare skijanje će biti zagarantovano dobro. 

Nadležni u Divčibare ski resort-u kao glavnu prednost ističu očuvanje prirodnih bogatstava Divčibara, a njihova angažovanost na ovom polju može se uočiti na osnovu velikih ulaganja u unapređenje skijališta Divčibara. Tu se misli na renoviranje staze Crni vrh, ali i uvođenje sistema za veštačko osnežavanje koji doprinosi užitku tokom skijanja. 

Tokom 2019. godine dosta je rađeno na unapređenju planinskog turizma na Divčibarama, te je tom prilikom otvoren i restoran na samom početku staze Crni vrh koji sa svojim planinskim ambijentom i drvenim enterijerom predstavlja odličnu stanicu za odmor nakon napornih skijaških spustova.

Još jedna interesantna informacija jeste da se na Divčibarama nalaze tri kamere koje prate stanje na ski stazama, a one vam mogu pomoći da uvidite koliki je snežni pokrivač i odaberete pravo vreme za odlazak. 

Ski staze Divčibare – skijanje za početnike, ali i iskusnije skijaše

Divčibare su 100 dana godišnje pod snegom, te su decembar, januar i februar idealno vreme da se zaputite na zapad naše zemlje i odlučite za skijanje na Divčibarama, a blaga klima učiniće vaš užitak potpunim. 

Ovde se nalaze dve ski staze: ski staza Crni vrh i ski staza Centar, a postoji mogućnosti iznajmljivanja potrebne oprema za uživanje u zimskim sportovima. Kada su u pitanju Divčibare ski staze su pogodne za manje i srednje iskusne, a u zimskom sportu mogu uživati i nešto iskusniji. 

Čovek se spušta skijaškom stazom

Ski staza Crni vrh

Ski staza Crni vrh predstavlja i najdužu ski stazu na Divčibarama od 850 m, a razlika u visini između podnožja i vrha iznosi 180 m. Na stazi se nalazi žičara kapaciteta 1200 skijaša na sat.

Izlazna stanica ove dvosedne žičare locirana je na visini oko 1090 metara, a ski staza crvene kategorije je srednje težine i pogodna je za iskusnije skijaše svih uzrasta.

Ski staza Centar

Ski staza Centar nalazi se na severnim krajevima Crnog vrha i dužine je oko 600 metara. S obzirom na to da je visinska razlika između podnožja i vrha oko 100 metara, ona je odlična za početnike i skijaše srednjeg umeća. 

Ova staza poseduje ski lift vučnicu kapaciteta 700 skijaša na sat. Posebnost ovoj stazi daje neverovatan pogled sa vrha, a ukoliko imate sreće i na vrhu se zadesite u sunčanom periodu, možete videti našu najveći planinu Kopaonik. Staza Centar osvetljena je noću, te se mnogi skijaši odlučuju za ovu opciju i uživaju u zanimljivom iskustvu. 

Ski pass Divčibare – skijanje za svačiji džep

Izuzev prirodnih lepota i čistog vazduha pogodnog za skijanje Divčibare se može pohvaliti pristupačnim cenama ski karata i iznajmljivanja skijaške opreme. U zavisnosti od vaših želja, možete kupiti četvoročasovnu ili dnevnu kartu, a postoje i posebne pogonosti na višednevnu i sezonsku ulaznicu.

Takođe, tu si i popusti za grupne karte, ali i specijalne cene za građane starije od 60 godina i decu od 6 do 9 godina, dok deca do 5 godina ne plaćaju karte. Ukoliko se odlučite za boravak od više dana, za noćenje možete izabrati smeštaj na Divčibarama po vašem ukusu i uživati u zimskoj idili. 

Cene dnevnih ulaznica na stazi ,,Centar” kreću se od 500 dinara za decu do 1000 dinara za odrasle, a iznajmljivanje ski opreme tj. kompleta za odrasle je 800 dinara na dan, a za decu visine do 1,3 m je 600 dinara. 

Kada govorimo o ski stazi ,,Crni vrh” cene se malo razlikuju, te je jednodnevna ski karta za decu 1100 dinara, za odrasle 1400, a sa seniorskim popustom stariji građani mogu provesti dan na ski stazi za 1200 dinara. Iznajmljivanje opreme je 900 dinara za decu, dok je za odrasle 1150 dinara (skije, štapovi, pancerice i kaciga).

Škola za skijanje – Divčibare je odličan izbor za decu i neiskusne

Kada je u pitanju planina Divčibare skijanje se može učiti u školi Bambino na stazi ,,Centar”, a cene zavise od broja polaznika. Pojedinačna cena časa je 2000 dinara po osobi, a ski pass se ne plaća tokom trajanja časa. 

Na nešto zahtevnijoj stazi ,,Crni vrh” se takođe nalazi škola za skijanje Divčibare ski resort, a za avanturiste tu je škola snowboard-a. Individualni čas je 2500 dinara i možete ostvariti popust na veći broj polaznika ali i veći broj časova. 

Škole skijanja na Divčibarama je još jedan od razloga zbog kojih se roditelji sa decom odlučuju da odu u ovo mesto. Konfiguracija terena i odlične vremenske prilike su razlog više za skijanje na Divčibarama.

Divčibare predstavljaju odličan izbor ukoliko za vikend želite da pobegnete iz grada, ali i ako želite da provedete nekoliko dana u prelepom planinskom ambijentu. Nadamo se da vas je ovaj tekst informisao o svim prednostima Divčibara i približio vas odluci da baš njih odaberete za sledeću zimsku destinaciju.

Autor: Jelena Zdravkovski | Objavljeno: 31.12.2020. | Modifikovano: 30.12.2020.