Skopelos – Grčka | Vodič za letovanje

Skopelos – lokacija i informacije

Skopelos, poznatiji kao najzelenije ostvro Grčke,  pripada ostrvskoj grupi Severnih Sporadi, u Egejskom moru. Epitet najzelenijeg ostvra, Skopelos je dobio zbog guste vegetacije, velikog broja stabala i maslinjaka. Prema legendi, Skopelos je pronašao Stafilos, sin boga Dionisa i princeza Arijande od Krita.  Sedište ovog ostrva je istoimeni grad Skopelos. Zauzima površinu od 96 km². Na Skopelosu živi oko 4.700 stanovnika, koji su grčkog porekla. Ljudi se na Skopelosu pretežno bave turizmom, zastupljena je i poljoprivreda u vidu gajenja maslina, vinove loze i proizvodnje feta sira od kozjeg mleka. Klima je sredozemna. Zahvaljujući bujnom vegetaciji, vrućine su podnošljive. Na ovom ostrvu, sneg je prava retkost.

Skopelos je živopisno ostrvo, sačinjeno od belih kuća sa crvenim krovovima uskih ulica, na kojima se nalaze fontane kao i veliki broj istorijskih objekata.

Kako stići do Skopelosa?

Skopelos je sa kopnom povezan feribotom. Ne poseduje sopstveni aerodrom, ali se najbliži nalazi na Skijatosu. Do Skopelosa se stiže feribotom iz Volosa, koji plovi svakog dana i do Skopelosa je potrebno 4 sata vožnje. Cena karte je oko 20 evra. U tom slučaju, turisti kombinuju avionski prevoz do Skijatosa i zatim feribotom do Skopelosa.  Ako putujete automobilom, redovne su linije između Skopelosa i Volosa, kao i Agios Konstantinosa i Soluna.

Skopelos – mesto za mirniji odmor

Ukoliko preferirate odmor u miru i očuvanom prirodnom okruženju, Skopelos je idealna destinacija za vas. Pored toga, izbećićete gužvu i buku, koja nije karakteristična za ovo ostrvo, uživaćete u prelepim peščanim plažama i čistom moru. Tokom večeri, na Skopelosu vas očekuje veliki broj taverni u kojima možete probati ukusnu grčku hranu uz nezaobilazni uzo ilili biti gost nekog od malobrojnih barova.

Gastronomski osvrt

Kao i na drugim ostrvima, i ovde možete probati tradicionalnu grčku kuhinju. Predlažemo vam da probate musaku od plavog patlidžana ili mezedes, jelo koje se sastoji od ribe, mesa i povrća. Svakako probajte domaća vina i tradicionalno piće uzo. U potrazi za dobrim menijem, posetite restoran Englesoz u kome možete osim grčkih probati i druge specijalitete sa roštilja ili od ribe. Klimataria je poznata po tarama salati koja se pravi od ikre bakalara i drugih vrsta ribe sa pireom.

Plaže na Skopelosu

Kada su plaže na Skopelosu u pitanju, ima ih mnoštvo. Na Skepolu, turisti najčešće posećuju sledeće plaže.

plažu Milia, koja se nalazi 13 km prema zapadu od Skopelosa. Ovo je peščana plaža obavijena borovom šumom i duga je 1 km. Pesak je bele boje, a voda čista i tirkizna. Idealna je za surfere zbog vetra, ali isto tako možete tokom čitavog dana uživati i sa sobom ne morate nositi rekvizite kao što su ležaljke i suncobrani jer ih ova plaža poseduje.

Plaža Hovolo je jedna od najlepših plaža na Skopelosu. Na ovoj plaži možete uživati u potpunom miru jer ona nema barove i druge ugostiteljstke objekate na plaži. Ali zato ima taverni u kojima možete konzumirati tradicionalna grčke specijalitete. Udaljena je od Skopelosa 19 km.

Plaža Panormos je vrlo popularna među turistima, udaljena je od Skopelosa 12 km. Idealna je za sve one koji vole sportove na vodi. Ukoliko se opredelite za ovu plažu, ne morate sa sobom da nosite suncobrane i ležaljke jer već postoje na plaži.

Najpoznatija plaža je Kastani. Na njoj je sniman flim Mamma Mia. Peščana je i vrlo posećena od strane turista u jeku sezone.

Atrakcije na Skopelosu

Čitavo područje Skopelosa predstavlja atrakciju. Ukoliko letujete na Skopelosu, obavezno posetite deo grada koji se zove Kastro ili zamak. Sagradio ga je Filip II Makedonski 340. godine p.n.e. Ostali su danas samo zidovi ali svakako prošetajte ruševinama Kastra. Na Skopelosu postoji veliki broj crkvi i manastira, tačnije  oko 350, međutim mnoge nisu otvorene za posetu. Najstarija crkva je Agios Atanasije, koja je podignuta u 17. veku. Takođe postoji veliki broj manastira od koji su mnogi privatno vlasništvo.

Poznatiji su Timios Prodromos, Episkopi, Agi Varvara i dr. Grobovi pirata nalaze se usečeni u steni Sedukiji na planini Karija. Na ovoj planini se nalaze bunari sa najčistijom vodom na ostrvu. Sa stene Sedukije pruža se prelep pogled na ostrvo Alonisos i Eviju.

Mesta za izlazak i noćni život

U odnosu na druga grčka ostvra, Skopelos ne pruža mogućnosti za buran noćni provod.  Poznat je po muzičkim barovima, koji se nalaze na trgu Platanos, zatim su tu taverne u kojima možete probati grčku kuhinju i uživati u tradicionalnoj muzici. Sa ovog trga pruža se lep pogled na luku.  Ukoliko želite da čujete staru tradicionalnu grčku muziku, posetite tavernu Ouzeria Anatoli uz obaveznu degustaciju dobro poznatog pića uzo. Ukoliko ste ljubitelj džeza, posetite džez bar Platanos i bar Ionos Blue gde možete probati najrazličitije koktele.

Ovo bi otprilike bio sažetak svega korisnog što bi Vam moglo poslužiti ako odete za leto na Skopelos. Pišite nam kako ste se proveli, rado ćemo objaviti i Vaše utiske i savete za letovanje na Skopelosu.

Autor: Milena Podovac | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.