Skriveni biseri Beograda koje morate posetiti

Pariz je poznat po autentičnim građevinama i mirisu svežeg peciva na uličicama, Prag po pozlaćenim kupolama i živim svirkama, a Beograd po noćnom životu i skrivenim arihtektonskim biserima.

 

Kupi ili prodaj nekretnine u Beogradu – sigurno ste ovo čuli mnogo puta, i to sa dobrim razlogom.

Srpska prestonica je tokom godina stekla titulu prestižne turističke destinacije, zahvaljujući boemskom načinu uživanju i unikatnim lokacijama za izlaženje.

Devojka u Beogradu

Ukoliko planirate da se preselite ili samo posetite Beograd, i lično okusite njegove čari, za vas smo u narednim redovima izdvojili listu sa skrivenim destinacijama koje se moraju naći na vašem radaru!

#1 Tašmajdanska pećina – zapostavljeno mesto u Beogradu

U samom srcu grada Beograda, na mestu gde se nekada prostiralo Panonsko more, se nalazi Tašmajdanska pećina – prema mnogima najmisterioznija lokacija u prestonici.

Ona je važila za jednu od centralnih tačaka tokom Prvog srpskog ustanka jer je odatle Karađorđe vodio konjanike na turske osvajače.

Mađarski putopisac po imenu Feliks Kanic je 1860. godine zapisao da je pećina imala kapacitet da smesti oko 600 fijakera, a mnogi srpski trgovci su odatle vadili šalitru i na taj način stekli bogatstvo.

Tokom bombardovanja na početku Prvog svetskog rata, Tašmajdanska pećina je služila kao sklonište za ženu, decu i starije ljude.

Danas je ona koncipirana od 3 pećine koje su povezane hodnicima, kao i zasebnog prostora u kome su boravili nemački vojnici tokom okupacije.

Ovaj skriveni biser se nalazio pod ključem sve do 2002. godine, kada je izašla knjiga Zorana Nikolića i dr Vidoja Golubovića “Beograd ispod Beograda”, u kojoj je izgled pećine detaljno opisan.

Tokom Drugog svetskog rata je nemački komandant, Aleksander fon Ler, ovde napravio sklonište za Vermahtovu komandu čije se sedište nalazilo u sadašnjoj zgradi Skupštine.

Sama pećina se nalazi čak 25 metara ispod zemlje. Nekada se ispred njenog ulaza iz Aberdareve ulice, tokom 90-ih godina, nalazio i unikatan kafić koji je držao čuveni muzičar Oliver Mandić.

Ukoliko ste pristalica autentičnih zdanja i misterioznih mestašaca, verujemo da će vas ova pećina jednostavno očarati.

Beograd, trolejbus

#2 Dom Jevrema Grujića – istorijsko blago prestonice

Dom Jevrema Grujića je muzej srpske istorije, diplomatije i avangarde, a lociran je u Svetogorskoj 17.

Ovaj kulturni spomenik je prva zgrada koja je zaštićena od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 1961. godine i jedina članica Evropskog udruženja istorijskih kuća.

Jevrem Grujić je bio srpski diplomata, pravnik, kao i član Državnog saveta i poslanik Kraljevine Srbije u Londonu, Parizu, Carigradu i Briselu. U želji da se njegova dostignuća predstave masi, 2015. godine se tadašnja kuća pretvara u savremeni muzej.

Tokom 19. i 20. veka su se u salonima ove zgrade organizovali brojni gradski balovi kojima je prisustvovala društvena elita. Ovde je i potpisan tajni ugovor Srbije i Bugarske za oslobođenje Južnih Slovena 1912. godine – na temeljima ovog ugovora je zasnovan Balkanski savez.

Mnogi velikani su posetili dom Grujića, među kojima su i kraljica Marija Karađorđević, Jovan Dučić i Milan Rakić.

Zanimljivo je i da je tokom 60-ih godina ovde otvorena prva diskoteka u Beogradu, tačnije 1967. godine – u istoriji je ovaj momenat označen kao sociološki bum.

Danas, posetioci imaju priliku da vide porodične portrete, autentičan nameštaj i garderobu iz tog perioda, kao i da se upoznaju sa bogatom istorijom.

Takođe, u okviru ovog privatnog muzeja se nalazi i kafić u kome možete popiti omiljeni topli napitak i degustirati posebnu poslasticu – tortu koja se spremala specijalno za kraljicu Nataliju.

Reka Beograd

#3 Jezera u Beogradu – zaboravljeni prirodni raj

Da li ste znali da postoji čak 12 jezera u opštini Beograd?

Užurbana svakodnevnica nas neretko sputava od temeljnog obilaska grada, te nije začuđujuće što čak ni Beograđani ne znaju za ove predivne oaze.

Jezero Trešnja se nalazi u podnožju Avale i okruženo je četinarsko-listopadnom šumom. Ovo veštačko jezero je smešteno u naselju Mala Ivanča, a poznato je po čuvenoj sceni Seke Sabljić iz filma “Maratonci trče počasni krug”.

Pogodno je za roštiljanje sa prijateljima, letnje vikend kupanje, ali i za mali beg od urbanog života u Beogradu.

Pored njega, možete razmotriti pociju i da posetite Marovačko jezero. Ono se nalazi nešto južnije od Mladenovca, u podnožju planine Kosmaj, te je udaljeno je od centra Beograda oko 60 km.

Na njenoj obali se nalaze autentični restorani u kojima možete naručiti tradicionalne ili savremene gastronomske specijalitete, kao i uređene plaže, mesta predviđena za kampovanje, staze za šetnju ili vožnju bicikla.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i inspirativan, te da smo vas podstakli da se i sami odvažite i posetite neke od ovih predivnih beogradskih destinacijaŽelimo vam ugodno putovanje!

Autor: Jelena Zdravkovski | Objavljeno: 02.11.2022. | Modifikovano: 02.11.2022.