Sledeće godine Beograd očekuje milion turista!

U prvih 10 meseci broj turista u našoj prestonici dostigao je nivo od 600.000 putnika, a predviđa se da će do kraja godine taj broj dostići 850.000. Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija izjavio je da je to rekord kada je glavni grad u pitanju, a da se očekuje da sledeća godina premaši sve rekorde kada je posećenost u pitanju. Naime, cilj je da se dostigne jubilarnih milion turista samo u toku 2017. godine.

Ministar je takođe predstavio i projekte za koje smatra da će u narednom periodu doprineti rastu broja turista u našoj zemlji. Projekti su rezultat zajedničkog rada Vlade Republike Srbije i Uprave grada Beograda. Jedan od njih je i postavljanje signalizacije za turiste na Beograđskoj tvrđavi, kojima se objašnjava istorijski značaj pojedinih lokacija.

Postavljene su 44 dvojezične table, na srpskom i engleskom jeziku, a takođe su jedne od prvih u Beogradu koje su prilagođene slepim osobama. Naime, smernice su napisane i na Brajevom pismu. Beogradska tvrđava je veoma značajna turistička lokacija, s obzirom na to da godišnje privlači skoro 800.000  turista. Kako bi se poboljšala turistička ponuda glavnog grada planirano je i unapređivanje Avalskog tornja, kao jednog od turističkih simbola.

Faktor za koji se smatra da će doprineti rastu broja turista jeste i uvođenje bezviznog režima sa Kinom, što samim tim podrazumeva i veći priliv turista iz ove azijske zemlje. Osim toga, u toku naredne godine planirano je i pokretanje direktnog leta od Beograda do Pekinga, a u planu je i let Beograd-Šangaj.

Koliko će turista biti privučeno u toku sledeće godine ovakvim potezima Vlade, preostaje nam da vidimo. Mi se nadamo da će Beograd, a i cela Srbija, vrveti od turista.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 08.03.2019.