Sok od paradajza – idealan tokom letova

Verovatno ste primetili da od kabinskog osoblja, pored uobičajenih pića tokom leta, možete zatražiti i sok od paradajza. Da li ste se nekad zapitali zašto na kolicima za posluživanje uvek ima mnogo ovog napitka i zašto baš od paradajza?

Tačan odgovor na ovo pitanje se još uvek traži, ali činjenica je da želja za sokom od paradajza naglo raste kod putnika u avionu, čak i među onima koji na zemlji nisu bili mnogo zainteresovani za ovaj napitak. Naučnici kažu da ovaj sok dobija daleko privlačniji ukus u vazduhu nego na zemlji, verovatno zbog poremećaja čula kod putnika.

Omiljeni napitak na 10.000 metara

Stručnjaci nemačke aviokompanije Lufthansa su primetili da se sok od paradajza troši u velikim količinama na njihovim letovima, kako samostalno, tako i kao sastojak u koktelima. U periodu kada je vršeno istraživanje, te količine su bile nešto manje od količine posluženog piva (na godišnjem nivou). Na osnovu tog značajnog podatka želeli su da utvrde koji su razlozi za to i zbog čega je ovaj sok toliko tražen.

Nemački institut koji je angažovan za istraživanje je izveo test sa ljudima koji su bili podvrgnuti uslovima identičnim uslovima tokom leta. Smešteni su u avionsku test kabinu Airbus-a A310 u kojoj je vladao snižen pritisak, mogle su se osetiti turbulencije, buka motora i slično. Čak su na prozorima bile zalepljene slike neba i oblaka.

Upoređujući rezultate istraživanja sa ispitanicima koji su bili u normalnim uslovima, u kojima vlada normalan vazdušni pritisak, došlo se do zaključka da je sok od paradajza mnogo bolje ocenjivan od  strane ispitanika koji su bili u simuliranoj avionskoj kabini. U uslovima leta sok je imao mnogo bolji ukus, dok su drugi tvrdili da sok ima ukus kao da se ubuđao.

Odakle tolika popularnost soka od paradajza?

U opisanim uslovima, na velikoj visini,  niži pritisak svu tečnost pritiska na gore. Vlažnost vazduha se smanjuje, što izaziva sušenje grla, a samim tim i povećava žeđ. Receptori mirisa i ukusa sporije i teže šalju signale do mozga, pa dolazi do promena osećaja ukusa.  Naučnici nisu bili zadovoljni samo tom činjenicom da tokom leta dolazi do poremećaja čula već ih je zanimalo i koliko nam se menja ukus za hranu i piće dok letimo.

U vezi sa tim, prethodno rađena istraživanja pokazala su da, kad smo u avionu, stvari imaju sličan ukus kao kad smo prehlađeni. Tako je so od 20 do 30 procenata manje slana, a šećer gubi slatkoću za 15 do 20 odsto. Zbog nižeg pritiska koji vlada u kabini i dehidratacije, hrana nam je manje ukusna kada letimo. Tako je utvrđeno da hrana u avionu mora biti više začinjena od one na zemlji.

Međutim, kada je u pitanju sok od paradajza, situacija je obrnuta. Začini i otkrivaju zašto je sok od paradajza toliko tražen – on, inače, ima prilično soli i bibera u sebi, što je i razlog zbog koga je toliko prijatnog ukusa za putnike na velikim visinama. Upravo to  je i razlog zašto je začinjena hrana, kao npr. kineska ili indijska, veoma popularna u avionima, a to važi i za dva ključna sastojka koktela “Bloody Mary”, a to su sok od paradajza i vočester sos.

Kada budete u prilici, isprobajte svoja čula na velikim visinama, čak i ako niste ljubitelj soka od paradajza, ili vam do sada nije ni palo na pamet da ga probate. Očekujemo vaše utiske i iskustva.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.