Sokobanja lečilište – zdravstveni benefiti boravka u ovoj banji

Sokobanja lečilište i kutak za regeneraciju – ovim rečima bi mnogi koji su imali priliku da je posete, opisali lepu Sokobanju. 

Prikaz ruke usmerene ka zracima Sunca

Baš kao i svako lekovito mesto naše Srbije, Sokobanja predstavlja izvor zdravlja i oporavka, koji posećuju mnogi turisti kako iz zemlje, tako i iz regiona. 

Banjski turizam u našoj zemlji prilično je razvijen i okuplja veliki broj ljudi, koji u potrazi za ozdravljenjem i regeneracijom posećuju domaće banje i koriste prirodne resurse kojima su bogate. 

Kada je tema Sokobanja lečenje u njoj predstavlja kombinaciju prirodnih resursa i uigranog tima lekara, koji rade u specijalističkim bolnicama, koje se ovde nalaze. Zato je Sokobanja lečilište važno za različite vrste oboljenja, a evo i zbog kojih od njih bi trebalo da date prednost upravo ovoj srpskoj banji. 

Sokobanja lečilište – klimatski uslovi i prirodni izvori zdravlja 

Smeštaj u Sokobanji traži se tokom čitave godine, a posebno tokom proleća i leta, kada gosti mogu što više vremena provoditi napolju, i samim tim uživati u izvanrednim klimatskim uslovima kojima je ova banja bogata. 

Naime, prijatna klima i izrazito čist vazduh sjajani su za sve posetioce, a posebno one sa respiratornim problemima, koji Sokobanju posećuju kao jednu od najboljih lokacija za lečenje različitih oboljenja ovog tipa. 

Sokobanja se nalazi u Zaječarskom okrugu, smeštena je u kotlini, i okružena planinama, zbog čega je vazduh u Sokobanji izrazito čist i bogat kiseonikom, a tome doprinosi i ruža vetrova. 

Lekovite vode u Sokobanji 

Ono što je tipično za domaće banje jesu izvori lekovitih voda, te je i sama Sokobanja lečilište bogato ovim izvorima. 

Zanimljiv je podatak da termalni izvori ove banje spadaju u najradioaktivnije izvore u Srbiji. U Sokobanji se nalazi šest takvih izvora, i u njima se temperatura vode kreće u rasponu od 28 do 45 stepeni. 

Lekovite vode na navedenim izvorima dele se prema sledećim osobinama: sumporne, ugljenokisele, hloridne, toplotne, elektrodinamičke i mehaničke. One su bogate gvožđem, jodom, baktrom, manganom i još nekim mineralima.

Sokobanja lečenje – kako se upotrebljavaju prirodni resursi 

Iz navedenih podataka izdvaja se da je Sokobanja lečilište bogato vazdušnih i vodenim izvorima zdravlja, a evo i kako se oni primenjuju u lečenju. 

Boravak na sokobanjskom vazduhu preporučuje se svakom posetiocu ovog mesta, a zbog radiokativnih voda, svaki posetilac Sokobanje izložen je blagoj inhalaciji isparenja, što pozitivno utiče na zdravlje respiratornih organa. 

Benefiti lekovite vode koriste se na različite načine. Voda se može piti, a radioaktivni gas koji oslobađa se može udisati i to regulisanim inhaliranjem, uz prisustvo stručnjaka.

Prikaz devojke koja uživa zatvorenih očiju 

Lekovite vode svakako najširu primenu imaju  kada se koriste za kupanje. Naime, kupanje u izvorskoj vodi je izuzetno delotvorno jer telo upija važne minerale, što pospešuje se njihov rad u organizmu. 

Minerali u telu menjaju balans tečnosti u tkivu, a toplotna dejstva vode povećavaju cirkulisanje krvi. Navedene pojave utiču na jače izlučivanje štetnih materija putem bubrega i mokraće. 

Inhaliranje radioaktivnim gasovima 

Kada je reč o inhalaciji, mogu se udisati gasovi, para, odnosno raspršenje čestice radioaktivne vode, koja se nalazi u vazduhu. Inhaliranje ima izuzetno blagotovorna dejstva na organizam, jer potrebni minerali “stižu” do različitih organa u telu, pružajući im različite benefite. 

Regulisanim inhaliranjem organizam apsorbuje jod, koji pronalazi svoj put do štitne žlezde, zatim brom koji utiče na naše nerve, kao i sulfid koji pomaže ojačavanju zglobova, odnosno radon koji reguliše rad različitih endokrinih žlezda. 

Lečenje različitih respiratornih oboljenja u Sokobanji 

Kada je u pitanju Sokobanja lečenje na koji se mnogi oslanjaju kada je posete, jeste ono koje se odnosi na različite respiratorne probleme. 

Ovde se uspešno leče različite bolesti disajnih organa kako one akutne, tako i hronične. Bronhijalna astma je jedno od najčešćih hroničnih oboljenja za koje pomoć možete potražiti u Sokobanji. Osim toga, u ovoj banji leči se i pneumonija i stanje nakon nje, hronični bronhitis, emfizem, sinuzitis, kao i akutna i hronična respiratorna insuficijencija. 

Kao lečilište Sokobanja pruža kompletnu respiratornu rehabilitaciju, koja se ubraja u najpopularnije terapije ove banje. Ona podrazumeva inhalacije, o kojima je već  bilo reči, različite vežbe disanja, drenažu bronhija, kao i korektivne vežbe, koje olakšavaju disanje i podstiču bolju kondiciju. 

Osim navedenih tretmana, u odnosu na respiratorno oboljenje ukljuju se različite metode, prilagođene potrebama izlečenja. 

Tim stručnjaka zaposlen u lečilištima i bolnicama Skobanje, osim što učestvuje u procesu izlečenja, pruža podršku u vidu savetovanja pacijenata o tome kako da se odnose prema svojim oboljenjima i kako da sa njima žive. 

Sokobanja lečilište i za duh i za telo 

Osim respiratorne rehabilitacije, u Sokobanji se obavlja i fizikalna rehabilitacija, a banja je poznata i kao mesto za lečenje različitih nervnih oboljenja. 

Što se tiče fizikalne terapije, u Sokobanju se može doći nakon različitih povreda i fizičkih trauma, kako bi se uz pomoć stručnjaka radilo na povratku regularnih telesnih funkcija, i opštem boljitku. Fizikalna terapija u Sokobanji podrazumeva elektrostimulacije, hidroterapiju, podvodne masaže, galvanizacija, hidrokinezi terapija i mnoge druge. 

Fizijatar koji drži stopalo

Osim što pomažu ljudima sa različitim povredama i oboljenjima, terapije prirodnim izvorima zdravlja mogu biti korisne i za sasvim zdrave ljude, jer predstavljaju preventivu za različite moguće probleme. 

Sokobanja je takođe dobar izbor za lečenje mnogih oboljenja nervnog sistema i različitih neuroza. Takođe, u ovoj banji se mogu lečiti i posttraumatska stanja. 

Na listu oboljenja koja se mogu lečiti u Sokobanji ubrajaju se i različite vrste reumatičnih bolesti, ginekološka oboljenja kao i lakši oblici povišenog krvnog pristiska. 

U ovoj banji radi se i na regulaciji telesne težine, a preporučuje se i svima onima koji imaju problema sa manjkom energije i žele da osete opšti boljitak.

Prikaz žene na krevetu za masažu 

Prevencija kao najbolji razlog da iskusite banjski turizam 

Banje nisu samo destinacije za ljude koji su u potrazi za izlečenjem. 

Naprotiv! 

One su pravo mesto za sve zdrave ljude, koji vode računa o prevenciji i opštem dobru svog organizma.

Postavimo stvari ovako: prirodni izvori koji pružaju benefite zdravlju, idealni klimatski uslovi koji telu daju više energije i snage, sjajno opremljeni smeštaji koji pružaju udobnost – sve ovo u kombinaciji jeste ono što pruža poseta banji, i zbog čega je ovakav odmor idealan za bilo koga. 

Zato je Sokobanja lečilište i duše i tela. Kotlina u kojoj izvire zdravlje i mesto gde se prepliće briga o sebi i užitak u prirodnim dobrima koje naša bogata zemlja pruža. 

Putuj Sigurno vas prati na svakom putu, pa ćemo tako biti uz vas i na putu zdravlja i poseti jednoj od najlepših domaćih banja! 

Autor: Jelena Bulatović | Objavljeno: 18.02.2021. | Modifikovano: 18.02.2021.