SPF na letovanju – kako ga odabrati i kako pravilno nanosi?

Sunce je neodoljivo, a letovanje pruža savršenu priliku za uživanje u toplim plažama i osvežavajućem morskom povetarcu. 

Međutim, dok uživate u suncu, važno je zapamtiti koliko je bitna protekcija od štetnih UV zraka. Stoga je jedan od ključnih elemenata zaštite SPF (Sun Protection Factor) – ili faktor zaštite od sunca. 

U ovom blogu, istražićemo šta SPF zapravo predstavlja, kako se pravilno nanose kreme za sunčanje, ali i kako da odaberete odgovarajući preparat za letovanje!

majka nanosi spf kremu na dete

Šta je krema sa SPF-om i zašto je važna?

SPF je zapravo oznaka koja ukazuje koliko vremena možete provesti na suncu pre nego što koža počne da crveni ili da bude oštećena od UV zraka. SPF se odnosi na zaštitu od UVB zraka, koji izazivaju opekotine na koži. 

On ne odražava zaštitu od UVA zraka, koji mogu prodreti dublje u kožu i uzrokovati prevremeno starenje i rizik od raka kože.

UVA zraci prodiru dublje u kožu i odgovorni su za prevremeno starenje kože, pojave bora i rizik od raka kože. Oznaka UVA na kremi za sunčanje ukazuje na njenu sposobnost da pruži zaštitu od ovih zraka. UVA zaštita je prikazana kao UVA+, UVA I, UVA star rating ili simbol koji izgleda kao krug sa slovom UVA unutar.

Važno je napomenuti da je važno koristiti kreme za sunčanje koje pružaju zaštitu i od UVA i od UVB zraka. Pažljivo pročitajte oznake i birajte proizvode sa odgovarajućim zaštitnim faktorima kako biste osigurali sveobuhvatnu zaštitu od štetnih sunčevih zraka.

Nanošenje spf kreme na ruke

Kako se pravilno nanosi krema za sunčanje?

Pravilna primena SPF-a ključna je za njegovu efikasnost. Evo nekoliko korisnih smernica:

 1. Nanesite dovoljnu količinu: Preporučuje se nanošenje SPF-a u količini od 2mg/cm², što je otprilike jedna puna kašičica za lice i vrat. Nemojte štedeti na količini, jer manja količina SPF-a može umanjiti zaštitu kože.
 2. Nanesite ga 15-30 minuta pre izlaganja suncu: To će omogućiti koži da apsorbuje SPF i pruži zaštitu od početka izlaganja suncu.
 3. Ponovite nanošenje: SPF treba nanositi ponovo svaka 2 sata ili češće ako ste se znojili, plivali ili brisali peškirom, bez obzira što je na nekim pakovanjima utisnuto da je krema vodootporna, jer to samo znači da se produkt neće automatski skinuti – ali ne garantuje da neće uopšte.
 4. Nemojte zaboraviti na „zaboravljene“ delove: Često se zaboravi zaštiti delove kao što su uši, stopala, zadnji deo vrata i rubovi kupaćeg kostima. Obratite pažnju na ove delove i nanesite SPF na njih.

Kako odabrati pravi SPF za svoj tip kože?

Prilikom odabira SPF-a, važno je uzeti u obzir svoj tip kože i potrebe. Evo nekoliko smernica za odabir odgovarajućeg SPF-a:

 • Za suvu kožu: Odaberite SPF sa hidratantnim sastojcima kao što su hijaluronska kiselina ili glicerin. Takođe, SPF sa kremastom teksturom može dodatno hidrirati suvu kožu.
 • Za masnu ili problematičnu kožu: Potražite SPF preparat koji je nemasne teksture ili je označen kao „matirajući“. Ovi SPF proizvodi obično neće začepiti pore i pomoći će u kontroli sjaja.
 • Za osetljivu kožu: Izaberite SPF kremu koji je specifično formulisan za osetljivu kožu i koji je hipoalergen. Tražite proizvode bez mirisa i sa umirujućim sastojcima poput aloe vere ili kamilice.
 • Za normalnu ili kombinovanu kožu: Možete koristiti širok spektar krema sa SPF-om sa različitim teksturama, od gelova, sprejeva do losiona. Birajte onaj koji vam najviše odgovara i pruža osećaj udobnosti na koži.

nanošenje spf kreme na noge

Koji su najčešći mitovi u vezi SPF-a?

U svetu zaštite od sunca, postoji nekoliko mitova koji se često javljaju. Evo nekoliko najčešćih i istinitih činjenica:

 1. Mit: SPF 50 pruža dvostruko veću zaštitu od SPF 25. Međutim, razlika u zaštiti između različitih SPF faktora nije linearna. SPF 50 pruža oko 98% zaštite od UVB zraka, dok SPF 25 pruža oko 96% zaštite.
 2. Mit: Ako se koristite proizvodom sa visokim SPF-om, možete ostati duže na suncu. Istina je da SPF pruža samo zaštitu od UVB zraka, ne od UVA zraka. Bez obzira na visok SPF, prekomerno izlaganje suncu može i dalje oštetiti kožu.
 3. Mit: SPF iza stakla nije potreban. Nemojte dozvoliti da vas ovo zavara jer i ispod stakla, UV zraci mogu prodreti i oštetiti kožu. Stoga je preporučljivo koristiti SPF čak i kada ste u zatvorenom prostoru ili automobilu.

Važnost SPF-a na letovanju ne može se dovoljno naglasiti. Pravilan izbor SPF-a i pravilno nanošenje mogu zaštititi kožu od opekotina, prevremenog starenja i rizika od raka kože. 

Ne zaboravite da pravilno upotrebljena krema za sunčanje treba biti deo vaše svakodnevne rutine, ne samo tokom letovanja, već i tokom cele godine. Zato se prepustite suncu sa sigurnošću, uz pravilan SPF koji će zaštititi i negovati vašu kožu – za još korisnih saveta pratite naš sajt!

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 09.06.2023. | Modifikovano: 09.06.2023.