Najbolje iz Srbije – Top 10

Šta je to što definiše našu državu? Nas kao pripadnike? Koje su znamenitosti i atrakcije = Srbija? Koje je to pravo srpsko piće? A srpska hrana? Ova lista je odgovor, doduše malo koncizan ali tačan jer pruža odgovore na sva pitanja.

Pa, da otpočnemo jer su ovo ukusi, mirisi, kultura i stvari po kojima je Srbija poznata. Reklo bi se najbolje iz Srbije!

Kajmak

Šta je kajmak? Evo šta Wikipedia ima da kaže – „Kajmak predstavlja mlečni proizvod mekog, kremastog sastava i svojstvenog prijatnog ukusa i mirisa“. Nažalost, čak ni elokventna redakcija Wikipedije ne može da pretoči u reči šta je zapravo kajmak. Barem ne bez gubitka kvaliteta. Još od davnina, kajmak se koristi kao namaz i dodatak velikom broju slanih jela, sa ili bez mesa.

Sabor trubača u Guči

Imamo Beer Fest. Imamo Exit Festival. Lovefest. I još šaka festivala koji se održavaju iz godine u godinu sa velikim uspehom i odličnim odzivom od strane publike. Ali jedan je Sabor trubača u Guči. Mesto gde ljudi zaboravljaju probleme i idu da se povežu sa nacionalnim duhom koji živi tamo već 56 godina. 

Kanjon reke Uvac

Reka Uvac Iliti najpoznatiji meandri na svetu. Neki od njih dostižu čak i 270 stepeni. Takođe možete naići i na rezervat beloglavih supova u okviru kanjona reke Uvac.

Kafana

Od pamtiveka pa do sada, kafane su oduvek bile lokalna atrakcija kod nas. Bilo za žurke i zabave, proslave, ispijanje problema ili nešto četvrto. Činjenica da su uvek tu za Vas je ono što ih čini nerazdvojivim i neotuđivim delom naše kulture. 

Manastir Manasija

Postoje i drugi manastiri u Srbiji naravno. Ali Manasija se izdvaja kao jedan od prvih manastira sagrađenih od strane velikih diplomata. Despot Stefan Lazarević je doneo malo drugačijeg duha u tadašnji, predugi ratnički period.

Kalemegdan

Beograd je građen mnogo puta. Nažalost, popravljan još više. Omiljeno mesto, kako za lokalce, tako i za turiste, bilo domaće ili strane. Magnet za ceo dijapazon društvenih grupa, često mesto okupljanja. I da ne zaboravimo statuu kultnog Pobednika, koji u jednoj ruci drži mač a u drugoj goluba. Sve to i više je Beogradska tvrđava tj. popularni Kalemegdan.

Exit Festival

Najbolji dokaz da i pored celog stanja u državi uspevamo da održavamo tempo sa ostatkom sveta. Barem kada su u pitanju muzički festivali. Jedna od najpoznatijih kako lokalnih tako  i svetskih atrakcija. Exit festival se može pohvaliti veoma zavidnim spiskom umetnika koji su nastupali na festivalu kroz njegovu dve deceniju dugu tradiciju.

Most Ljubavi

Mogli smo da izaberemo vrapca Gočka. Ili Love fest. Možda ipak neki od brojnih karnevala koji se održavaju ovde. Vrnjačka Banja nema manjak aktivnosti kojima možete prisustvovati. Ali ipak, Most ljubavi smo izabrali zbog neverovatne količine priča i sećanja koje imaju veze sa njim. Svi ti katanci, svi ti parovi.

Rakija

Prvi svetski multipraktik lek. Izmišljen i usavršen davno pre Penicilina. Rešava sve probleme od bola u leđima i stomaku do impotencije i kamenca na posuđu. Prvi svetski priznat tradicionalno srpski proizvod. 

Slava

Za kraj, nešto neotuđivo naše. Nešto neopipljivo što niko ne može da pozajmi ili oduzme. Krsna slava, osveštavanje slavskog kolača i panaije (iliti slavskog žita), paljenje sveće itd. su samo neki od delova rituala koji se izvodi na dan slave. Krsna slava kao srpski tradicionalni praznik je priznata 2014. od strane UNESCO-a kao deo neopipljive tradicije našeg naroda.

Živeli.

Autor: Uros Milovanovic | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 08.03.2019.