Šta je Pokemon GO?

Najverovatnije se pitate šta je za ime Boga taj Pokemon GO? Je l’ se to jede? Je l’ to neki alat? Možda neki vid transporta? Ili najobičnija igrica za pametne telefone? Pokemon GO je sve ovo, i mnogo više.

Pokemon (Džepna Čudovišta – POcket MONsters) franšiza, napravljena od strane Japanske firme Nintendo, je već jednom do sada osvojila svet, 90ih godina prošlog veka. Animirani „crtać“ na temu avantura trenera tih živuljki, ogromni Pikaču kostimi, mnogobrojne igrica za sve konzole počev od GameBoy-a, Nintendo DS-a itd. trajno su izmenili svetsku kulturu i uvek pridodali nešto novo.

Sada, 20 i kusur godina posle prvobitnog osvajanja, nova igrica napravljena za Android i iOS uređaje preti da ponovi događaje iz 90ih. Reč je o igrici koja se bazira na izmenjenoj stvarnosti (Augmented Reality). Korisnici imaju priliku da koristeći kameru telefona, u zavisnosti od svoje lokacije na svetu, vremenskih uslova i doba dana naiđu na različite Pokemone koje mogu da vide preko ekrana kako se kreću kroz svet, pa čak i da ih uhvate. Ako ste ovih dana viđali omladince i zrelije pripadnike populacije koji idu po gradu, kući, ili čak gradskom prevozu i koncentrišu se samo na svoj telefon, šanse su velike da je naleteo redak Pokemon kog ne smeju da propuste a da ne uhvate.

Ova aplikacija, sem toga što je fanovima dala sve ono što su godinama tražili, podstiče igrače svih uzrasta da izađu napolje, kreću se i druže sa drugim saigračima, jer će samo na taj način moći da prošaraju svoju kolekciju. Postoje neki Pokemoni koji su endemični, i prisutni samo na nekim mestima. To ide od lokalnih razmera, kao npr Pokemoni duhovi koji se javljaju na groblju, i drugim istorijski mračnim mestima, pa do jednog misterioznog koji se pojavljuje samo na Mont Everestu. Imate jedan izgovor manje da posetite Ajfelov toranj, krivi toranj u Pizi, i druge atrakcije, jer ko zna šta se krije iza tog žbuna.

Neverovatan fenomen dostigao je zapanjujuće razmere u roku od samo nekoliko dana. Android verzija ove aplikacije je toliko popularna da iz dana u dan aktivan broj Android korisnika prevazilazi društvene mreže poput Twittera i Snapchata.

Šta vi čekate? Napolju stoje i samo vrebaju neverovatno retki primerci. Ko zna, možda i naletite na nekog Arceus-a ili MewTwo-a. 

Autor: Uros Milovanovic | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.