Šta to povezuje Beč, Budimpeštu i Novi Sad?

U vreme kada su daleke destinacije i avionski aranžmani sve pristupačniji, naročito se promenila percepcija o udaljenosti nekih evropskih gradova. Sve češće, kada razmišljamo da negde pobegnemo za vikend, biramo Beč ili, još bližu, Budimpeštu. I šta tamo pronađemo? Impozante spomenike nekadašnje Habsburške monarhije, duh zapada i naravno, prisustvo „naših“ ljudi.  Ako ste se pitali šta to povezuje Beč, Budimpeštu i Novi Sad. Evo odgovora.

Hotel Eugene

Dve istorijske ličnosti o kojima ćemo sigurno čuti priču od turističkog vodiča, bilo da nas vodi kroz Beč, Budimpeštu ili Novi Sad su Eugen Savojski i austrijska carica Elizabeta (madj. Eržebet, srp. Jelisaveta). Upravo to su ličnosti koje povezuju ova tri grada. Tri grada od velike važnosti za istoriju našeg naroda.

Princ Eugen od Savoje je bio istaknuti vojskovođa Habsburške monarhije

Toliko je bio istaknut da njegov spomenik niste mogli da ne primetite, ako ste samo jednom posetili Budimpeštu. Nalazi se na Budimskoj Tvrđavi, odmah ispred zgrade Nacionalne Galerije. Spomenik Eugenu Savojskom se u Beču nalazi, takođe, ispred rezidencije austrijskih careva, palate Hofburg. Uvek je na konju i uvek u osvajačkom zamahu. Princ Eugen, proslavljeni ratnik je 1716. godine komandovao Petrovaradinskom bitkom, nadomak Novog Sada i Futoga, koja je bila odlučujuća za dalje formiranje granica između Austrijskog i Osmanskog carstva. Sa trostruko manjom vojnom trupom, pobedio je protivinike i zauvek zadržao Osmanlije južno od Save i Dunava. Kao svojevrstan spomenik, o ovoj bici svedoči Crkva Snežne Gospe na Tekijama i nalazi sa leve strane puta koji iz Novog Sada vodi za Sremske Karlovce i sveto je mesto, kako za hrišćane, tako i muslimane.

Hotel Vojvodina u Novom Sadu

Da li ste znali da je čuveni hotel Vojvodina najstariji u Novom Sadu?

Kada je hotel Vojvodina otvoren 1853.godine, nosio je ime „Jelisaveta“, po tadašnjoj austrijskoj carici i ženi cara Franca Jozefa. Osim toga, ostrvo na jezeru u Dunavskom parku posvećeno je istoj dami i nosi ime Eržebet. Na njemu je posađena žalosna vrba, u čast carice i sećanja na njenu tužnu sudbinu. U Beču je Muzej Sisi (Elizabete) smešten u carskim apartmanima nezaobilazne palate Hofburg, a njene odaje mogu se posetiti i u Šenbrunu. U Budimpešti je vrlo rado boravila, pa danas njeno ime nose dve opštine u ovom gradu (Eržebetvaroš i Pešteržebet) i veličanstveni beli Eržebet most.

Ako ste poželeli da „skoknete“ do Beča i Budimpešte, proverite red vožnje, jer su vam svakodnevno na raspolaganju noćni voz i par autobuskih linija. A kada i niste u mogućnosti da otputujete do ovih evropskih prestonica, ne očajavajte! Topla preporuka za izlet iz svakodnevice je: Prošetajte kroz Novi Sad! Zastanite na Trgu Slobode, odmorite na Dunavskom keju, bacite pogled na Petrovaradinsku tvrđavu i – Evropa će, na čas, skoknuti do vas.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 08.11.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.