Šta videti na Tari – atrakcije i zanimljivosti najlepšeg Nacionalnog parka

Nacionalni park Tara jedan je od najznačajnijih bisera prirode naše zemlje, a unutar svojih granica okuplja nebrojano mnogo prirodnih lepota, koje bi trebalo posetiti. Na pitanje šta videti na Tari treba da pronađete odgovor pre nego što krenete na ovu planinu, kako biste mogli da se organizujete da vidite što više. 

Zato ste na pravom mestu, jer je ovaj tekst posvećen upravo atrakcijama i zanimljivostima koje će vam ponuditi Nacionalni park Tara, kao i savetima kada i kako da ih obiđete. 

Pođite sa nama na ovo putovanje, i iznova se zaljubite u ovaj predeo naše zemlje. 

Prikaz šume i šumskog puta u okviru nacionalnog parka Tara

Mitrovac na Tari – omiljeno odmaralište od malih nogu 

Ukoliko tražite smeštaj na Tari i pitate se koja je to lokacija odakle su sve lepote ove planine ali i Nacionalnog parka dostupne, onda je Mitrovac na Tari nesumnjivo najbolji izbor. Ovaj deo planine je posebno poznat po tome što se na njemu nalazi najpopularnije odmaralište za decu. 

Ukoliko ste ikada išli na rekreativnu nastavu tokom vrtića ili osnovne škole, Mitrovac na Tari je nesumnjivo bio jedna od destinacija koju ste posetili. 

Zato je Mitrovac na Tari veoma bogat sadržajima za sve generacije. Ovaj deo je bogat stazama za šetnju, livadama, ali i šumskim putevima u kojima istinski možete uživati. 

U samom centru Mitrovca nalazi se i restorani, prodavnice, tezge za prodaju suvenira kao i kutak za informisanje turista. 

Odlična pozicija u odnosu na ceo Nacionalni park 

Ono što Mitrovac na Tari posebno izdvaja jeste činjenica da su gotovo svi važni lokaliteti vrlo blizu ovog dela planine. Zato ako tražite brvnaru ili kućicu u kojoj ćete odsesti, idealno bi bilo da je nađete upravo na Mitrovcu.

Naime mnogobrojne atrakcije koje su odgovor na pitanje šta videti na Tari, smeštene su nedaleko od samog centra Mitrovca, pa će vam tako trebati između 15 i 20 minuta vožnje do Banjske stene, nešto više do Zaovina, peške možete stići do Tepih livade, a i ostali vidikovci će vam biti u blizini. 

Tepih livada – posebna prirodna atrakcija ovog dela 

Na samo 500 metara od Mitrovca smeštena je Tepih livada, jedinstvena atrakcija ovog dela Tare. Nazvana je po tome što se njeno meko zemljište ugiba pod nogama onih koji šetaju po njoj.  Razlog za ovu pojavu je zadržavanje površinske vode u zemljištu. 

Takođe, nedostatak kiseonika i višak vode, kao i niska temperatura, kreirali su tle na kome je onemogućeno raspadanje biljnih ostataka, a vlažna klima je pogodna za rast mahovine. Interesantno je što mahovina svojim odumiranjem stvara treset. 

Danas se ne može hodati u delu gde je treset, zbog velikog broja turista koji su to u prošlosti činili. Naime, treset je tipičan za vlažna područja bogata šumama, pa je zato kod nas izuzetno redak i samim tim veoma zaštićen. 

Tepih livada na Tari je nesumnjivo jedinstvena po tome, a interesatno je što se na godišnjem nivou treset uvećava za 1 mm. 

Vidikovci Tare – najlepši prizori iz ovog dela Srbije 

Svako ko je već bio na ovoj planini, na pitanje šta obići na Tari, nesumnjivo će vam predložiti da to budu vidikovci. Zaista, Tara se može pohvaliti nekim od najlepših vidikovaca u našoj zemlji sa kojih se pruža pogled od koga zastaje dah. 

Evo koji vidikovci na Tari su se posebno izdvojili. 

Banjska stena je zaštitni znak planine 

Na samom vrhu liste šta obići na Tari svoje mesto zaslužno je dobila Banjska stena, jedan od najlepših i najpoznatijih vidikovaca Srbije. Od Mitrovca je udaljena oko 5 km autom, sa kojim se može ići do jedne tačke, a potom se kroz šumski putić mora ispešačiti kako bi ste stigli do prve panoramske tačke. 

Pogled kroz drvenu siluetu medveda na vidikovcu Banjska stena

Postoje tri takve, i sa svake se pruža neverovatan pogled. Odavde možete videti  jezero Perućac, kanjon reke Drine, kao i Bosnu. 

Vidikovac Banjska stena nosi ime po Banjskom vrelu koje je izviralo u podnožju ove stene, pre nego što je potopljeno formiranjem jezera Perućac. 

Vidikovac Bilješka stena daje filmski prizor lepota Tare

Još jedan odgovor na pitanje šta treba posetiti na Tari je i vidikovac Bilješka stena. Do samog vidikovca dolazi se kolima, a pogled se pruža sa neverovatnih 1225 metara nadmorske visine. 

Osim impozantnog pogleda na kanjon reke Drine i jezera Perućac, na vidikovcu Biljiška stena imaćete priliku da vidite vretenasta stabla Pančićeve omorike, ali i kolibu nastalu za potrebe snimanja filma Ptice koje nikad ne polete

 

Vidikovac Osluša kao polazna tačka paraglajdera

Na oko 7 km od Mitrovca, na putu ka Kaluđerskim barama, nalazi se vidikovac Osluša. Vidikovac se nalazi na 964 metara nadmorske visine, i sa njega se pruža pogled na reku Drinu i Bajinu Baštu. 

Na ovom vidikovcu se nalazi i nekoliko klupa i sto, kako biste mogli da sednete i uživate u sjajnom pogledu. Osluša predstavlja i polaznu tačku za paraglajdere. 

Jezera na Tari  – odmor tokom čitave godine 

Kada dođete na Taru, nikako ne smete da propustite obilazak jezera koja se nalaze nadomak nje. Ukoliko dođete tokom leta, posebno ćete uživati u kupanju. Dva jezera koja se moraju posetiti jesu Zaovine i jezero Perućac.

Jezero Zaovine – najlepši prirodni kutak 

Za selo Zaovine se često kaže da je najlepše selo Srbije, i to upravo zbog istoimenog jezera koje se ovde nalazi. Jezero Zaovine je akumulativno, a nastaje ispumpavanjem vode iz reke Drine i  jezera Perućac. 

Interesatno je da je ovaj način akumulacije jezera,  izuzetno redak, s obzirom da se Zaovine nalaze na većoj nadmorskoj visini u odnosu i na Drinu i na Perućac. Jezero je duboko 80 metara i ubraja se u najlepša jezera Srbije. 

S obzirom da je reč o planinskom jezeru, temperatura vode je hladnija i tokom leta, ali to ne sprečava mnogobrojne turiste da se kupaju ovde tokom leta.

Jezero Perućac  – omiljeno letovalište zapadne Srbije 

Perućac je veštačko jezero, smešteno u prirodnom zavoju kanjona reke Drine, i nalazi se na granici između Bajine Bašte i Višegrada. Jezero se nalazi na 290 metara nadmorske visine, nadomak Tare. 

Jezero je nastalo pregrađivanjem toka reke Drine, kako bi se izgradila hidroelekrana Bajina Bašta, a danas predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija ovog kraja. Njegova dubina doseže do 60m, zbog čega ima impozatnu smaragdnu boju. 

Tokom leta ovde se veliki broj ljudi kupa, kako na organizovanom kupalištu, tako i na mnogobrojnim splavovima koji se nalaze na jezeru. Osim toga, tokom leta se ovde možete voziti kajacima,  brodićima, ali i putem organizovane brodske ture otići do Višegrada. 

Nacionalni park Tara je odlična destinacija tokom cele godine 

Ako planirate putovanje u Srbiji i obilazak neverovatnih predela, Nacionalni park Tara u svako doba godine predstavlja nepogrešivu odluku. U tekstu koji ste pročitali potrudili smo se da odgovorimo na pitanje šta videti na Tari, ali ovim smo obuhvatili samo one najpoznatije lokalitete, koji se neminovno moraju naći na listi. 

Pored njih, ovaj Nacionalni park obiluje prirodnim lepotama koje čekaju da budu otkrivene, a mi ostavljamo vama da budete ti koji će pronaći svoju oazu mira pod okriljem ove planinske lepotice. 

Autor: Jelena Bulatović | Objavljeno: 27.10.2020. | Modifikovano: 30.11.2020.