Stokholm – kraljevsko putovanje u Kraljevinu Švedsku

Glavni grad Kraljevine Švedske, Stokholm, podignut je na 14 ostrva. Jednu trećinu površine Stokholma čine vode – jezero Malaren i Baltičko more. Druga trećina Stokholma otpada na parkove, šume i zelene površine što – doprinosi šarenenilu i lepoti ovog grada. I treća trećina Stokholma, ona pod asfaltom i betonom, će vas oduševiti jer Stokholm spada u jedan od najcivilizovanijih i najuređenijih gradova Evrope.

Stokholm zeleni grad Sveta - park u Švedskoj

Iako Stokholm nije baš prvi grad na listi turista iz Srbije, zbog daljine, visokih cena i hladne klime, svakako vredi uštedeti koji dinar za ovu evropsku prestonicu. Zahvaljujući low cost avio kompanijama Wizz- air i Ryan-air Stokhom postaje bliži nego ranije, a avionske karte možete kupiti i za tridesetak evra, u zavisnosti od perioda. Kao što vidite, Beograd Stokholm je sada dostupan avionski let.

Evo šta videti u Stokholmu ako se odlučite na ovaj potez, i rešite da otkrijete znamenitosti Stokholma i njegovu duhu istoriju.

Klima u Švedskoj i njenom glavnom gradu

Svima je poznata rečenice iz kultnog filma ,,Lepa sela lepo gore“ koji se odnosi na život u Švedskoj- ,,Ladno, ladno, al je standard“ .

U Švedskoj jeste hladno, ali to nisu zime sa kakvima se mi u Srbiji nismo susretali. Jedina razlika je u tome što zima na Severu traje i po nekoliko meseci, a kod znatno kraće. Pogotovo u letnjem periodu, temperatura je više nego i pogodna za obilazag grada, jer tada temperatura ne prelazi 20 stepeni.

Stokholm stari grad klima Švedske

Krajem jula u Stokholmu možete doživeti i proživeti poznati fenomen ,,polarnog dana“ kada odbanica traje dvadesetak sati. Sa druge strane, ako putujete u decembru dan će vam trajati svega 6 sati, ali Stokholm je jednako lep i danju i noću. Pa ako ste stavili kapu, šal i rukvace, možemo prošetati ovim prelepim gradom.

Znamenitosti Stokholma i atrakcije koje morate videti

Galma Stan – Stari grad

Galma Stan (Stari grad) datira još iz 13. veka, a uvršćen je i u Ginisovu knjiga rekorda jer predstavlja jedno od najstarijih netaknutih gradskih jezgra na svetu. Gamla stan se prostire na tri ostrva i tu se nalaze Kraljevska palata, Parlament i Katedrala. Ovaj deo grada najbolje je obići peške i uživati u šarenilu zgrada, uskim ulicama i osetiti duh srednjevekovne Švedske.

Stokholmska kraljevska palata

Stokholmska kraljevska palata je zvanična rezidencija monarha, iako sadašnji kralj Karl XVI Gustav i kraljica Silvija borave najviše u palati Drotningholm. Stokholmska palata se koristi za susrete kralja sa ostalim šefovima država, visokim zvaničnicima i za ostale  događaje u kojima on obavlja svoje kraljevske dužnosti.

Stokholm kraljevska palata

 

Palata datira još iz srednjeg veka, ali je uništena u požaru krajem 17. veka, a po završetku Velikog Severnog rata na istom mestu podignuta je nova kraljevska palata i od tada nije pretrpela veće promene.

Stadshuset – gradska kuća Stokholma

Stadshuset (Gradska kuća) je jedna od najpozntijih zgrada i najposećenijih turističkih atrakcija u Stokholmu. Ona je takođe i mesto održavanja banketa povodom dodele Nobelove nagrade.

Sama svečanost dodele Nobelove nagrade, održava se u Stokholmskoj koncertnoj hali, a nakon toga sledi raskošan banket u Gradskoj kući kome prisustvuju svi laureati sa svojim porodicama, visoke zvanice među kojima je i švedska kraljevska porodica.

Gradska kuća otvorena je za turističke posete, a cene karata kreću se od 70 do 100 švedskih kruna, što je oko 8 do 10 evra.

Ostrvo Đurgarden i muzeji u Stokholmu

Stokholm je jedan od gradova sa najvećim brojem muzeja kojih ima više od 70. Najpopilarnije muzejsko mesto jeste ostvo Đurgarden, koji je takođe i omiljeno rekreativno mesto Šveđana. Zanimljivo i bitno za turiste jeste to da se velikom broju muzeja ULAZ NE PLAĆA. Spisak besplatnih muzeja takođe možete videti ovde.

Istorijski muzej – Historiska museet

Istorijski muzej možete posetiti potpuno besplatno. Pored toga što je jedan od najvećih muzeja Švedske, istorijski muzej poseduje i jednu od najvećih svetskih kolekcja vikinških eksponata. Muzej sadrži više od 10 miliona predmeta koji govore o tome Šta je Švedska i ko su Šveđani- od praistorije, preko Vikinga, bitke kod Gotlnda do srednjeg veka i konačno modernog doba.

Besplatno možete mosetiti i Prirodnjački muzej (Nationalhistoriska museet) kao i Švedski nacionalni muzej (Nationalmuseet).

Muzej Vasa

Muzej Vasa Stokholm

Muzej Vasa  je pomorski muzej na ostvu Đurgarden. Zbog činjenice da se u njemu nalazi jedini sačuvani brod iz 17. veka Vasa muzej nosi titulu najposećenijeg muzeja cele Skandinavije. Kraljevski ratni brod Vasa je 1628. godine potonuo u luci Stokholm, nakon 333 godine izvađen je sa dna mora u skoro nepromenjenom obliku.  Ulaz za decu do 18 godina je besplatan, za studente 110 kruna, a za odrasle 130.

Nobelov muzej

Nobelov muzej posvećen je, pre svega, osnivaču Nobelove nagrade- Alfredu Nobelu, ali i svi dobitnicima ove prestižne nagrade od 1901. godine do danas. Ulaznica za ovaj muzej košta 120 kruna.

Muzej Skansen

Muzej Skansen je prvi svetski muzej na otvorenom, osnovan 1891. godine. Ovde možete šetati kroz pet vekova švedske ruralne istorije i videti postavke orginalnih građevina i kuća iz svih krajeva Švedske.  Cilj muzeja je da turiste, ali i Šveđane,  upozna sa bogatom i šareonolikom kulturom i tradicijom ove zemlje. Ulaz za odrasle kreće se od 120 do 180 kruna u zavisnosti od perioda godine.

Muzej Skansen u Švedskoj je prvi muzej na otvorenom

Prevoz u Stokholmu i snalaženje po gradu

Stokholm ne spada u velike gradove. Manji je od Beograda i to skoro duplo, tako da uži  centar i većinu atrakcija možete obići i peške

Sa druge strane, javni prevoz u Stokholmu je jako dobro organizovam i obuhvata: autobuse, tramvaje, metro, voz i brod, pa ce vam kupovima karte za prevoz ubrzati obilazak grada. Za turiste, pogodni su autobus 68 i tramvaj 7 koji prolaze pored najpoznatijih atrakcija u Stokholmu- Skansen muzej i Vasa muzej, na primer.


PROČITAJTE JOŠ I: Skanija (Švedska) – gradovi i atrakcije postojbine Vikinga.


Brod je takođe vrlo zanimljiv način da upoznate grad iz druge perspektive sa jezera Malaren, a da pri tome ne potrošite dodatnih 20ak evra za specijalizovane turističke brodiće.

Stokholm prevoz u Švedskoj i snalažženje u gradu

Cena karte za javni prevoz jeste u skladu sa njihovim standardom – visoka. Za 24h cena je 120 kr (12,5e), za 72h karta košta 240kr (nešto više od 25e), a za sedmodnevnu kartu potrebno je izdvojiti 315kr (33e). Koliko je visok životni standard u Švedskoj govori i činjenica da Šveđani svakog meseca izdvajaju skoro 90e za gradski prevoz.

Kako jesti kao Šveđanin

Predjelo

Tradicionalna švedska supa od graška.

Glavno jelo

Osnova švedske tradicionalne su riba i morski plodovi. Ukoliko posetite Švedsku trebalo bi da probadete losos ili haringu pripremljene na njihov način. Evo nekih od naziva njihovih specijaliteta:

 • Inlagd sill – haringa u salamuri
 • Gravad lax – osušen i usoljen losos
 • Kräftor – slatkovodni rakovi

Švedska kuhinja Kraftor

Dezert na švedski način

Snadinavsko bobičasto voće i džem (lingonberries and lingonberry jam– nesto sličn brusnici) idu uz sve. Šveđani ih najčešće jedu sa ćuftama, palačinkama i pudingom. S obzirom da su ,,lingoberris“ bobice za koje ne postoji ni reč u srpskom jeziku i koje ne možete probati ovde, nemoje propustiti priliku da ih probate u Švedskoj.

Princes krofne. Šarenilu grada doprinose i izlozi poslastičarnica u kojima možete pronaći šarene prices krofne. Postoji i čitava tradicija koja nalaže koja boja princes krofni je prikladna za koji praznik: žuta za Uskrs, crvena za Božić, bele za svadbe, princes krofne sa pomorandžom za noć veštica. Treće nedelje semptebra obeleževa se Nedelja prices krofni i tada možete jesti prices krofne svih boja i ukusa.

Ostkaka, švedski čizkejk, primpremljen na potpuno drugačiji način od američkog.

I za kraj: Kafa i pitaUkoliko želite da se ponašate kao pravi Šveđanin uz kafu naručite i pitu od jabuke ili borovnice.

Ovo su neki od restorana u Stokholmu u kojima možete pobati tradicionalna jela, specijalitete i poslastice: Lilla Ergo, Bar Nombre, Mathias Dahlgren – Matbaren, Smorgastarteriet.

Da li ste znali?

 • Komercijalno najuspešnija muzička grupa ABBA poreklom je iz Švedske, a u Stokholmu nalazi se i njihov muzej.
 • Pravilan naziv ovog grada jeste Stokholm, a ne Štokholm. Naziv grada vodi poreklo od starošvedskih reči Stok (Stock) i Holm (holm) i bukvalnom prevodu znači „mesto na ostrvcetu“. 
 • Stokholm je svoje meto pronašao i u psihologiji. Naime, Stokholmski sindrom predstavlja emocionalno zbližavanje otmičara i talaca ili  identifikaciju sa agresorom. Nazvan je po pljački banke u Stokholmu 1973. kada su se žrtve emocionalno vezale za pljačkaše.
 • Nationalstadsparken je prvi nacionalni gradski park na svetu, osnovan 1995.godine.
 • Stokholm nazivaju i ,,Venecijom Severa“ zbog veliko broja mostova, vodenih površina i parkova.
 • Stokholm je jedan od najčistih svetskih metropola.

 • Pipi Duga Čarapa je Šveđanka.

 • Ikea i H&M su švedski brendovi.

 • Stokholm ima 96 plaža.

 • Eriksononova kugla (Stockholm Globe Arena) je najveća svetska sferična zgrada. Za one koji se ne plaše visine, moguće je popeti se na vrh ove zgrade i uživati u predivnom pogledu koji obuhvata ceo Stokholm.

 • Kraljevski dvor je najveća palata na svetu koja se i dalje koristi u predviđene svrhe i ima više od 500 prostorija.  

 • U Stokholmu, ribolov je svuda dozvoljen, čak i na privatnim teritorijama. Ukoliko želite da posedujete brod za to vam nije potrebna dozvola.

 • Stokholm je prvi nosilac titule: Evropska prestonica zelenila (European Green Capital) zato što više od 95 posto stanovništva živi na manje od 300m u odnosu na najbližu zelenu površinu.

Izađite iz kalupa najčešćih turističkih destinacija. Istražite duh i kulturu Skandinavije. Upoznajte se sa potomcima Vikinga. Isprobajte hranu sa švedskog stola u Švedskoj. Posetite Stokholm, grad sa hiljadu boja– u prirodi, arihitekturi, ljudima.

Autor: Isidora Ilic | Objavljeno: 25.05.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.