Studirati turizam – prednosti i nedostaci

„Koji fakultet odabrati?“ Ovo je uglavnom prva velika samostalna odluka svake osobe. Često smo u nedoumici da li smo na pravom putu. Kada odlučite šta želite da studirate, veoma je važno da se raspitate na kojim fakultetima možete upisati željeni smer i bilo bi dobro da saznate prednosti i nedostatke vaše odabrane buduće profesije. Ukoliko vaš izbor bude turizam, poželjno je da budete upućeni čime se sve možete baviti i gde možete raditi sa diplomom turizmologa.

U Srbiji postoji više fakulteta na kojima možete upisati ovaj smer. Neki od njih su Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Ekonomski fakultet u Beogradu, Geografski fakultet u Beogradu, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Fakultet za turizam i hotelijerstvo u Vrnjačkoj banji, kao i Visoka turistička škola u Beogradu. Pored državnih fakulteta, na raspolaganju su vam i privatni fakulteti.

Najčešće zablude svakog studenta koji želi da studira turizam su da će stalno imati priliku da putuje. Jedno je studirati turizam, a sasvim drugo su putovanja. Kada završite fakultet, najčešći poslovi su

  • rad u turističkoj agenciji – za koji vam je potrebna srednja škola
  • rad u hotelu – za početak to bude uglavnom recepcija i za taj posao je dovoljna srednja škola
  • turistički vodič i pratilac – morate da posedujete licencu i da polažete stručni ispit. Kako se dobija licenca?
  • rad u turističkoj organizaciji – nažalost u Srbiji je jako teško doći do pozicije odmah nakon završenih studija
  • organizacija događaja (event managament)

Turizam u Srbiji nije mnogo razvijen i ova grana se susreće sa mnogobrojnim problemima, tako da ukoliko odlučite da studirate turizam neće biti lako naći posao, jer postoji puno turizmologa sa stečenom diplomom, ali nije nemoguće i sve je do vas i koliko želite da radite na sebi. Iako ste se sada sigurno zapitali da li uopšte vredi studirati turizam i možda malo posumnjali u svoju odluku, znajte da ima i dosta pozitivnih strana ukoliko se odlučite za ovaj smer. Za početak potrebno je zaista da volite to što radite i da budete maksimalno posvećeni tome.

Savet je da se u toku studija obavezno angažujete i da obavljate što više stručnih praksi. Prakse su uglavnom u toku zime i leta i verovatno vam se to neće uklapati sa svakodnevnim aktivnostima, ali što se više trudite to će vam sigurno dosta značiti pri zaposlenju. Obavezno se priključite nekoj studentskoj organizaciji i budite aktivni član te organizacije. Neke od organizacija koje vam mogu pružiti praksu, proširiti znanje i povezati sa velikim brojem ljudi širom sveta su AIESEC, EGEA (European Geography Association – for Students and Young Geographers), Mladi za turizam, Srbija za mlade,  Društvo mladih istraživača “Branislav Bukurov”, itd.

Budite uvek u toku sa seminarima, kongresima i konferencijama iz oblasti turizma, jer dosta korisnih informacija možete čuti na takvim skupovima i što je najbitnije imaćete priliku da upoznate veliki broj predavača i kolega iz iste oblasti. Povezivanje sa ljudima iz svoje branše/struke je odlična stvar i takva poznanstva su uvek korisna za dalju saradnju. Učite strane jezike, jer je za turizam zaista bitno da pored engleskog, govorite nemački, španski ili neki drugi strani jezik. Usavršavajte se u IT industriji i budite u toku sa promenama koja se dešavaju u svetu tehnologije.

Ukoliko primenite sve ovo, neće vam posao “pasti” sa neba i potrebno je da nakon završenog fakulteta aktivno tražite posao, ali ćete se sigurno izdvojiti u moru biografija vaših kolega i biti dobar kandidat za intervju. Sa diplomom turizmologa mnogo je lakše pronaći posao u inostranstvu, pa uvek treba razmotriti i opciju dodatnog školovanja u nekoj stranoj zemlji.

Šta god da odaberete kao svoju profesiju, stalno se usavršavajte jer je to ono što pravi razliku.

 

Izaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš niti jedan dan u svome životu – Konfučije

Autor: Anđela Bučić | Objavljeno: 04.04.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.