Švajcarska – cene i kako uštedeti koji franak

Švajcarska je skupa zemlja. Vraški, nepojmljivo skupa. Sa druge strane svima je dobro poznata reklama u kojoj figuriraju čokolada, krava, snežni planinski vrhovi i zeleni pašnjaci u pozadini. Nije nikakva montaža, scena je realna i predstavlja Švajcarsku, i lepotu koja oduzima dah. Ipak, sigurno se pitate zašto je toliko skupa i koje su cene u Švajcarskoj?

Švajcarska je poznata i kao zemlja bankara, satova, sireva, kamperskih noževa i čokolade i kao takva je fantastična destiancija. Dokaz je i da se putna infrastruktura može izgraditi uprkos prirodnim barijerama. Švajcarska je ne samo jedna od najbogatijih zemalja na svetu sa visokim standardom života već i zemlja koja ima bogatu turističku tradiciju i pregršt zanimljivih i oku ugodnih atrakcija.

Švajcarska prirodne lepote i cene u Švajcarskoj

Međutim, može vas uhvatiti vrtoglavica. I to ne samo od nadmorske visine, već od cena. Zato poslušajte moj savet kako uštedeti novac u Švajcarskoj i obići je bez nekoliko hiljada evra u džepu.

Šta obići  i kakve su cene u Švajcarskoj?

Od gradova možete posetiti Cirih, Bazel, Lucern, Ženevu, Lozanu i Bern, od kojih se većina može podičiti svojim okruženjem, jezerima i dobro očuvanom arhitekturom. Ne zaboravite na planinarenje Alpima, skijanje u Švajcarskoj i paraglajding.

Ali kako preživeti makar u jednom od ovih gradova, a kamoli više njih kada doalziš iz Srbije? Koliko je novca potrebno da se Švajcarska zaista upozna?

Molim vas 10 razglednica. Kako to mislite jedna po ceni deset?

Pivo i kafa u prosečnom kafiću vas mogu koštati između 6 i 8 švajcarskih franaka. Ako vam kažemo da su evro i franak gotovo izjednačeni, onda vam je sve jasno. Stoga ne čudi podatak da su Ženeva i Cirih među najskupljim gradovima na svetu.

Ne brinite, za sve postoji rešenje, tako da slobodno možete vratiti pasoš iz fioke i planirati putovanje u ovu alpsku zemlju.

Ovom prilikom ćemo vam pomoći savetima da bolje raspolažete novcem za vreme boravka u Švajcarskoj. Pružićemo vam korisne upute za uštedu na hrani, smeštaju i prevozu.

Pismo ili glava – kako se hraniti u Švajcarskoj

Pismo – spremam obrok kod kuće; Glava – Spremam obrok kod kuće.

Gde god da se zadesite u Švajcarskoj, dvaput razmislite da li ćete ući u restoran. Najjeftiniji obrok kreće od 25 CHF a ako se častite biftekom, računajte da ćete potrošiti čak 45 CHF. Meni u McDonald’s-u vas može koštati i 15 CHF. Ako se ipak odlučite za obrok u restoranu, preporučujemo vam da pogledati one koji nude popust za vreme ručka (lunch specials). Možete proći i sa 10-19 CHF ukoliko se nađete na pravom mestu u pravo vreme.

Jedna od jeftinijih varijanti vam je da odete u restorane drugih nacionalnosti – kineski, bliskoistočni, tajlandski i indijski, gde je generalno jeftinije.

Ako ste u mogućnosti, predlažemo vam da spremate obroke u stanu. Kupujte namirnice u jeftinijim marketima – Migros, Aldi, Spar, Lidl, Denner i Coop. Dodatna pogodnost je kupovina svežih namirnica nakon 17h, kada popust može iznositi 30-50 %. Neka procena za racionalni nedeljni budžet za kupovinu osnovnih namirnica iz marketa (hleb, sir, jaja, testenine, suhomesnato, pirinač, voće i povrće) se kreće između 75 i 100 CHF.

Smeštaj – Ili 300 evra za noćenje u Švajcarskoj ili surfuj (na kauču)

Kada smo 2013. planirali ekskurziju kroz Švajcarsku, hteli smo da prespavamo jednu noć u Cirihu. Jedna šarmantna gospođa nam je tražila da platimo iznos koji je jednak prosečnoj srpskoj plati na mesečnom nivou.

Cirih smeštaj i cene u Cirihu za putovanje u Švajcarsku

Ljubazno smo joj zahvalili i brže bolje potražili rešenje u Couchsurfing-u. Ova platforma vam omogućava da besplatno prespavate kod potpuno nepoznatih osoba kako biste bolje upoznali lokalan način života i kulturu. Ne morate nužno da  izdvajate astronomske sume novca na smeštaj. Simbolični pokloni za domaćine poput kafe i čokolade su poželjni. Naravno od vas će se očekivati da uzvratite gostoprimstvo ako domaćin poželi da obiđe Srbiju.

Ako ste baksuz i ne posreći vam se sa CS-om, postoji rešenje u vidu budžetskih hotela kao što su recimo Swiss Budget Hotels. Imate veliku ponudu hostela i pansiona koji se mogu naći po relativno povoljnim cenama. Pretragu možete vršiti po kategorijama – dolazak, odlazak, odredište i broj ljudi. Preporučuje se bukiranje u poslednjem trenutku.

Cene hostela se kreću izmešu 35 i 40 CHF. U nekim hostelima imate bar, tako da možete popiti piće i za 5 CHF, što je prilično pristupačno. Za švajcarske pojmove, naravno.

Ukoliko vas je troje ili više, isplati vam se da iznajmite stan preko Airbnb-a, dobropoznate platforme za iznajmljivanje privatnog smeštaja.

Smeštaj u Švajcarskoj je jedna od najskupljih  stavki za vreme vašeg boravka u Švajcarskoj (sem ukoliko nemate rodbinu ili prijatelje) tako da je potrebno da detaljno istražite sve opcije koje vam stoje na raspolaganju.

Voziti ili vozovati, pitanje je sad – put kroz Švajcarsku

Ako se odlučite da Švajcarsku obiđete kolima, uzmite u obzir sledeće stavke i cene goriva u Švajcarskoj:

  • Benzin i evro-dizel: 1,43 EUR/litar za benzin i 1,47 EUR/litar za evro-dizel
  • Vinjeta za autoputeve: za motorna vozila do 3,5 t cena je 38,50 EUR. Baš kao i u drugim zemljama Evrope, postoje vinjete i u Švajcarskoj. Postoji samo godišnja vinjeta, koja važi od decembra prethodne godine (2016.) do januara sledeće (2018.)
  • Parking: prvi sat 1 CHF, 3 sata 5 CHF i ceo dan 25 CHF.

Mada je putovanje kolima privlačna zamisao, možete takođe udobno i bezbrižno putovati i vozom, što pruža mnoge cenovne pogodnosti i komfor.

Sjajne opcije za jeftiniji prevoz u Švajcarskoj

Ovo su neke od opcija koje možete koristiti kako biste uštedeli na prevozu:

  • Rail Pass, specijalna železnička karta s popustima
  • Eurail pass  – kompanije Jungfrau i Zermatt ne prihvataju, vodite računa
  • Swiss Travel Pass – kupuje se jednodnevna karta koja omogućava neograničen prevoz brodom, busevima čak i uspinjačama (73 CHF). Takođe su vam besplatne posete određenim muzejima.
  • Swiss half fare card – nudi 50 % popusta na sve prevoze, košta 120 CHF na mesečnom nivou
  • Bla, bla car – platforma za deljenje troškova prevoza kolima, postoji i u Srbiji, potrebna je registracija
  • SBB App – aplikacija koje omogućava korišćenje izuzetno povoljnih karata. Imate popust od 50 % ako kupite 24 h unapred

Kada govorimo o kupovini voznih karata, postoji velika fleksibilnost. Pored navedenih karata sa popustom i aplikacija, karte su jeftinije za vreme radnih dana, nakon 9 ujutru. Takođe, savetujemo vam da ne trošite novac bespotrebno na rezervaciju karata, s obzirom da u većini slučajevima ima mesta u vozovima. Na železnicama takođe možete kupiti i Swiss Coupon Pass, specijalnu karticu sa popustima na mnoge turističke atrakcije.

Post-kalkulacijsko olakšanje iliti „Moj je život Švicarska“

Skupite dovoljno novca, Švajcarska je destinacija sa jako malo prostora za improvizaciju, a ne morate se lišavati osnovnih potrepština i biti asketa iz nužde.

Procenjeni dnevni iznos za budžetsko putovanje u Švajcarsku bi iznosio između 60 i 85 CHF.

To opet zavisi od toga na šta planirate da trošite i šta želite da obiđete. Ne dozvolite da vas cene odvrate od putešestvija u ovu jedinstvenu zemlju. Spremajte obroke, koristite voz kao prevozno sredstvo, bukirajte hotele preko sajta i pratite akcije. Uživanje u spektakularnim krajolicima i kulturi vam je zagarantovano. Ipak, ako je vaša briga kako najpre prikupiti novac za iznenadno putovanje, imamo odgovor i na to. Srećan put!

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.