Sve boje Maroka

Etnički raznolika zemlja sa bogatim kulturnim nasleđem i istorijom, Maroko je postao poznat kao turistička destinacija zahvaljujući svojim kosmopolitskim gradovima kao što su Marakeš, glavni grad Rabat i njegov najveći grad Kazablanka. Istorijski gledano, Maroko je zbog svog položaja na severu Afrike i blizine Evrope, tokom godina bio dom različitim narodima, od kojih su mnogi ostavili svoj trag u prepoznatljivom načinu života i kulturi Maroka.

Literatura Maroka svedoči da je u pitanju zemlja susreta kultura. Pisci kao što su Mohammed Choukri, Abdallah Laroui, Abdelfattah Kilito i Fatima Mernissi objavili su svoje radove na francuskom i engleskom jeziku, dok pisci iseljenici Pierre Loti, William S. Burroughs, and Paul Bowles su koristili jedinstvenu atmosferu ove zemlje kao inspiraciju. Marokanci su ipored klasika “Kazablanka” stvorili ubedljivu domaću kinematografiju.

Marakeš

Marakeš je više od grada. To je biser poliran istorijom i tradicijom gostoprimstva koje traje vekovima. Marakeš je mesto gde sadašnjost susreće prošlost.  Majorelle bašte je kuća zbirke biljaka sa četiri strane sveta, a biljke cvetaju između između ukrasnih jezera i Art Deco vile. Yves Saint Laurent pepeo je posut gradom. Hlad se može pronaći u nekom od šumaraka palmi, a posle kraćeg odmora produžite ka Menari, jednom od simboličnih mesta u Marakešu. Menara je lako prepoznatljiva po svojim zelenim pločicama, okružena velikim jezerom. Kada se vratite u “crveni” grad možete uživati u sladoledu, slasnom pecivu ili hladnim pićima u jednom od objekata u Guelizu, savremenom delu Marakeša. Luksuzne prodavnice, banke, kuće čaja i kafići znaju kako da usklade prestižnu prošlost sa dinamikom sadašnjosti. Marakeš je grad pun života, a iz njega možete poneti najživopisnije suvenire. Jedina mana je melanholija koju turisti osećaju kada ga napuštaju.

U ovom carskom gradu najednom možete pronaći potpunu promenu pejzaža. Medina, grad u gradu, grad za sebe… Možete pronaći na hiljade prehrambenih proizvoda, tkanina i rukotvorina na Medini i njenim bazarima. Medina je mesto okupljanja, i retko kada je pusto.

Oazu mira možete pronaći u arapsko-andaluzijskom vrtu u kome se nalaze i Saadian grobnice. Nezaobilazne su i bogato ukrašene prostorije mauzoleja koji su smešteni ispod minareta El-Mansour džamije. Sa terase El-Badi palate pruža se beskrajan pogled na krovove grada. U severnom delu grada smeštene su drevne propovedaonice  Koutoubia džamije. U blizini Medine nalazi se muzej Marakeša gde je smešteno osam vekova marokanske umetnosti i zanata. Chrob ili Chouf fontana su ono što turisti moraju obići, a datira iz XVI veka. Malo dalje ka istoku je kvart štavitelja kože, mesto gde vas egzotični mirisi i boje jednostavno ponesu u druge dimenzije. Šetnja kroz Medinu ili do mesta  Jemaa El Fna je početak putovanja kroz vreme. Vaše referentne tačke će se menjati od trenutka kada zakoračite u prošlost. Prošlost se odjednom pojavljuje u obliku pripovedača, uličnih svirača, šarmera zmija i mađioničara koji prave tajne napitke. Jedan od natpisa na već pomenutoj Chrob or  Chouf česmi je “pijte i videćete šta će se dogoditi”.

Skrivena blaga Marakeša su čuveni rijadi ili bašte. Rijadi su kuće, izgrađeni oko centralnog dela i spolja potpuno opasani zidovima. Često se pretvaraju u gostionice i restorane i predstavljaju simbol marokanske umetnosti življenja.  Marakeš je i pravi grad za let helikopterom, motornim zmajem ili cepelinom. Iz visine vam se kao na dlanu pružaju grad i okolna sela. Život u ovom gradu ne jenjava sa mrakom. Nakon zalaska sunca, praznična magija izvrši invaziju na carski grad.

 

Fes

Najstarija carska prestonica Maroka, Fes je i prestonica marokanske kulture, kolevka znanja za koju su čuvene mederse kitnjasti simboli. Medersa je škola u kojoj se Kuran izučava zajedno sa svim klasičnim predmetima. U Maroku, a naročito u Fesu, mederse imaju važnu ulogu integracije učenika iz drugih regiona. Izgrađene su oko centralnog dvorišta sa fontanom. Nastava se održava u granicama raskošnih dvorišta.

Karaouiyine džamija je najimpozantnija građevina Maroka. U njoj je smešten univerzitet osnovan sredinom IX veka i smatran najstarijim univerzitetom na svetu. U vreme njegovog osnivanja jedino su izučavani teologija, matematika i Kuran. El-Attarine medersa, nasuprot, smatra se najlepšom građevinom Medine. Merenide su izgradile ovo remek-delo između 1323. i 1325. godine. Njeno centralno dvorište je veličanstveno ukrašeno, zidovi su prekriveni drvetom, a fontane i mermerni stubovi popločani mozaikom.

Medersa Bon Inania je sagrađena u periodu 1350. i 1357. godine i najveća je u Fesu. Kada prođete kroz vrata optočena bakrom, unutrašnjost će vas impresionirati obiljem grnčarije, skulpturama od drveta i gipsa, oblikovanim stalaktitima koji se nazivaju mukarnas. Nastrešnica od tipičnih zelenih pločica sa oniksom prekriva mermerno dvorište.

U Fesu su sve aktivnosti čista tradicija. Otkrijte zadovoljstvo za oko i nepce! Trebalo bi da posetite Dar Batha muzej pre nego istražite Fès El Bali bazar. Muzej je specijalizovan za oblast umetnostii zanata i pružiće vam uvid u veština najrazličitijih esnafa. Grnčari i keramičari su pravi čarobnjaci. Zastakljivanje kobat-plavim kalajem je postao standard za zanatlije grada. Možete posetiti i Muzej drvene umetnosti i zanata koji se nalazi u jednoj od najlepših zgrada Fesa – En-Nejjarine foundouk.

Kuhinja Fesa potiče iz XIII veka i vodi poreklo od arapsko-andaluzijske kuhinje. Njena posebnost čini fuzija slatkih i slanih ukusa, upotreba voća i povrća. Upotrebljavaju se u kuvanju različiti začini: kim,korijander, biber, paprika, cimet. Lokalno jelo je pastilla – testo punjeno mlevenim mesom goluba sa bademima i šećerom. Stari deo Fesa sa svojim brojnim sukovima je raj za zanatlije čija bezvremenost će vas opčiniti. Morate šetati ulicama (Medina Fesa ima 9000 uličica) kako biste zaista uvideli arhitektonsko čudo skriveno među njima. Zidovi od cigle, stubovi ukrašeni mozaikom ploča i dvorišta imaju zlatni odsjaj i magnetično privlače.  Čuvena kobalt-plava je potpis keramike Fesa. Neke od najlepših keramičkih skulptura dolaze upravo iz Fesa. Izvanredna zbirka nalazi se u Dar Batha muzeju. Ova keramika je više dekorativna nego praktična, i može poslužiti kao savršeni suvenir iz Fesa.  Kedar, palisandrovo drvo, argan, bor, hrast…Maroko ima mnogo vrsta drveća koje se koriste za uređenje enterijera i nadaleko su poznati.

Fes je prilagođen savremenom životu bez gubitka tradicije. Njegovi stanovnici vode gotovo isti način života kakav su imali u XIII veku. Marokanci kreću u školu sa tri godine, kroz igru počinju da uče arapsko pismo, koje je dosta teško jer se pri pisanju izostavljaju samoglasnici. U jeziku nema znakova za vokalizaciju, a mnoge reči imaju isti koren, pa se može dogoditi da neke reči dobiju potpuno pogrešno značenje. Kulinarstvo Fesa ima dugu tradiciju, tako da mnogi restorani organizuju kurseve Fes kuvanja. Moguće je upisati kurs kaligrafije, keramike i arapsko-andaluzijsko muzičke kurseve. Fes rukotvorine postoje da podsećaju na živo kulturno blago ovog grada. Na 33 km jugoistočno od Fesa, u Sefrou, svakog juna se održava slavlje u čast trešnje, voćke koja je raširena Marokom još od 1919. godine. Slavlje koje nosi naziv i Trešnjin muzej obuhvata razna takmičenja, izložbe i niz drugih događaja koji kulminiraju izborom kraljice Trešnje.

Kazablanka

Biznis, trgovina i sladak marokanski život – sve se dešava u Kazablanki! I njena dinamika je takođe zarazna. Džamija Hasana II visoka je 200 m i jedna je od najvećih na svetu. Mâarif distrikt je oblast modernog dela Kazablanke. Nekada je predstavljao prilično siromašnu oblast, postepeno je transformisan u jedno od najistaknutijih naselja u gradu.  Marokanski džet-set obilazi svoje luksuzne prodavnice u Twin centru. Ono što svakako ne smete propustiti je Anfa, veliki tržni centar. U samom centru grada smešten je Bulevar Muhameda V, koji se proteže na skoro 2 km i prepun je prodavnica i restorana.  U večernjim satima, trebalo bi posetiti malo selo Aïn-Diab, smešteno na obali, između El Hank svetionika i Sidi Bou Abderrahmane mauzoleja. Ova obala je letovalište u Kazablanki. Poseduje bazene, javne i privatne plaže. Stanovnici Kazablanke ovde provode slobodno vreme. Kasnije, tokom večeri, otvaraju se brojne diskoteke i čine da ovaj grad nikada ne spava.

Kazablanka je moderan grad sa bogatim nasleđem u kojoj različite umetnosti, kulture i tradicija žive skladno. Sultan Sidi Mohammed Ben Abdallah je ojačao bedeme medine 1770. godine. Sqala simbolizuje njegovu vladavinu. Odatle se pruža pogled na Medinu, a luka ovog utvrđena je pretvorena u restoran. Izgrađena je krajem XX veka, i zaštićena 3180 m dugim veštačkim pristaništem. Svetionik El Henk je sagrađen 1920. kako bi olakšao pristup luci, a simbolizuje ekonomski uspeh grada. Zapadno od Medine na  Place de la Comédie odvija se čitava trgovina, zapravo to je centralno tržište, na njemu je smešten i hram Sidi Bou Smara. Pre nego što napustite Medinu prolazeći kroz kapiju Bab El Mersa, posetite Sidi Kairouani svetinju u blizini Tnaker ulice.

Nova Medina je izgrađena po uzoru na  tradicionalni model i nalazi se u južnom delu grada u naselju Habous. U njoj su šćućureni predivni kvartovi sa brojnim zanatskim radnjama. Mahkama (sud) je smešten na samoj Medini, izgrađen u hispano-mavarskom stilu, od mermera i drveta, ima 60 prostorija i nekada je predstavljao prihvatnu prostoriju drevnog paše Kazablanke. Na istoku Medine nalazi se Art Deco prostor u kome na nekoliko lokacija možete doživeti šarm jedinstvenog arhitektonskog karaktera: Mohammed V Place, Park Arapske lige, bulevari sa širokim palmama…. Treba napomenuti da je Art Deco vila sagrađena tridesetih godina prošlog veka, okružena je baštom od 2500 m² i vilajetom. Tapacirung od retkog drveta, keramički mozaik i kožni ukrasi su odlike nedavne restauracije.

Kazablanka neprestano iznenađuje. Evo nekih predloga kako da istražite grad na originalan način.

Vidljiva izdaleka-velika džamija Hassana II otvorena je 30. avgusta 1993. godine, u salu za molitve može stati 25000 ljudi, a na šetalište čak 80000. Ovaj arhitektonski dragulj je otvoren i za nemuslimane van vremena predviđeno za molitve. Vilajet ili administrativni štab se nalazi u Mohammed V Place-u, projektovao ga je arhitekta Marius Boyer i otvoren je 1937. godine oko centralnog tropskog vrta. Dve monumentalne slike Jacques Majorelle-a vise na glavnom stepeništu. Možete imati pogled na celu Kazablanku sa vrha kule na 50 m.

Sidi Bou Abderrahmane mauzolej je hram u malom selu smešten na steni okruženoj okeanom. Mesto do koga samo plima dopire. Arheološka ispitivanja su dokazala da je bilo naseljeno u praistoriji.

Trka hrtova u Kazablanki je jedina takve vrste u Africi. Najbolje vreme za prisustvovanje ovoj manifestaciji je u večernjim satima, ponedeljkom i četvrtkom. A ukoliko vam je ovaj vid zabave neprivlačan, pridužite se stanovnicima Kazablanke na nekoj od plaža i prepustite se korisnim efektima mora. Ipak ste u gradu koji su proslavili Humphrey Bogart i Ingrid Bergman.

Rabat

Okean, Medina i Oudayas Kasbah su obeležja  marokanske prestonice. Sagrađeni u XII veku, andaluzijski bedemi štite Medinu sa južne strane. Pravolinijski raspored starog grada je impresivan jer se veoma razlikuje od tradicionalnih lavirint ulica. Možete proći kroz Bab El Had kapiju. Odatle počinje Souika, najveća ulica na Medini, koja vodi pravo do Velike džamije i završava se na bazaru gde se mogu pronaći prostirke, obuća, odeća, koža, zanatska roba, zlatan i srebrni nakit. Duž Rue des Consuls, koji je delimično prekriven staklenim krovom, mesto gde zanatlije pred vašim očima pletu tepihe, izrađuju tkanine ili bakarne predmete. Sa severne strane Medinu možete napustiti kroz Oudayas kapiju. Oudayas Kasbah je tvrđava opasana starim topovima koji čine jedinstveni bedem. Lepa i masivna, njena vrata su isklesana od dna do vrha i jedna od kuća kule je dom tri umetničke galerije. Bele i plave fasade stvaraju mediteranski ambijent. Kaldrmisane ulice vode do najstarije gradske džamije El Atiqa, a zatim na platformu drevnog semafora. Odavde, kao i sa terase kafea Maure, koji se nalazi u blizini, pruža se pogled na Salé i ušće Bouregreg reke u okean. Gore, Oudayas palata, u kojoj je danas smešten Narodni muzej, sadrži istorijski značajne ornamente. Andaluzijski vrt, niže, je raj na zemlji sa voćnjakom. Iza crvenih i narandžastih zidova, stari grad čuva tradiciju Kraljevine. Veličanstveno lep i ponosan na svoje nasleđe, Rabat svoje blago prikazuje iza tih zidina.

Sa druge strane ušća Bouregrega, Salé, stari gusarski grad, gleda na prestonicu. Osnovan je pre Rabata na početku XII veka, njegova Medina, obložena fontanama, veličanstvenim rijadima i džamijama, bruji aktivnošću. Ne zaboravite ni Medersu, školu u kojoj se Kuran izučava, poznatu kao chef d’oeuvre of Merinides art (remek-delo Merinides umetnosti). “Kapija vetrova” tj. čuvena Bab Rouah je monumentalna i veličanstvena građevina. Ističe se bogatstvom svojih ukrasa, a postala je prava izložbena galerija, mesto na kome marokanski umetnici izlažu svoja dela. Chellah nekropola je još jedno mesto koje neizostavno treba posetiti. Chellah je mirno mestašce, poslednje prebivalište Merinide vladara, zaštićena je zidinama u kojima se često gnezde rode. Zadivljujuće deluju ruševine slavoluka, forum, termalna kupatila i nekoliko autentičnih suvenirnica. Romansko-andaluzijski ili nasleđe Merinide, svejedno je, Rabat na svakom koraku prikazuje svoj jedinstveni karakter.

Kako biste otkrili tajne Rabata, neophodno je prisustvovati nekoj od manifestacija marokanskog glavnog grada. Festival sveća se održava svakog maja u Salé-u i tada se slavi Sidi Abdallah Ben Hassoune, zaštitinik grada. U pratnji muzičara i ljudi koji nose zastave, hiljade učesnika sa svećama u rukama formiraju šarenu povorku u glavnim ulicama grada.

Spektakl vas očekuje i u rue des Consuls, gde se tradicionalno održava aukcija ćilima svakog ponedeljka i četvrtka, rano ujutru. Svakog dana, tačno u 10:45h, održava se ceremonija isticanja nacionalne zastave ispred kasarne kraljevske garde. Takođe, spektakularno je i menjanje smene članova garde, svakog jutra u 7h ispred Hassan kule. Od šetališta do ove kule, vrši se topovska paljba veče pre glavnih verskih festivala.

Da biste Maroko najbolje razumeli, morate spoznati tajnu njegove tradicije. Rabat je, čini se, idealno mesto za to.

Autentičnost obogaćuje iskustvo. Maroko će sigurno pronaći način da vam ukaže put ka drugačijem životnom stilu. Da li će vam se taj stil dopasti, zavisi od vas samih. Od okeana ka Atlasu, ili ka unutrašnjosti, smenjuju se pustinja, gradovi, ljudi, zvuci, mirisi i boje protkani sunčevim nitima. Dozvolite, makar na kratko, da vas ugreju…

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.