Svetionici na Jadranu – hoteli tajanstvene romantike

Sigurno ste videli mnogo puta svetionike kada ste bili na moru. Možda ste se pitali čemu oni danas služe kada su usled napretka tehnologije izgubili svoju prvobitnu funkciju, da pokazuju mornarima gde je luka. Da li ste znali da imate mogućnost da odsedate u nekima od mnogobrojnih svetionika na obali Jadrana? U nastavku pročitajte nešto o istoriji svetionika, čemu oni danas služe, u kojima možete da boravite tokom svog odmora i šta nude kao ugostiteljski objekti.

Svetionik na ostrvu

Svećice na gipkoj površini morske torte

Na osami, na samoj pučini, zakačeni za sunčeve sajle što današnji dan vuku ka noći, sedimo i pijemo čašu crnog vina. I dalje obmotani mislima o priči koju nam je jutros ispričao naš novi prijatelj i domaćin Ante Perušić.

Kaže, sedne na terasu gore na vrhu kule, a oko vuče na pučinu. I tada zaćuti. Jednom mu je došao prijatelj sa Lastova, nisu se videli godinama pre toga. Sedeli su tako na terasi kao “luđaci“ celu noć, skoro reč da nisu progovorili. Sutradan ujutru su se rastali, kao siti da su se ispričali. Kaže, reči su jedini izvor nesporazuma kod ljudi. Drugačiji je život ovde…

I stvarno reči su ovde retke. Nekako, sve ono što je čovekovo je u drugom planu. Kao da nas sve ovde izvrne iznutra, kao džep.

Svetioničar Ante Perušić o svetionicima kaže: “Trebalo bi doživjeti taj osjećaj, tu noć na pustom otoku u lanterni na njegovu vrhu, taj urnebes mora, tu silinu vjetra, taj beskraj svemira, tu strašnu samoću čovjeka u trenutku kada urliču vjetrovi, kada podrhtava otok na koji se obrušavaju milijuni kubika pobjesnjela mora, kada se ruši svijet. Trebalo bi moći razumjeti svjetioničara.“

Da li ste znali da u našem najbližem komšiluku, na hrvatskom delu Jadranskog mora, postoji više od 40 svetionika, i da se njihova mreža prostire gotovo po celom hrvatskom priobalju i nebrojanim ostrvima? Pored neznatnog znanja o ovim neobičnim građevinama sigurno je malom broju ljudu poznato da su neki, odnosno njih jedanaest, pretvoreni u mesta gde možete prenoćiti ili tu provesti letovanje. O ovim jedinstvenim hotelima malo se zna, a o sebi nam mogu tako mnogo toga reći.

Postanak – od drevnog Farosa do Farela i radio signala

Istoriju svetionika možemo podeliti na tri perioda. U prvom periodu, kada su nastajali svetionici, sa njihovih vrhova gorele su vatre čiju su svetlost ogledala bacala ka brodovima na otvorenom moru. U drugom periodu Farelova sočiva zamenjuju ogledala i donose veliku modernizaciju, dok u trećem periodu počinje era teledirigovanih najmodernijih svetionika. Uporedo sa trećom fazom odigrava se još jedna – faza  penzionisanja i povlačenja sa velike morske scene ogromnog broja ovih građevina širom sveta. To ostavlja prostor za sve neispričane priče i pustolovine kroz koje su prošli u svom viševekovnom trajanju, koje nam sada kao posebne turističke atrakcije mogu ispričati u maniru starih morskih vukova.

Svetsko čudo antike – drevni Faros

Zamislite mermernu građevinu visoku 117 metara, pred obalama Aleksandrije, koja sama stoji i suprostavlja se eskadrilama neprijateljskih brodova koji dolaze sa namerom da osvoje staru egipatsku prestonicu. Na njenom vrhu gori ogromna vatra, nastala od mešavine drveta i smole, čiji se odsjaj ogledalima projektuje ka neprijateljskim brodovima i oni, pod jačinom svetlosti koja ih napada, počinju da gore i tonu. Jedna takva scena sigurno je nezamisliva današnjem čovečanstvu, ali jeste dovoljna da ’’potpali’’ našu maštu i divljenje prema svim svetionicima sveta.

Drevni Faros svrstavao se u jedno od sedam svetskih čuda. Njegova svetlost videla se sa preko 50 kilometara udaljenosti od Aleksandrijske obale. Trajao je skoro hiljadu i po godina dok ga na kraju snažni zemljotres nije sravnio sa zemljom. Na samom vrhu kule nalazila se ogromna statua boga mora Posejdona.

Velika porodica svetionika na Jadranu

Do pada Venecije i dolaska Austrije, Jadran je noću bio osvetljen jedino nebeskim svetlima – mesecom i zvezdama. Tada počinje gradnja mreže svetionika, a većina na Hrvatskom primorju izgrađena je tokom 19. veka sa svrhom, kao i svi svetionici svetskih mora, da svojim svetlosnim signalima pomognu i sprovedu moreplovce i brodove među rtovima i mnogobrojnim ostrvima preko mora do sigurne luke.

Jadranski svetionici protežu se duž cele Hrvatske obale. Smešteni su na mnogobrojnim ostrvima i liticama počev od same granice sa Slovenijom i divnog Portoroža, preko Istre i do Dubrovnika na jugu. U blizini svakog od njih na kopnenom delu nalaze se veći gradovi i mesta sa kojima su odlično povezani. Neki se nalaze na osami, neki su na samoj pučini, neki ispred većih gradova, a svaki je poseban i jedinstven. Kako su vremenom, pod uticajem tehnologija i modernizacije sveta, gubili svoju primarnu ulogu, ovi istinski svedoci života na moru, dobijali su novu ulogu, pritom ne izgubivši ni delić svoje jedinstvenosti.

Svetionik na obali mora

Tako su danas neki pretvoreni u svojevrsne turističke atrakcije – restorane, rado posećene vidikovce i naravno u hotele. Zadržavši svoj originalni izgled, u mogućnosti su da vam pruže da do kraja osetite i proživite takav način života. U nekima i danas žive ili borave svetioničari, što dodatno pojačava utisak boravka u ovakvim neobičnim hotelima.

U blizi svakog svetionika nalaze se prepoznatljive plaže prelepog modrog Jadrana, koje su mahom prilagođene porodicma, pa se tu možete zaista odmoriti. Takođe, veliki broj lokalnih atrakcija ispuniće vam svaki trenutak, pa su ribolov, ronjenje, izleti do susednih plaža i ostrvaca svakodnevna pojava.

Kako stići kopnom do svetionika?

Do svakog od ovih neobičnih zdanja možete stići na najraznovrsnije načine – kombinovanjem autobusa, voza, aviona ili sopstvenim prevozom. Sve što je potrebno, u zavisnosti u koji ste se svetionik uputili, je da dođete do najbližeg većeg mesta u njegovoj blizini. Odatle organizovanim lokalnim transferima se lako možete prebaciti do vašeg smeštaja i tu užitak može početi. Do nekih stižete lokalnim brodićima, gliserima, taksijem, sopstvenim prevozom, a do nekih čak postoje lokalni vozići koji vas vode pravo pred noge vašeg novog doma.

Svetioničari – čuvari svetla

U nekim od svetionika nastanjeni su svetioničari koji tu dolaze sezonski ili se međusobno smenjuju tokom sezone, dok neki decenijama žive u svetioniku sa svojim porodicama i tu su proveli svoj životni vek. Ovi žilavi i veseli ljudi, neobično ozbiljnih i dobroćudnih lica, kao vaši domaćini i vodiči, lako će vas uvesti u sve tajne i mistiku ovakvog neobičnog načina života.

Ako ste raspoloženi, svetioničari će vas povesti u jutarnje ribarenje, spremati tradicionalne riblje sprecijalite i podeliti sa vama flašu najboljih vina. Takođe, možete provoditi vreme slušajući neke od pustolovina i najneverovatnijih priča koje vam mogu ispričati o mestima, a mogu vas i povesti na ta mesta da se i sami uverite.

Šta ne smete propustiti ako se nađete na svetioniku?

Ono što obavezno treba videti i probati, što je često i razlog dolaska u svetionike, pored trenutaka odmora i uživanja, jesu jedinstveni zalasci sunca, posmatrani sa ovih kamenih pozornica okruženih borovim šumama. Pored zalaska tu su i mnogobrojni riblji specijaliteti, rakovi, lignje, jastozi i vrhunska dalmatinska vina. Sve ovo čini boravak na nesvakidašnjim svetionicima posebnim i živim i izdvaja ga od običnog putovanja ili letovanja. Jadran je ipak mnogo više od modro plave vode i modro zelenih četinara.

Svetionici – Hoteli

Kao što smo naveli, kada su svetionici izgubili svoju prvobitnu namenu, neki od njih pretvoreni su u hotele. Ovakvi hoteli vrlo su specifični po lokaciji i tome šta sve nude. Preporučujemo vam da posetite neki od ovih hotela i doživite nešto potpuno novo i nesvakidašnje, a u nastavku pročitajte koji su to hoteli nastali od svetionika, šta sve nude i zanimljivosti vezane za njih.

Palagruža – Korčula

Kao i većina svetionika Hrvatskih ostrva, Palagruža Korčula, izgrađen je u 19. veku, tačnije 1875. godine na istoimenom ostrvu. Jedna bitna karakteristika i velika neobičnost ovog svetionika je što se on nalazi na otvorenom moru, tačno između Hrvatske i Italije. Ostrvo Palagruža je najudaljenije i najosamljenije hrvatsko ostrvo, kao i najveće ostrvo Palagruškog arhipelaga. Svetionik se nalazi na 90 metara visokom kamenom grebenu, na sredini Jadrana.

 • Smeštaj: Apartman za četiri osobe
 • Atrakcije: Arheološko nalazište iz perioda antičke Grčke – legenda kaže da je ovo bilo ostrvo grčkog junaka Diomeda. Ronjenje i ribolov su ovde vrlo atraktivni
 • Okruženje: Ostrvo je prirodni rezervat biljnog i životinjskog sveta
 • Plaže: Postoje dve uvale, šljunkovite i prilagođene boravku sa decom – Mali Žal na severnoj strani i jedna od najlepših plaža Jadrana Veli Žal. Do obe vode dva puteljka i lako se do njih može stići
 • Transfer: Trajekt Spilt – Korčula odakle postoje svakodnevni polasci iz Vele Luke. Ceo put je vrlo zanimljiv jer brod prolazi kroz Lastovski kanal, kroz niz malih ostrva i uvala
 • Zanimljivo: Legenda kaže da je grob antičkog junaka Diomeda, koji je preživeo trojanski rat upravo na ovom ostrvu, gde se sa svojim ratnicima borio sa Ilirima. Kasnije je sam Zevs njegove pale ratnike pretvorio u ptice koje i danas čuvaju grob trojanskog heroja.

Pločica – Prigradica

Lociran je između Korčule i Hvara i nalazi se na ostrvu koje svojim izgledom zaista podseća na pločicu izronilu iz mora – nisko je i ravno. Jedan je od svetionika na kome ne živi svetioničar i boravak na njemu predstavlja svojevrsnu avanturu. Naravno, tokom boravka će vas posećivati lokalni svetiončar koji vam može biti na usluzi za sve neophodno i potrebno.

 • Smeštaj: Apartmani za šest i osam osoba
 • Atrakcije: Svetioničar vas može povesti na ribarenje, organizovati vam ronjenje ili pripremiti neki riblji specijalitet. Postoji opcija iznajmljivanja motornog čamca i obilazak okolnih plaža i ostrva, od kojih je svakako najpoznatije ostrvo Šćedra. Ronjenje na dah je takođe jedna od mogućnosti.
 • Okruženje: Svetionik je okružen kamenim dvorištem, malom šumom gde možete naći utočište prirodnog hlada, kao i stogodišnjim stablima smokve, što ostavlja poseban utisak.
 • Plaže: Mala peščana laguna okružena je mnoštvom stena. Na delu plaže se nalazi i uređeni deo za pristanak brodova i čamaca.
 • Transfer: Organizovan je sa Korčule iz Prigradice i obavlja se čamcem ili brodićem.
 • Zanimljivo: Noću se sa severnih prozora ovog svetionika mogu videti svetla mnogih okolnih svetionika što predstavlja jedinsven trenutak.

Porer – Premantura

Izgrađen je 1833. godine i predstavlja jedan od najstarijih svetionika hrvatskih ostrva. Nalazi se na pučini, 2.5 kilometara ispred Istre i mesta Premantura. Celo ostrvce na kome je izgrađen svetionik vrlo je malo i sa svojih 80m2 predstavljaće vašu skrivenu oazu.

 • Smeštaj: Apartman za četiri osobe
 • Atrakcije: Ronjenje i raznovrsni ribolov karakterističan je za ovaj deo. Zbog prisutnosti vetra razvijen je i wind surfing. Možete organizovati izlet na ostrvo Unije bogato uvalama i plažama ili otploviti do Pule. Takođe, na obližnjem rezervatu Kamenjaku možete obići vrtove orhideja ili uživati u čuvenom Safari baru
 • Okruženje: Kameno ostrvce okruženo stenama ali i prelepim zalascima sunca koji se sa tih stena mogu posmatrati
 • Plaže:  Postoji samo jedna prava plaža koja je ujedno i mesto gde mogu pristati brodići i čamci
 • Transfer: Obavlja se iz Premanture u blizini Pule
 • Zanimljivo: Na obližnjem ostrvu Fenoliga postoji jedna nesvakidašnja neobičnost – otisnuti su tragovi dinosaurusa. Dovoljno da posetite ovaj lokalitet.

Prisnjak – Murter

Izgrađen je na samom ulasku u Murterski arhipelag na jednom od najlepših ovdašnjih ostrva. Zgrada svetionika ima kamenu terasu sa koje se pruža pogled na otvoreno more i zalaske sunca.

 • Smeštaj: Apartman za četiri osobe
 • Atrakcije: Ovde je moguć ribolov, a Nacionalni park Kornati nalazi se u neposrednoj blizini
 • Okruženje: Okolina je prožeta borovima i smokvama. Ostrvo je naseljeno i divljim kunićima, miševima i gušterima, koji su potpuno bezopsani
 • Plaže: Okolina ostrva je vrlo plitka i pruža opciju kupanja na mnogim mestima – kamenim stepenicama se može ući u more direkno sa pristaništa, a na drugoj strani ostrva se nalaze još dve prirodne divlje plaže.
 • Transfer: Obavlja se sa lučkog dela mesta Murter.
 • Zanimljivo: Jedna anegdota vezana za ovaj svetionik je da se jednom u prošlosti, žena jednog od svetioničara porodila u barci na putu ka Murteru. Dete je ponelo ime Jadran, a za mesto rodjenja upisano je Prišnjak-Murter.

Savudrija – Savudrija

Ovo je najstariji svetionik na jadranu i ujedno najseverniji jer je lociran skroz uz Slovenčku granicu na samo 56km od Trsta. U njemu živi svetioničar i dobro je povezan sa okolinom – najbliži grad je Umag.

 • Smeštaj:  Apartmani za dve, tri i četiri osobe
 • Atrakcije: S obzirom da se nalazi na kopnenom delu, okruženje nudi veliki broj atrakcija i aktivnosti. U blizini su mnogi restorani i konobe sa odličnom ribom i poznatom lokalnom pršutom. Okolina je bogata i sportskim sadržajima, pa se u komšiluku nalaze mnogi tereni za rukomet, tenis, fudbal, biciklističke i džoging staze
 • Okruženje: Svetionik je okružen gustim i šumovitim mediteranskim vrtom i rastinjem
 • Plaže: Većina okolnih plaža su kamenite i stenovite
 • Transfer: Dobra povezanost sa ostatkom Istre i sa najbližim gradom Umagom omogućava veoma lak dolazak do samog svetionika
 • Zanimljivo: Svetionik je izgradio grof Meternih namenivši ga svojoj ljubavi, plemkinji u koju se zaljubio na jednom od bečkih balova. Nažalost, smrt ih rastavlja i nikada nisu ovde zajedno živeli.

Struga – Lastovo

Na ostrvu Lastovo, u uvali Skrivena luka, nalazi se rt Struga. Na rubu litice ovog rta, na nadmorskoj visini od 90 metara, izgrađen je istoimeni svetionik. Sam položaj svetionika omogućava pristup velikom broju vidikovaca na kojima možete uživati u pogledu na otvoreno more.

 • Smeštaj: Dvokrevetni, trokrevetni, četvorokrevetni i petokrevetni apartmani
 • Atrakcije: Ovde već generacijama živi svetioničarska porodica Kvinta, koja vas na najlepiši i najneobičniji način može uvesti u sve tajne takvog života. Povešće vas u rana jutarnja ribarenja, vožnu čamcem po okolini i pripremiti za vas jedinstvene morske specijalitete
 • Okruženje: Živopisno okruženje bogato je pomorskim svetom, raznovrsnim ribama i rakovima. Prilaz svetioniku je kroz okolnu borovu šumu
 • Plaže: Glavna plaža koja pripada svetioniku je betonska i nalazi se uz pristanište. Takođe, okolne plaže su dostupne za kupanje i vrlo pristupačne, mahom, kamene
 • Transfer: Obavlja se trajektom iz Splita ka Lastovu do luke Ubli. Do svetionika vodi i neasfaltiran put, pa je pristup kolima takođe opcija
 • Zanimljivo: Jedna legenda se vezuje za ovdašnje ribare – naime krajem 19. veka oni su ulovili raka teškog 18 kilograma, koji je zbog svoje posebnosti završio na trpezi bečkog cara Franje Josifa. Kažu da je to istinita ribolovačka priča.

Sušac – Vela Luka

Ostrvo Sušac nalazi se u blizini Hvara i obližnjeg ostrva Lastova. Svetionik je kamena građevina na dva sprata, izgrađena na litici visine 100 metara, odakle se pogled doslovno obrušava u modri Jadran i daleku pučinu.

 • Smeštaj:  Apartmani za četiri osobe
 • Atrakcije: Na ostrvu se nalazi arheološko nalazište, a nastanjeno je endemskim vrstama ptica i životinja. Svakako, najveća atrakcija jesu svetioničari i pastir koji tu živi i savakodnevno izvodi svoje ogromno stado na takozvanu ’’slanu’’ ispašu
 • Okruženje: Mediteransko rastinje okružuje svetionik
 • Plaže: Plaže su kamenite i nalaze u udaljenim divljim uvalama. Takođe, postoje i neka manje pristupačna mesta gde se možete kupati
 • Transfer: Obavlja se brodom iz Vele luke
 • Zanimljivo: Na severnom delu Sušca priroda je formirala zatvoreno morsko jezerce do koga se može stići ronjenjem. Svetionik na Sušcu je jedinstven i po tome što ovde možete uživati u jagnjetini ostrvskih ovaca koje su posebnog kvaliteta. Takođe, zubatac, lignje i jastozi su nešto po čemu je Sušac prepoznatljiv.

Sv. Ivan na pučini – Rovinj

Svetionik je izgrađen na najisturenijem ostrvu malog arhipelaga ispred Rovinja. Kula svetionika visoka je 23 metra i sa nje se pruža predivan pogled na pučinu Rovinjskog mora, kako je i sam svetionik kršten. Postoji mala luka za pristanak brodića i čamaca.

 • Smeštaj:  Apartmani za četiri osobe
 • Atrakcije: Podvodni i sportski ribolov je zastupljen, a dostupni su i mnogobrojni sadržaji u Rovinju
 • Okruženje: Ostrvce je pusto i kameno, a grad Rovinj se nalazi na 3 kilometra udaljenosti
 • Plaže: Pločasto kamenje okolnih plaža u kombinaciji sa plitkim morem idealno je za kupanje i sunčanje
 • Transfer: Obavlja se iz luke u Rovinju
 • Zanimljivo: I još jedna legenda koja priča o mletačkom trgovcu čiji je brod i posadu sapasao ovaj svetionik. U znak zahvalnosti trgovac se zavetovao da će Svetom Ivanu upaliti sveću veličine svetionika, međutim, pošto obećanje nije ispunio, kada je ponovo plovio istom rutom nevreme i talasi naneli su njegov brod i posadu i olupali o kamenje Svetog Ivana gde im se svaki trag gubi.

Sv. Petar – Makarska

Ovaj svetionik je izgrađen na istoimenom poluostrvu i u njegovom zaleđu nalazi se poznati grad Makarska sa kojom je povezan asfaltnim putem i vrlo brzo i lako se, za nepunih 10 minuta, možete naći u ovom poznatom centru turizma Jadrana. Inače, celo poluostrvo je svojevrsni park-šuma.

 • Smeštaj:  Apartmani za četiri osobe
 • Atrakcije: Sportski ribolov, škola ronjenja i izleti brodićima su dostupni posetiocima. Makarska pruža široku ponudu kulturnih i sportskih sadržaja, kao i izuzetno bogat noćni život. Mogući su izleti do Biokova i najvišeg vrha Sv. Jure gde se može uživati u jedinstvenim zalascima sunca i paraglajdingu
 • Okruženje: Svetionik je oivičen kamenom terasom sa pogledom na pučinu ispred Makarske i predstavlja lokalnu atrakciju, pa tokom sezone može biti vrlo posećen
 • Plaže: Gradska plaža Makarske je jedna od najlepših plaža Jadrana i označena je plavom zastavicom. Inače, u okolini svetionika su ravne stene pogodne za sunčanje i kupanje
 • Transfer: Do svetionika postoji put, pa se automobilom može stići skroz do njegove ograde. Naravno, put vodi preko Makarske, što pruža niz opcija za dolazak do Svetog Petra
 • Zanimljivo: Svetionik nosi naziv po Svetom Petru, čuvaru rajskih vrata, što možda ukazuje na svu rajsku lepotu celog ovog predela i poluostrva gde je on izgrađen.

Veli rat – Dugi otok

Ovaj svetionik svrstava se među najlepše na celom Jadranu. Do mnogobrojnih mesta i gradova koja ga okružuju (Veli Rat, Verunić, Polje) stiže se lako, jer je asfaltnim putem povezan sa okolinom i sa celim Dugim Otokom. Na visini od 40m nalazi se svetioničarska kula sa koje se pruža jedinstven pogled ka moru.

 • Smeštaj:  Apartmani za tri i četiri osobe
 • Atrakcije: Podvodni ribolov je moguć i olupina broda u blizini Lagnića svojevrsna je atrakcija. U blizini su i Nacionalni park Kornate i park prirode Telaščica
 • Okruženje: Ceo predeo oko svetionika smešten je u prostrane borove šume, a gotovo cela obala usečena je mnogim uvalama i plažama
 • Plaže: Rajska peščana uvala – plaža Sakarun, nalazi se na samo desetak minuta odavde i predstavlja pravi dijamant među divljim plažama Jadrana. Takođe, u neposrednoj okolini su dve pitome šljunkovite plaže na kojima se možete kupati
 • Transfer: Svetionik je povezan sa Zadrom trajektnom linijom, a do njega samog se može doći i asfaltnim putem
 • Zanimljivo: Priča se da je u debele zidove ovog svetionika umešano stotine tona belanaca kako bi što bolje odolevao vetrovima i moru.

Tajer – Sali

Poznat i kao svetionik Sestrica Veli, ovo neobično zdanje sastoji se od kule svetionika i glavne zgrade sa kojim je povezan kamenim mostom. Ujedno, ovo je jedini svetionik koji je napravljen od gvožđa. Pogled pruža na Dugi Otok i brojna mala ostrva koja ga okružuju.

 • Smeštaj:  Apartmani za četiri osobe
 • Atrakcije: Ovaj svetionik nije bogat posebnim atrakcijama, pa se vožnja bordićem do samog svetionika može smatrati možda i jedinom posebnošću
 • Okruženje: Prostrane stogodišnje borove šume okružuju svetionik i vrlo su bogate pticama. Takođe, u okolini postoji veliki broj kamenih terasa sa kojih se pruža pogled na pučinu i more
 • Plaže: Plaža se nalazi na delu gde je pristanište i ima dovoljno prostora za sunčanje i ulazak u more stepenicama
 • Transfer: Obavlja se iz Sukošana i kao što smo već pomenuli prestavlja izuzetan doživljaj
 • Zanimljivo: Ovo je jedina gvozdena kula na Jadranu i specijalno je pravljena i sastavljana u Francuskoj.

Saveti za obilazak svetionika iz prve ruke

Iznajmiti brod

Jedna od nesvakidašnjih opcija kako da provedete odmor na svetionicima Jadrana i da se krćete među uvalama i ostrvcima hrvatskog arhipelaga jeste i iznajmljivanje brodića ili čamca u nekom od većih pomorskih centara ili gradova. To će vam pružiti nebrojano mogućnosti za istraživanje svih neobičnosti plavog Jadrana.

Aktivnosti na moru

Ukoliko ste ljubitelj mnogobrojnih vratolomija na vodi, skijanja, ronjenja, surfovanja ili ste strastveni ribolovac, ovde vam se pruža jedinstvena prilika da u neobičnom okruženju upražnjavate svoj hobi.

Venčanje

Najstariji u porodici svetionika – svetionik Savudrija, nazvan i ’’svetionik ljubavi’’ zbog svoje burne ljubavne prošlosti, prilika je da u bračne vode zakoračite na jedinstven i posebno romantičan način. Poslednjih godina i u mnogim drugim svetionicima moguće je organizovati ovakva bajkovita venčanja.

Lokalna hrana

Svako ko je makar jednom bio negde na Jadranu susreo se sa prepoznatljivim ukusima ove kuhinje. Da li su u pitanju riba, morski plodovi, rakovi, školjke ili neki od mnogobrojnih kopnenih specijaliteta, dalmatinska ili vina sa Istre – svaki ovaj poseban ukus nešto je što morate probati i čemu se treba prepustiti.

Potražite pomoć svetioničara

Za sve ove predloge koje smo naveli i preporučili postoji samo jedna osoba koja vam na najbolji način može dati pravi savet ili za vas organizovati neku aktivnost – svetioničar, naravno. Sve tajne i užici boravka na svetionicima Jadrana kriju se u ovim neumornim čuvarima mora, koji će biti vaši vodiči, pratioci, najbolji prijatelji i drugovi tokom boravka. Zato gradite dobar odnos sa njima i potrudite se da ih pratite, ne odbijajte savete i prihvatite izazove.

Potrudite se da obilaskom i boravkom na nekom od ovih svetionika doživite i podelite makar delić sreće koja je plavila moreplovce kada bi ugledali pred sobom ovo nejako svetlo negde iz noći, iz magle i oluje na moru, pokazujući im da nisu sami i da su na pravom putu – blizu luke, grada i konačnog odredišta. Ili trenutke sreće graditelja dok su se divili ovim monjumentalinim građevinama nakon svih teškoća njihovog podizanja na najnepristupačnijim mestima i najtežim prirodnim uslovima.

Dok su svojom svetlošću održavali promet na moru, sami su bili u seni, zatamnjeni, skromni. Tek kada su se njihova svetla ugasila, njih same obasjala je svetlost javne pažnje i znatiželja svih svetskih putnika. To je ipak bilo dovoljno da njihove priče, život i istorija ne padnu u zaborav, da istupe na pozornicu i dobiju svetlost koju su tokom dugih godina nesebično pružali.

Autor: Dane Marković | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 10.03.2022.