Tajne prostorije najpoznatijih američkih atrakcija

Da li ste se ikada zapitali postoje li tajni delovi znamenitosti koje ste obišli, neki kojima javnost nema pristup? Grof Drakulina kupola? Ili podzemni prolazi i katakombe ispod Koloseuma? Možda tajne baze ispod Grand Kanjona? Ili neke tajne misterije koje prate Havanu i Kubu? Istraživanje druge strane novčića nas ovog puta vodi u Severnu Ameriku, tačnije u Sjedinjene Američke Države. Ovo su neke od tajnih prostorija kojima prosečni putnici neće imati pristup u svojim avanturama:

Baklja na Statui Slobode

Veliki broj turista svake godine poseti Statuu Slobode i opservatoriju u njenoj kruni. Iz krune se vidi ceo Njujork, pravi prizor za oči. Ali kako biste reagovali kada bismo vam rekli da postoji jedno više mesto, koje je do pre 100 godina bilo otvoreno za javnost? Baklja koju ova dama drži je do Prvog svetskog rata bila u opticaju kao jedna od najboljih izvidnih tačaka u Americi. Ali nažalost, od 1916. kada su nemački špijuni razneli obližnje skladište municije, eksplozija je izazvala zemljotres koji je znatno oštetio baklju. Od tada, šteta je popravljena, ali baklja je ostala zatvorena za javnost.

Pravi vrh Empajer Stejt Bildinga (Empire State Building)

Možda mislite da su romantične večere uz vino i sveće u filmovima na vrhu Empajer Stejt Bildinga zapravo na pravom vrhu. Nažalost, to nije istina. Postoji tajna izvidnica na 103. spratu, tzv. „tajnom spratu“. Ova izvidnica bila je predviđena kao privremeno pristanište za cepeline i slična vazdušna prevozna sredstva u vreme kada je to smatrano budućnošću vazdušnog prevoza. Tajni sprat se nalazi direktno ispod kultnog čeličnog šiljka od 60 metara koji stoji na vrhu ove zgrade. Ne preporučujemo ga ljudima koji se plaše visine, jer vas od sunovrata ka zemlji dugačkog 381 metar deli metalna ograda visine pola metra. Ali postoje i strašnije stvari u turizmu. Pristup nije dozvoljen javnosti, ali probranih par je imalo šansu da poseti ovaj prostor.

Napušteno ostrvo Dizni Sveta (Disney World)

Iako je prodajna tačka Dizni Sveta da je to „najsrećnije mesto na svetu“, postoji činjenica koja umanjuje tu tvrdnju a koju jako malo ljudi zna. Naime, 1974. je otvoreno „ostrvo blaga“ (Treasure Island), i pre nego što je ime promenjeno u „ostrvo otrkića“ (Discovery Island), ova Diznijeva atrakcija je bila piratske tematike i nudila je priliku posetiocima da vide egzotičnu divljač. Međutim, prema državnim tužiocima, divljač je bila zlostavljana od strane zaposlenih i 1989. je otpočeta istraga u vezi sa zaposlenima koji su navodno orlove pucali puškama, tukli lešinare i uništavali njihova gnezda i jaja ibisa i čaplji. Dizni je pristao da plati 95.000 dolara da taj slučaj zatrpaju i zataškaju, pre nego što su zatvorili ostrvo 1999.

Tajna železnička stanica Valdorf Astorije (Waldorf Astoria) 

U jednom od najpoznatijih hotela u Njujorku se krije neverovatna tajna. Opštepoznato je da Njujork leži na napuštenim mrežama metroa, ali jedna od njih privlači pažnju više nego ostale. Ispod Valdorf Astorije se navodno krije „Kolosek 61“, tajni metro koji spaja ovaj hotel sa aerodromom i par ključnih mesta u gradu. On se, kako priča kaže, koristi za neprimetne dolaske i odlaske političara i poznatih. Ovo, nažalost, ne može biti potvrđeno zbog bezbednosnih rizika. 

Pećina Rašmor (Rushmore)

Sem što se zavetovao da će urezati lica Džordža Vašingtona, Tomasa Džefersona, Teodora Ruzvelta i Abrahama Linkolna u planinu u Južnoj Dakoti, Gutzon Borglum, dansko-američki vajar odgovoran za neverovatno remek delo „Planina Rašmor“. Doduše, postoje i drugi, manje megalomanski, danski ekstremi. On je takođe odlučio da će u planinu urezati bitne događaje iz američke istorije. Nakon što je shvatio da je ovo previše za njegove sposobnosti i kratak ljudski životni vek, napravio je rupu u pozadini Linkolnove glave u planini i u nju ubacio kamene pločice u kojima je zabeležena celokupna istorija Amerike. Doduše, nadležni u parku su ustanovili da je nedovršena pećina previše opasna za turiste, pa su je skladno sa tim ogradili od šire javnosti. 

U slučaju da ste prvi put u Americi ili ne volite teorije zavere i istraživanje o istim, postoje bolji načini da organizujete svoje putovanje.

Autor: Uros Milovanovic | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.