Talin, Riga, Vilnjus – atrakcije 3 bisera Baltika

Estonija, Letonija i Litvanija sa svojim očaravajućim prestonicama, savršen su uvod u upoznavanje regiona Baltika. Baltičke zemlje imaju svoju draž, koja često ostaje prespavana pored toliko drugih, poznatih destinacija. Svaka od ovih prestonica je individualnog karaktera i izvanrednog bogatstva, istorijskih zgrada i rastuće kulturne scene. Različita atmosfera, ukusi i običaji pružaju neprocenjiv pogled na ovaj ugao Evrope.

Upoznajte tri baltička bisera, ovo su prestonice Estonije, Letonije i Litvanije: Talin, Riga i Vilnjus, kao i sve atrakcije koje možete obići u njima. Nadam se da će vas iskustva iz baltičkih zemalja ubediti da pođete u obilazak.

Kreativni Talin (Estonija)

Srednjovekovni grad Talin, prestonica Estonije, očuvao je izgled iz srednjeg veka, a danas se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Ako pođete u obilazak Talina ove atrakcije ćete sasvim sigurno posetiti:

 • Dvorac Tompea,
 • Katedralu iz XIII veka,
 • Ruska pravoslavna crkva Aleksandra Nevskog,
 • Trg gradske skupštine iz XV veka, kao i
 • Zgrada starog esnafa, podignuta da se proslavi ulazak Talina u ligu Hanze, i naravno,
 • Gotska crkva svetog Olafa iz 1267. godine.

Takođe, Roka al Mare, muzej na otvorenom, jedinstvena je kolekcija starih estonskih građevina, rasprostranjena na 79 ha. Do muzeja dopremljene su vetrenjače, seoske kućice, vodenice iz različitih regiona i perioda. U gradu nema velikih, starih muzeja, samo pokoji preostali dragulj iz prošlosti.

Estonski umetnici svoja dela izlažu u brojnim novoizgrađenim galerijama. Moda je na ulicama sveprimetna, butici u Talinu ispunjeni su modelima estonskih dizajnera. Na dijametralnoj strani savremenosti, čuvaju se stari zanati poput tkanja, izrade grnčarije i duvanja stakla.

Talin je prepun kafića i art-deco poslastičarnica. Brojni su i internacionalni restorani. Stari deo grada je epicentar noćnog života, u njemu su smešteni klubovi i barovi.

U kulturnom smislu, Talin ne zaostaje za velikim, svetski poznatijim metropolama. U Talinu se redovno organizuju pop, rock, jazz koncerti, gostovanja pozorišta, koncerti horova, festivali. Skype su izmislili Estonci, a Talin je u potpunosti pokriven besplatnim Wi-Fi-jem.

Nemojte, a da ne probate sajdere koji su ovde nešto poput tradicionalnog pića. U Talinu su konobari u restoranima obučeni kao kmetovi. Olde Hanza je jedna od najposećenijih krčmi u kojoj je atmosfera osvetljena samo svećama, a na meniju je supa koja se zove “seljanka”.

Uzbudljiva Riga (Letonija)

Prestonica Letonije, Riga, jedinstveno živahna i uzbudljiva. Kroz Rigu teče 500 m široka Dougava. Stari deo grada, tzv. “Pariz Istoka”, nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

Rusi čine većinsko stanovništvo, manje od polovine stanovnika Rige su pravi Letonci.

Manjina u svom gradu, Letonci, žive u etničkoj harmoniji sa ostalim stanovnicima. Ništa neobično nije ukoliko na ulicama čujete mešavinu letonskog i ruskog jezika.

Lokacije i turističke atrakcije u Rigi koje “pod obavezno” morate posetiti su:

 • Nacionalni muzej,
 • Riški zamak,
 • Ruska crkva,
 • Spomenik slobode,
 • sat Lajma,
 • Nacionalna opera,
 • Muzej okupacije,
 • ulica Torna,
 • Barutana,
 • Trg skupštine grada,
 • Švedska kapija,
 • “Mačija kuća”…

Takođe, treba pomenuti Luteransku katedralu, zatim tzv. “Tri brata” – jedan od primera izgradnje i razvoja srednjevekovne stambene zgrade, kao  i veliki i mali esnafski dom, crkva sv. Petra, “kuća crnoglavih” i mnoge druge atrakcije. Kao što se vidi, za razliku od Talina, Riga poseduje nekoliko većih muzeja.

Nemojte propustiti zamak Jurmale, ni znamenitosti Turaidu i Siguldu u primorskom gradiću sa tradicijom dugom 150 godina. Turaida na jeziku Liva, starosedelaca ove oblasti, znači “vrt bogova”. Srednjovekovni zamak dominira celim kompleksom, pored njega su lokalne drvodelje izgradile drvenu crkvu. Kraj zamka nalaze se Vrt narodnih pesama i grob legendarne Roze, devojke koja se žrtvovala u ime ljubavi.

Sve bitne institucije u Rigi su smeštene u starim, uređenim zgradama i asociraju na spomenike. Pregršt mostova preko Dougave čine grad “živopisnim”.

Letonci tvrde da je običaj kićenja novogodišnjih jelki potekao upravo iz Letonije!

U Rigi ćete imati mogućnost da uživate u “jačoj” hrani, desertima sa sirom i “sajderima”. Prestonicu Letonije karakteriše prilično jednostavan život, zaostavština SSSR-a je sveprisutna, u svakom aspektu života, ali je vidljiv i početak uticaja Zapada.’

Šarmantni Vilnjus (Litvanija)

Vilnjus, glavni grad Litvanije, osvaja šarmom starog jezgra sve one koji ga posete. Bizaran i lep istovremeno. Horizont ispunjavaju crkve, pravoslavne i katoličke. Vilnjus, najveći barokni grad. Ispod onog oku vidljivog postoji neka neobjašnjiva sila koja podrobno opisuje dušu Vilnjusa. Spomenik Frenku Zapi, nezvanična, samoproklamovana republika boema i umetnika, duh slobode pored sovjetske okupacije su jedinstveni u svetu. Ipak, grad se nesporno menja, niču brojni moderni barovi.

Kako izgleda Vilnjus i šta u njemu videti?

Središte grada zauzima katedrala sa crkvenim tornjem, na tom mestu nekada je postojao drevni paganski hram posvećen bogu Perkunasu, originalno je uklopljena u sistem utvrđenja donjeg dvorca.

Trg sa crkvom i muzejom, stari deo grada i jedan deo tvrđave.

U blizini se nalazi jedno jako specifično i staro groblje. Iako će čudno zvučati, svi spomenici su prava umetnička dela, neka čak sa početka XIX veka.

Šetnjom kroz vijugave ulice nailazi se na crkvu sv. Petra i Pavla, univerzitet i ruševine gornjeg i donjeg dvorca, crkvu svete Ane – biser gotske arhitekture. Dvorac Trakat (XIV vek) nekadašnja prestonica Litvanije, izgrađen od crvenih cigli, okružen pitomim vodama jezera Galve. U dvorcu je smešten muzej umetnosti.

Na 12 km od dvorca su Šijauljaj i Brdo krstova. “Mesto za molitve” ili “sveto brdo” je mesto na kome su vernici kroz istoriju postavljali krstove, pretpostavlja se da ih danas ima više od 100 000.

Mesto koje će vas zaseniti je palata Rundale, smatra se jednim od najveličanstvenijih remek-dela barokne arhitekture u zemljama Baltika. Izgrađena je u XIII veku. Projektovao ju je italijanski arhitekta Rastreli, “barokni genije”, koji je, između ostalog, projektovao i Zimsku palatu u Sankt Petrburgu.

 

Jelo “podmornica” autentično je litvansko zimsko jelo – kuvani krompir punjen mlevenim mesom i sa prelivom od pavlake, limuna i začina. Obavezno probajte i litvansko belo pivo (koje nije prošlo proces fermentacije).

Biseri Baltika, kako se još  nazivaju Talin, Riga i Vilnjus, pružaju živopisan uvid u istorijsku epohu koja je ostavila najveći trag na njihovu arhitekturu-srednji vek. Veliki uticaj Rusije se uočava i danas, međutim, svaka od ovih baltičkih zemalja ima i svoja autentična obeležja. Talin je kreativan, Riga uzbudljiv, a Vilnjus šarmantan grad. Ako želite da posetite neka nova mesta, ne tako turistički “popularna” i spoznate kakve sve lepote kriju baltičke zemlje, onda prosto morate istražiti Estoniju, Letoniju i Litvaniju. Rado ćemo pročitati i vaša iskustva sa putovanja u Baltičke zemlje, bilo da želite da napišete blog, ili da ostavite komentar i iskrena iskustva sa putovanja!

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.