Taormina na Siciliji – povoljno letovalište careva i aristokrata

Ako boravite na Siciliji, nemojte propustiti priliku da obiđete ili boravite u mondenskoj i glamuroznoj Taormini. Uverite se sami zašto je Taormina na Siciliji bila prestižna letnja rezidencija careva, aristokrata i bankara, od Wilhem II-nemačkog cara do porodice Rothschilds, zašto u njoj letuju Robert De Niro, Naomi Campbell, i mnoge druge svetske zvezde i poznate ličnosti. Smestivši se na liticama iznad mora, u zagrljaju planine Tauro, uronjena u bujnu subtropsku vegetaciju, podseća na nedodirljivu lepoticu koja sa visine posmatra svet oko sebe.

Uživaćete u jedinstvenom spoju istorijskih lokaliteta i prirodnih lepota, divnom pogledu na Jonsko more i vulkan Etna, stilskim baštama i restoranima, lokalnim specijalitetima, sicilijanskom vinu, a oni „dubljeg“ džepa i u šopingu po luksuznim prodavnicama i antikvarnicama.

Panorama Taormine na Siciliji

Kratka istorija Taormine

Zbog svog strateškog položaja, Sicilija je oduvek bila meta raznih osvajača. Kao prvi stanovnici Taormine i istočnog dela Sicilije, pominju se Sikuli, drevno pleme. Uvidevši važnost ostrva Grci osvajaju Siciliju i u mestu Siracusa osnivaju koloniju Magna Graecia – odnosno Velika Grčka. Grke će poraziti Rim i staviti Siciliju pod vlast Rimskog Carstva. Posle pada Rimskog Carstva ostrvo će zauzeti Vandali, zatim Goti, koje će potisnuti Vizantijsko carstvo. Zatim će ostrvom vladati Arapi, Normani, Španci, Burboni i na kraju će Sicilija postati deo savremene Italije. Svi navedeni osvajači su ostavili svoj trag i uticaj na arhitekturu, kulturu, muziku i gastronomiju, kako Sicilije, tako i Taormine. Ali bez obzira na sve uticaje, Sicilija je ostala specifično tradicionalno i zatvoreno društvo nesklono otvaranju prema novim uticajima.

Gde se nalazi Taormina?

Taormina je mali grad komune Messina sa oko 11.000 stanovnika na istočnoj obali Sicilije, na pola puta između grada Messine i grada Catania (udaljen oko 55 km od oba grada). Najbliži međunarodni aerodrom Catania Fontanarossa je udaljen je oko 70 km. Najbliža turistička mesta za koja turističke agencije iz Srbije imaju povoljne aranžmane su Giardini-Naxos i Letojanni, koja se nalaze na obali mora i udaljeni su oko 5 km od Taormine. Ponudu aranžmana turističkih agencija možete videti ovde.

Šta treba posetiti i gde je najbolji provod u Taormini?

Taormina je vrlo jednostavna za obilazak. Uglavnom se sve vrti oko glavne pešačke ulice Corso Umberto I. Na jednom kraju ulice je Porta Messina, a na drugom Porta Catania. Ulica je prepuna luksuznih prodavnica, restorana, kafea i poslastičarnica.

Restorani u Taormini

Palazzo Corvaja, koja datira iz XV veka, nalazi se na istočnom početku ulice Corso Umberto I. Normanske je strukture i u njoj se nalazi Museo di Arte e Tradizione Popolari. Otprilike na sredini pešačke zone, nalazi se Piazza IX Aprile. Na trgu se nalaze crkva San Giorgio i crkva San Giuseppe, Torre dell Oologio i legendarni Caffe Wunderbar, gde možete piti koktele koje su tu pili Liz Taylor i Richard Barton. Na trgu se nalaze klupice i vidikovac, sa koga se pruža spektakularan pogled na more i zaliv. Na zapadnom kraju ulice Corso Umberto I, nalazi se Piazza dell Duomo. U sredini lepog trga se nalazi Barokna fontana iz 1635. godine, Cathedral San Nicolo iz XIII veka i Palazzo Comunale (gradska skupština).

Pre ulaska u pešačku zonu, nalazi se The Greek Theatre, koji je drugi najveći antički teatar posle najvećeg u gradu Siracusa. Prvobitno su ga sagradili Grci u III veku pre nove ere, da bi ga skoro potpuno rekonstruisali Rimljani u II veku nove ere. Od strane Grka je korišćen za javne nastupe i predstave, Rimljani su ga koristili za gladijatorske borbe, a danas se koristi za pozorišne predstave i koncerte. Teatar ima predivan pogled na zaliv i planinu Etna.

Ukoliko želite da se odmorite i opustite, idealno mesto za to je Giardini della Villa Comunale, sa lepim  vrtom. Takođe vam preporučujem da posetite mestašce Castelmola, koje se nalazi iznad Taormine, udaljeno oko 5 km, gde možete napraviti jedinstvene slike Taormine i celog zaliva, i uživati uz čašu lokalnog vina.

Za ljubitelje noćnog života, klubova i barova, najbolja mesta su Morgana Lounge Bar, Caffe Wunderbar, Daiquiri Lounge, Flamingo, Mocambo Bar. Preporučujem da posetite terasu hotela Metropole 5* (u ulici Corso Umberto 154), sa prelepim pogledom, a uveče uživate uz jazz muziku.

S obzirom da Taormina nije velika, slobodno se nakon obilaska centra i pešačke zone u ulici Corso Umberto I, upustite u lutanje i istraživanje uskih ulica. Otkrićete gde i kako žive meštani, restorane i kafiće u kojima oni sede, gde ćete osetiti pravu lokalnu atmosferu.

Taormina je takođe i domaćin dva prestižna festivala: Jun-Filmski festival (uz učešće najpoznatijih italijanskih filmskih zvezda), Jul-Septembar, festival Taormina Arte (muzički, plesni i pozorišni festival).

Najbliža turistička mesta za obilazak na istočnoj obali Sicilije su, tipična sicilijanska sela Forza d’Agro i Savoka u kojima je sniman film Kum, vulkan Etna (najviši i jedini živi vulkan u Evropi na visini od 3.340 m), gradovi Catania i Messina na severu, i Siracusa i Ragusa na jugu. U obilazak možete ići redovnim autobuskim linijama, vozom ili koristeći Rent a Car.

Gde je najbolja hrana i koji sicilijanski specijaliteti su obavezni?

Brojni osvajači Sicilije su ostavili svoj trag i uticaj na gastronomiju, kako Sicilije, tako i Taormine. Zapravo kuhinja juga Italije u celosti odiše uticajem različitih kultura, o čemu smo već detaljno pisali. Možete uživati u veoma bogatoj i raznovrsnoj kuhinji i specijalitetima koji se razlikuju od klasične talijanske kuhinje. Preporučujem vam da probate lokalne specijalitete, kao što su: Arancini – panirane kremaste kugle od pirinča punjene topljenim sirom, graškom, paradajzom, mesom, pistaćima, i ostalim prilozima, Cannoli – rolnice od prženog testa punjene karamelom i prelivene kandiranim voćem, pistaćima i čokoladom, razne paste sa plodovima mora, Pane Cunzato – velika brusketa, Sarde a beccafico – punjene sardine, Sant’Angelo salame, prelepe i raznovrsne sladolede i granite, kao i voće od marcipana.

Mesto koje vam preporučujem je BamBar – Via di Giovanni 45, gde možete probati najbolju Granitu, polusmrznuti specijalitet različitih ukusa (cena je oko 3 eura). Najbolje cannoli rolnice, možete probati u La Pignolata Guinness Cannoli – Via Apollo Arcageta 15 (cena je oko 3 eura).

Ukoliko volite vina, možete da se opustite u nekom od mnogobrojnih vinskih barova i probate neko od autohtonih sorti vina sa Sicilije. Od crvenih vina vam preporučujem da probate Nero D’Avola, Nerello, a od belih vina Catarratto, Grillo ili dezertno – slatko vino Marsala.

Koje su najbolje plaže u Taormini?

Do plaža Mazzaro i Isola Bella može se doći žičarom ili autobusom, a do plaža Giardini Naxos i Letojanni, autobusom. Giardini Naxos ima šljunkovitu plažu i odredište je mlađe popuplacije, a Letojanni plažu od sitnog šljunka, uglavnom za porodičan odmor i opuštanje. Voda je veoma čista, ali budite oprezni jer ima dosta meduza.

Plaže na Taormini

Prevoz u Taormini na Siciliji

Turistički informativni centar se nalazi u Palazzo Corvaja, Piazza Vittorio Emanuele, na samom početku glavne pešačke ulice Corso Umberto I. Ovde ćete dobiti sve potrebne informacije i mape grada i okoline.

Glavna autobuska stanica se nalazi u ulici Via Luigi Pirandello, udaljena je oko 500 metara od centra. Karte, osim na blagajni možete kupiti i u autobusu. Na samoj stanici postoji ponuda brojnih i raznovrsnih jednodnevnih izleta. Glavna autobuska kompanija Interbus povezuje Taorminu sa mnogim gradovima istočne Sicilije – Catania, Messina, Siracusa, Ragusa, i odmaralištima Giardini-Naxos i Letojanni, Castelmola. Red vožnje možete proveriti ovde. Ko želi da koristi taksi, pored autobuske stanice se nalazi i taksi stanica, sa napomenom da je taksi prilično skup. Do Taormine se iz odmarališta Giardini-Naxos i Letojanni,  dolazi kratkom vožnjom  autobusom (vrlo redovnim i čestim redom vožnje). Cena karte je oko 3 eura i može se kupiti u autobusu. Druga mogućnost je žičara koja povezuje Taorminu sa plažom Mazzaro na 500m od plaže Isola Bella (pored odmarališta Letojanni). Detaljne informacije o radu žičare i ceni, možete videti ovde.

Nadam se da ćete uživati u Taormini i poneti lepe i trajne uspomene. Iskoristite vreme na ovom prelepom ostrvu da obiđete sve znamenitosti, opustite se u baštama restorana i na trgovima i da kupite po koji suvenir. U zavisnosti od vaših želja u Taormini ima skupih restorana, barova i prodavnica (uglavnom u pešačkoj zoni ulice Corso Umberto I) i povoljnijih mesta gde su cene kao i u svim drugim turističkim mestima na Siciliji. Uživaćete u svakom trenutku u magičnoj Taormini.

Autor: Srbo Jovanović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 23.01.2018.