Telefoni i Internet od sad i na trekking-u kroz Nepal

Svako od nas poznaje barem jednu osobu koja ne ide nigde bez telefona ili na mesta gde nema WiFi-a i Internet konekcije. Obavestite ih da sada imaju jedan izgovor manje za penjanje na najviši vrh na svetu. A ako su spremni da se liše telefona, možda ih neko plati za to.

Posle neverovatnog zemljotresa koji je razorio Nepal 2015. i niz prirodnih katastrofa koje su usledile, izbačena je nova aplikacija predviđena za podršku planinarima, kao dokaz da je ta industrija još uvek jaka. HoneyGuide Trekking aplikacija, dostupna za Android i Apple mobilne uređaje, koristi GPS tehnologiju kako bi poslala obeleživače mesta, upozorenja za planinare i ostale bitne informacije na telefon korisnika. Početna verzija aplikacije nudi vodiče do regiona Everest, Anapura Kampa i Gorepani brda, a planiraju da dodaju sve preostale delove Nepala u kasnijim verzijama.

Na Himalajima se ubrzano širi mrežna pokrivenost, koja omogućuje korisnicima da pristupe 3G signalu na čak 5364m nadmorske visine u Everest Kampu, što otvora velike mogućnosti za digitalnu tehnologiju u Nepalu.

Ono što HoneyGuide aplikaciju stavlja ispred suparnika je mogućnost da mape, opise puteva i markere mesta skinete na telefon i koristite ih bez pristupa mreži. Dodatne funkcije kojima ćete imati pristup u slučaju da sve vreme imate aktivnu Internet konekciju su neke poput upozorenja u realnom vremenu za planinare koji odlutaju sa puta. Najveći izazov je nestabilni električni sistem Nepala zbog kog je prenosiva baterija jedna od neophodnih stvari za putovanje.

Autor: Uros Milovanovic | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.