Titanik 2 će biti spreman 2018. godine

Jedna od najpoznatijih priča dobiće svoj nastavak. Multimilijarder iz Australije, Klajv Palmer, je izjavio kako planira da investira novac u izradu broda koji će biti replika Titanika. Prve informacije su objavljene u javnosti 2012. godine, tačno jedan vek nakon što je originalni Titanik potonuo. Prvobitni plan je bio da brod bude konstruisan do 2016. godine, međutim nedavna dešavanja su njegovo porinuće pomerila za 2018. godinu.

Titanik 2 će biti skoro identičan originalnom brodu uz nekoliko estetskih izmena i naprednijih bezbednosnih dodataka. Širina broda će biti nešto veća, a trup će biti zavaren, a ne zakovan. Naravno, biće dostupan i mnogo veći broj čamaca za spašavanje, što je bio osnovni bezbednosni propust originalnog broda. Izbačeni su nepotrebni detalji iz svečane prostorije koji samo dodaju brodu na težini. Predviđeni su dodatni sadržaji – prodavnice, pozorište i kazino, koji nisu postojali na originalnom Titaniku.

 

 

“Titanik 2 će biti spreman za proceduru evakuacije po modernim standardima, biće praćen putem satelita i imaće digitalne sisteme za navigaciju. Sve su to stvari koje se očekuju od brodova koji vrše plovidbu u 21-om veku.” – izjavio je Džejms Mekdonald, direktor marketinga u firmi Klajva Palmera

 

Prvo putovanje Titanika 2 će biti obavljeno od Kine (Džiangsu) do Ujedinjenih Arapskih Emirata (Dubai). Ovo se razlikuje od prve plovidbe originalnog Titanika koja je bila planirana od Sautemtpona u Engleskoj do Njujorka u Sjedinjenim Američkim Državama. Naravno, Titanik nikada nije stigao na svoje odredište, jer je potonuo nakon udarca u santu leda. 

Titanik 2 će pre svega služiti kao turistička atrakcija i karte za plovidbu će biti dostupne samo najprivilegovanijima. Putnici će takođe na zahtev moći da dobiju primere odeće sa početka 20-og veka, kakvu su nosili putnici originalnog Titanika. Ideja je da vas putovanje ovim brodom vrati u neka druga vremena i prikaže raskoš jednog doba Naravno, ako brod uopšte bude završen i izgrađen do kraja, obzirom da je Klajv Palmer poznat po neuspešnim projektima i rasipanju novca na razne projekte. 

Reakcije ljubitelja putovanja su veoma raznolike. Neki smatraju da je ovo odlična ideja, i rado bi se otisnuli na putovanje sa Titanikom 2. Oni drugi, sujeverniji, smatraju da je Titanik neka vrsta malera sa kojim se ne treba igrati.

Autor: Krsto Arsenijević | Objavljeno: 13.02.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.