Top 10 atrakcija u Pragu koje morate posetiti

Glavni grad Republike Češke podignut je na obalama reke Vltave, sa dvorcem na stenovitom uzvišenju. Prag predstavlja veličanstven spoj prirode i arhitekture. Danas je on slika i prilika prestonice pre početka industrijske ere i jedna od retkih turističkih destinacija koje se mogu posetiti a koja je zadržala svoj izvorni oblik. Drveće i voćnjaci sa jedne strane spuštaju se tik do reke, a bezbroj kula, tornjeva i pozlaćenih kupola izdižu se u nebo. Upravo zato ga zovu i grad stotine tornjeva ili zlatni Prag. To je najbolje videti sa nekog od uzvišenja koja pružaju panoramski pogled na grad. Danas je ova prestonica poznata i po “Plešućoj zgradi” koja je dobila nadimak zbog svog neobičnog izgleda koji podseća na par koji pleše.

Prag je podeljen je na nekoliko celina: Stari grad, Novi grad, Hradčani i Mala strana. Od 1992. stari deo Praga je na UNESCO-voj listi svetske baštine. To je grad kulture i umetnosti, pa je poznat još i kao majka svih gradova. Istorijsko jezgro grada može se istražiti peške, a kada se umorite na usluzi vam je odličan gradski prevoz. Iako su različite želje onih koji posećuju Prag, ovo je samo jedan od predlog onoga što treba videti u Pragu kao i onoga što dočarava duh ovog bajkovitog grada.

Starogradski trg u Pragu

Mesto gde se slivaju posetioci preko cele godine. Ovde ih zabavljaju ulični izvođači, osvežavaju se u baštama kafića i dive se okolnim građevinama različitih arhitektonskih stilova. U centralnom delu trga je spomenik Janu Husu, češkom verskom reformatoru, a okolo se nižu građevine različitih epoha, kao što su zgrada Strogradske većnice i Crkve Device Marije sa svojim zatamnjenim kulama. Starogradski trg je ipak najpoznatiji po astronomskom satu iz XV veka. Pored toga što pokazuje vreme on pokazuje i položaj Sunca, Meseca i zvezda, dok njegov donji brojčanik prikazuje zodijačke znake i smene godišnjih doba. Pomeranje figura dvanaest apostola na svakih sat vremena predstvalja jednu od najvećih atrakcija ovog grada.

Višehrad

Višehrad koji u prevodu znači grad na uzvišenju, uzdiže se visoko iznad reke Vltave. Za razliku od ostalih praških atrakcija odlazak do Višehrada će predstavljati pravo osveženje jer ovo mesto najčešće nije na listi agencijskih obilazaka grada. Ovde uglavnom dolaze oni koji samostalno organizuju svoje vreme u Pragu, pa će vas na ovoj uzvišici dočekati mir i tišina nekih prošlih vremena. Nalazi se na mestu gde je princeza Libuša predvidela osnivanje Praga i gde se udala za svog dragog orača Pšemisla. Ušuškana u okolni park u kome se nalaze statue Libuše i drugih ličnosti iz legendi, smeštena je Crkva Svetog Petra i Pavla čiji se tornjevi uzdižu visoko iznad krošnji stabala. U okolini se nalazi i groblje na kome su sahranjeni mnogi velikani kao što su Dvoržak i Smetana. Iako se nalazi van centralne zone, do Višehrada se lako stiže odličnim praškim metroom.

Karlov most

Karlov most danas predstavlja jedan od simbola Praga. Vekovima bio jedini most u Pragu. Čine ga šesnaest masivnih lukova od peščara koji preko Vltave povezuju Stari grad i centar Male strane. Sa obe strane obezbeđuju ga kule. Kula u Starom gradu je bogato ukrašena, a malostranska je manja i deo je nekadašnjeg starog mosta (Juditinog). Ukrašen je baroknim skulpturama, među kojima je i statua Svetog Jovana Nepomuka. Pošto se ogrešio o kralja, ovaj sveštenik je bačen sa mosta u vreći. Kada je njegovo telo udarilo o vodu, na površini vode zasijalo je pet zvezda. Nepomuk je zbog toga postao svetac zaštitnik mostova i stalno se predstavlja sa zlatnim oreolom. Lokalna legenda kaže da će vam doneti sreću ako ga dodirnete. Na mostu je uvek mnogo uličnih zabavljača, prodavaca sitnih umetnina i suvenira. Da bi se izbegle velike gužve preporučuje se poseta ranije ujutru ili van sezone.

Plovidba Vltavom

Plovidba Vltavom možda ne zvuči primamljivo s obzirom da se u mnogim gradovima na rekama nudi slično krstarenje. Međutim, zanimljivo je videti grad iz drugog ugla, naročito uz zvuke čuvene “Vltave” Bedžiha Smetane. Imećete priliku da vidite i njegov muzej, koja se nalazi na obali.  Krstarenja postoje tokom cele godine, mada su najlepša tokom sezone, kada nije hladno. Većina brodova polazi sa keja ispod Češkog mosta i krstari uzvodno, prolaze Karlov most i nadomak Višehrada okreće nazad. Plovidba traje sat vremena.

Vlcavski trg

Vlcavski trg je mesto gde gradski život bije svom snagom. Više je bulevar nego trg. Ovim prostorom dominira statua Svetog Vaclava na konju i impozantna zgrada Narodnog muzeja koji na vrhu Vaclavskog trga sa svojom pozlaćenom kupolom predstavlja krunu najvažnije ulice u glavnom gradu. Poznat je po tome što su se na njemu odigravali svi događaji iz savremene češke istorije, a danas kao simbol modernog Praga i idealno mesto za šoping.

Katedrala svetog Vita

Katedrala svetog Vita je gotska građevina koja je završena u novije vreme. Započeo ju je Karlo IV na temeljima drevne crkve koja se tu nalazila. Posmatranje kula bliznakinja koje streme nebu oduzima dah, mada se prednji deo katedrale, zbog skučenog prostora ne može sagledati u punom sjaju. Katedrala je riznica bogate češke istorije. Prostrana unutrašnjost prima velike grupe turista, pristigle da pogledaju mnoštvo dragocenih predmeta, od srednjevekovnih slika do modernog obojenog stakla (mozaika).

Praški dvorac

Praški dvorac nalazi se na vrhu Hradčana i predstavlja najveći dvorac na svetu. Hiljade prozora praškog dvorca sa brda gleda na grad. Sastoji se od tri dvorišta koja su međusobno povezana i kojima su hodali vladari od najstarijih vremena do danas. U Praškom dvorcu stanuje predsednik Češke Republike, a zanimljiv detalj je da se zastave sa kapija kraljevske palate skidaju kada je predsednik odsutan iz države. Turistima uvek zanimljiva atrakcija posmatranje smene straže je na zapadnom ulazu, u podne, kada je ceromonija potpuna i propraćena muzikom. Praški dvorac je tvrđava češke nacije u kojoj su skupljene sve uspomene ovog naroda. Tu su stare kaldrmisane ulice, trgovi, palate, crkve, parkovi, među kojima se izdvajaju Kraljevski vrtovi koji nude beg od gužvi i drugačiji pogled na dvorac i katedralu. U vrtu se nalazi Kraljevska letnja palata Belvedere i Raspevana fontana koja je dobila naziv po odjeku vode koja pada u bazen.

Zlatna ulica u Pragu

Zlatna ulica je mala šarmantna ulica, bajkovitog izgleda, sa prelepim znamenitostima. Čine je dva niza niskih kućica podignutim ispod samih bedema dvorca. Potiče iz XVI veka, a naseljavali su je zlatari a kasnije siromašni građani. U doba Marije Terezije se renovira i dobija novi izgled. U 19. veku postaje mesto umetnika i drugih kreativnih umova. Fasade kuća su različitih boja sa niskim prizemnim ulazima. Najpoznatija je kuća sa brojem 22, plave fasade, u kojoj je nekada živeo Kranc Kafka sa svojom sestrom.

Nerudova ulica

Nerudova ulica je deo Kraljevskog puta i vodi strmo uzbrdo od Malostranjskog trga ka dvorcu. Jedna je od najlepših ulica praških ulica. Zanimljiva je jer se u njoj nalaze stare ali očuvane gradske kuće sa simboličnim imenima kuća (Tri male violine, Zlatni ključ, Dva sunca) koja su kasnije zamenjena brojevima. Mnoge od njih imaju veličanstveni ulazi koje čuvaju orlovi ili mišićavi Mavari, a kućni simboli su mnogo govorili o statusu i zanimanju vlasnika kuće. Kuća sa brojem 47 (Dva sunca) bila je dom pisca Jana Nerude po kome je ulica i dobila naziv i koji je u svojim delima opisivao život stanovnika Male strane. Danas su u Nerudovoj ulici smeštene mnoge ambasade.

Petšin brdo

Petšin na Maloj strani je nešto drugačije mesto od prethodnih praških atrakcija. Kada se umorite od gužve na Karlovom mostu, možete se okrenuti opuštajućem zelenilu i prirodi brda Peštin: voćnjaci, parkovi i šumice pozivaju na beg iz srca grada u svežinu seoske sredine usred metropole. Iako do tamo možete doći tramvajem, ovo je prilika da isprobate malu modernizovanu žičaru, Lanovku, koja uz strmu padinu vozi putnike do vrha brda Peštin. Žičara kreće od podnožja Ujezd na Maloj strani. Lepeza atrakcija na vrhu uključuje i mlađu sestru Ajfelove kule (Rozhledna – Vidikovac) koja je završena isto kad i pariska sestra 1891. godine. Njenih 299 stepenika vode do platforme sa koje se prostire blistava panorama grada. Pored kule se nalazi i Lavirint ogledala iz starijeg vremena, ali i dalje zrači istom magijom.

Ukoliko vam vreme dozvoljava, prošetajte do Barutne kapije, Dvorskim vrtom sa statuama, obalom Vltave pored muzeja Bedžiha Smetane, zgrade Narodnog pozorišta i Plešućih zgrada. Lepo je otici i do Karlovih Vari, banjskih termi na sat vremena vožnje od Praga, gde uz oblande i čašicu čuvene bekerovke možete uživati u divnoj prirodi i pitomom gradiću u koji su na lečenje dolazile mnoge poznate istorijske ličnosti. I za kraj, nikako nemojte otići iz Praga a da ne svratite u neku od čuvenih praških pivnica sa kojima vole i druge evropske destinacije da se takmiče ali bezuspešno, dok ne probate neki od gulaša i poznatu češku kobasicu na ulici.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 03.10.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.