Top 10: Evropske prestonice istorije i kulturnih znamenitosti

Bilo da razmišljate gde biste mogli da otputujete tokom ove godine, ili razmišljate koja mesta vredi posetiti za vreme života, onda je je ova lista pravo mesto na kom se možete informisati o gradovima koje bi bilo šteta ne posetiti. Bilo da su ovi gradovi značajni zbog svog kulturnog uticaja na celokupnu Evropu ili istorijskih zapleta i događaja koji su uticali na istoriju celog sveta, svakako ako odete u bilo koji od ovih gradova, vratićete se bogatiji.

1. Pariz, Francuska

Pariz je jedna od legendarnih prestonica, slobodno se može reći na svetskom nivou, koja predstavlja neverovatan spoj prošlosti i budućnosti. Njegov simetrični urbanistički plan, koji datira iz 19. veka, sam po sebi predstavlja povod za divljenje, budući da je rezultat truda i rada velikog broja vizionara i arhitetkti.

Ajfelova kula u Parizu

S druge strane, Pariz 21. veka je prava laboratorija budućnosti. Ovo je grad gde piramide od stakla i čelika stoje rame uz rame sa nekadašnjom bibliotekom Kralja Čarlsa V, i neverovatnih arhitetktonskih poduhvata kao što su Trujumfalna kapija i Ajfelova kula. Ovo je živ i postojan grad, koji nikad ne prestaje da se menja.

2. Rim, Italija

Poznat i kao Večni grad, ovaj grad, i provincija kojoj pripada, predstavlja oazu koju čine prelepo more, priroda, odlična kuhinja i seoca bogata istorijom i umetničkim delima. Okolinu Rima karakterišu zelene masline, a i sama po sebi predstavlja magnet za ljubitelje prirode.

Kameni stubovi i kupovi u Rimu

Rim je, i pre nego što je postao prestonica Italijanske Republike, oduvek igrao ključnu ulogu, kako u Italiji, tako i u čitavoj Evropi. Prestonica Svetog Rimskog carstva, pa potom dom pape, i na kraju prestonica Kraljevstva Italije, Rim je na internacionalnom nivou uvek imao ogroman  politički, kulturni i crkveni uticaj. I da dođete da biste videli neke od arheoloških i istorijskh znamenitosti od značaja za ceo svet, poput Koloseuma i Panteona, Rim će vas sigurno osvojiti u celosti.

3. Palermo, Sicilija

Prestonica Sicilije poznata još i kao najsenuzalniji italijanski grad, predstavlja jedan od najlepših i kulturno najraznovrsnijih gradova, i to s razlogom. Znamenitosti Sicilije su mnoge, ali Palermo se izdvaja pre svega zbog svoje bogate istorije koja obuhvata vreme od Grka i Feničana, Kartaginjana i Rimljana, pa sve do Arapa i Normana, za vreme kojih je Kraljevstvo Sicilije postalo bogato kao Engleska, druga normanska država.

Normanska palata

Palermo je danas administrativni centar Sicilije, a njegov stari deo grada se komotno smatrati turističkom znamenitosti u celosti, pre svega zbog toga što je sačuvao odlike nekadašnjih osvajača i stanovnika, od Grka do Španaca. Neke znamenitosti po kojima je poznat je Gradska katedrala iz 12. vka, Manastir San Đovani deli Eremiti iz 12. veka, Normanska palata iz 12. veka i Katakombe Kapucinera iz 16. veka.

4. Valeta, Malta

Valeta se nalazi na istoimenom ostrvu i predstavlja jednu od 11 gradskih opština i prestonicu Malte. Iako nije najveća, ona već vekovima predstavlja istorijsko, kulturno i upravno središte ostrva vekovima, Upravo zbog svog istorijskog i kulturnog značaja, kao i očuvanosti grada, Valeta je stavljena na spisak svetske baštine UNESKO-a.

Pogled na more u Valeti

Iako je ovo područje bilo naseljeno još u u vreme praistorije, nije imalo većeg istorijskog značaja do 16. veka. Osnivač grada je bio Žan de la Valet, Veliki majstor Reda svetog Jovana, poznatijih kao “malteški vitezovi”. Nakon vladavine vitezova i Francuske u vreme Napoleona, došlo je britansko razdoblje, kad je u grad uvedena infrastruktura, koja u kombinaciji sa starinskom arhoitekturom doprinosi nepresušnom šarmu ovog grada.

5. Atina, Grčka

Atina ne samo što je poznata kao postojbina filozofije, demokratije i drame, ona je pravi arheološki muzej na otvorenom, sa neprocenjivim kulturnim nasledstvom, ali i prava savremena metropola. Nazvana po grčkoj boginji mudrosti Ateni, ovaj grad je bio predodređen da bude pozornica za velika dela.

Amfiteatar u grčkoj

Ovaj grad predstavlja elegantan spoj prošlosti i sadašnjosti, paradoksa i velikih kontrasta, ovde možete da se izgubite u prostoru i vremenu na najdivniji način. Atina je jedinstven kozmopolitski centar, star oko 3.500 godina, prepun čuda starog sveta, poput Akropolja, koga nikako ne biste smeli da ppropustite da vidite.

6. London, Engleska

London je stecište nekih od najpoznatijih turističkih atrakcija na svetu, poput Londonskog Oka sa kog možete videti veliki deo grada, muzej voštanih figura Madam Tiso, Britanski muzej poznat po tome što ima jednu od najjačih arheoloških postavki na svetu, ili dinosaurusa u Prirodnjačkom muzeju.

Pogled na most i Big Ben u Londonu

Neke od ovih atrakcija, poput Britanskog muzeja, galerijeTejt, Prirodnjačkog i Naučnog muzeja možete razgledati stalne postavke potpuno besplatno, a sam London vrvi od inovacija i svakog dana se dešava nešto novo i uzbudljivo, što možete iskusiti i zapamtiti kao nezaboravno iskustvo.

7. Istanbul, Turska

Na razmeđu istoka i zapada, Istanbul predstavlja savršen blend turističkih atrakcija, itorijskih znamenitosti, ukusa, mirisa i boja. Ovde se možete diviti veličanstvenim džamijama, ogromnim crkvama, intrigantnim muzejima i sultanskim palatama, ili jednostavno pogledu sa Bosfora na Crno More. Istanbul je takođe i moderna metropola sa stilizovanim umetničkim galerijama, svetskim restorananima i hotelima.

Ovaj grad je pregrmeo vladavine tri velike imperije, i to Rimske, Vizantijske i Otomanske, zbog čega se ovde možete susresti sa jedinstvenom zaostavštinom hrišćanstva i islama, pre svega Plavu Džamiju, Aja Sofiju, kao i sultansku palatu Topkapi. Za one koji žele da iskuse savremeni duh Istanbula, tu je i Muzej modere umetnosti, kao i stari evropski kvart grada prepun kafića, uličnih umetnika i mladih ljudi.

8. Lisabon, Portugal

Ovo je grad prepun svetlosti. Skoro stalno prisustvo sunčeve svetlosti na jedinstven način obasjava reku Taho i portugalsku prestonicu, i tako naglašava njenu posebnu lepotu i arhitekturu. Ulice Lisabona su prepune istorijskih spomenika, zanimljivih kvartova još od vremena osnivanja grada, koji su zadržali tu posebnu notu i utisak.

Crveni tramvaj u Lisabonu

Na obali reke Taho možete uživati u prelepim restoranima i kafićima, a taj deo je ujedno povezan sa Belem zonom spomenika, kao i sa brojnim baštama, parkovima, vidikovcima i plažama, pa zato ne propustite ovaj deo grada kad budete bili u poseti Lisabonu.

9. Madrid, Španija

Španska prestonica Madrid predstavlja jednu od svetskih najpopularnijih atrakcija, pre svega zbog toga što ko kod ga poseti oseća kao kod kuće, zahvaljujući svom prijateljskom i strastvenom karakteru i preko 80 muzeja i 2000 spomenika, i umetničkih i istorijskih, što je sve kulturno nasledstvo bez kog bi cela Evropa osiromašila.

Zgrada u Madridu

Madridova kulturna scena je je poznata pre svega poznata po El Paseo del Arte, tj. šetnji umetnosti koja obuhvata jedinstvenu šetnju kroz slikarstvo, skulpturu, arhitekturu i prirodu, od muzeja Prado do Caixa Foruma, zbog čega Madrid i zaslužuje titulu prestonice kulture.

10. Beč, Austrija

Beč se slobodno može smatrati jednom od najznačajnijih evropskih kulturnih prestonica, pre svega zbog svog uticaja na skoro svaku postojeću granu umetnosti, da ne govorimo o bogatoj istoriji, neprevaziđenoj arhitekturi i znamenitim ličnostima koje su potekle iz ovog grada.

Zgrada u Beču

Bez obzira da li dočekujete Novu Godinu uz Bečku filharmoniju, parite oči imperijalnim stilom arhitekture palate Šenbrun, uživate u muzejima kao što su Belvedere, Prirodnjački i Umetnički, ili se jednostavno šetate ovim predivnim gradom, Beč nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a njegova uređenost i lakoća snalaženja vas naprosto mami da ga iznova i iznova posećujete.

Svaki od ovih gradova je jedinstven na svoj način, sa kulturnim i istorijskim nasleđem od ogromne vrednosti i značaja za ceo svet, ne samo za Evropu, zato ne propustite priliku i isplanirajte svoje putovanje u neku od ovih kulturnih oaza što pre!

Autor: Milica Dabović | Objavljeno: 31.05.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.