Top 4 razloga zašto volimo Amsterdam

Potreba čoveka za kretanjem postoji oduvek, samo što nekada je to bilo zbog neophodnosti da se pronađe idealno mesto za život, a danas je razlog želja za upoznavanjem novih kultura i pre svega za istraživanjem i uživanjem. Jedna od destinacija koju rado biraju oni koji vole urbanost svakako je Amsterdam. Iako i Beograd ima svoj Amsterdam, onaj u severozapadnom delu Kraljevine Holandije izaziva veliku pažnju.

Glavni i najveći grad ove zemlje ljubiteljima istorije i kulture ima da ponudi dosta toga, ali će ga voleti i oni koji su željni uzbudljivog i autentičnog provoda. Ako se pitate koji je grad u Evropi najuzbudljiviji i najinteresantniji, nemojte da tragate više – Amsterdam je pravi izbor za vas.

Kanali i jesen u Amsterdamu.

Lokalna kraft piva u vetrenjačama

Jedno od autentičnih iskustava koje možete da doživite samo u ovom gradu jeste poseta kraft pivarama, malim, zanatskim pivarama, koje se nalaze u starim vetrenjačama. Holanđani su poznati kao pivopije, te budite sigurni da vas degustacija ovog napitka nikako neće razočarati. U Amsterdamu je ostalo svega osam vetrenjača, a najpoznatija od njih je De Gojer (De Gooyer) koja krije svoju ličnu mini pivaru. Ona se nalazi na Istočnim ostrvima i poseduje veliku terasu sa koje se pruža pogled od kog zastaje dah.


Naravno, ukoliko ste ljubitelji Hajnekena (Heineken) i Amstela, ne propustite priliku da ova piva probate u zemlji iz koje potiču. Ova piva zauzimaju prva dva mesta po prodaji u Holandiji, sigurno ne bez razloga. S obzirom na to da su u istom vlasništvu, jedno drugom nisu konkurencija. Na trećem mestu nalazi se Grolš (Grolsh).

Spektakularna mreža od čak 1500 kanala

Još jedna od aktivnosti koju nikako ne smete da propustite kada ste u poseti Amsterdamu je obilazak njegovih kanala. Sam grad nalazi se na mreži od 150 kanala i zbog toga ga sa razlogom zovu “Venecijom severa”. Svaki od njih šalje neku drugu energiju, a posebno je zanimljivo tokom plovidbe posmatrati neprevaziđeni zalazak sunca. Kanali datiraju iz 17. veka i interesantno je da su toliko dragoceni da se nalaze pod zaštitom Unesco-a.


Međutim, osim što na čamcu možete istražiti svaki ćošak Amsterdama, njime možete stići i do Norda. Iza Cetnralne stanice nalazi se luka (na holandskom – Haven van Amsterdam, odnosno na engleskom Port of Amsterdam), odakle kreću organizovane ture brodićima, na kojim ćete otkriti sve lepote Norda. Možda je baš ovo mesto bilo inspiracija  da i naš najveći grad dobije svoj Port.

Jedan od mostova u Amsterdamu.

Plutajuća pijaca i u njoj lale

Cveće po kom je ova zemlja najpoznatija svakako su lale, ili tulipani, kako ih još nazivamo. Da li znate da u Amsterdamu postoji plutajuća pijaca na kojoj se one prodaju? Bloemenmarkt nalazi se uz reku Singel i tu možete kupiti sveže i tek ubrane lale u svom bojama i veličinama.

Za one prave ljubitelje ovog cveća, tu je i Muzej Lala u Amsterdamu, koji će ih naučiti o svemu što ih je ikada o njima zanimalo. Za turiste je najinteresatnija kupovina sadnica lala, koje mogu zasaditi u svom domu i na taj način zauvek sačuvati deo Amsterdama.

Raskošni svetlucavi mostovi

S obzirom na to da veći deo Amsterdama leži na vodenim kanalima, sasvim je logično da u njemu postoji i veliki broj mostova. Iako izgledaju lepo danju, mora se priznati da noću svetleće lampice kojim su ukrašeni daju neku posebnu dozu šarma.

Najpoznatiji most svakako je Magere Brug, koji stranci često nazivaju Skiny Bridge. Na njemu se često okupljaju fotografi i mladi parovi, jer je jedan od najlepših i odiše duhom romantike.


Ako su vam ovi razlozi probudili želju da i sami posetite ovaj fascinantan evropski grad, na našem portalu pogledajte ponudu turističkih agencija za putovanje u Amsterdam, i odaberite aranžman po vašoj meri! Ukoliko ipak niste u prilici da u skorije vreme posetite glavni grad Holandije i uživate u svim njegovim lepotama, neka vam bar na jedno veče beogradski Bridge zameni sve one koji će vas čekati kada se jednom uputite ka severu.

Autor: Milica Dabović | Objavljeno: 28.03.2019. | Modifikovano: 28.03.2019.