TOP 7 najčudnijih restorana na svetu

Kada putujemo, obično razmišljamo o tradicionalnoj kuhinji destinacija, kao i informacijama gde možemo probati ta tradicionalna jela. Koji su restorani najbolji na određenoj destinaciji ili gde su jela najjeftinija, a kvalitetna. Ipak, ako želite da doživite nešto drugačije iskustvo dok probate raznovrsna jela, ovi, najčudniji restorani na svetu su pravi izbor za vas!

Svaki narod ima svoju specifičnu kuhinju i nacionalne specijalitete po kojima se u svetu prepoznaje. Kada se pomene pekinška patka svi pomislimo na Kinu, kada se priča o girosu glavna asocijacija nam je Grčka, dok su pica i pasta neka od najprepoznatljivijih jela Italije.

Pored toga što se stalno nešto eksperimentiše i novo krčka u kuhinjama svetskih kuvara, na najčudnijim mogućim lokacijama se otvaraju restorani – u vazduhu, u pećini, na samom vrhu planine, ispod zemlje, u ledu. Neobično i nesvakidašnje uređivanje enterijera je takođe presudno zašto se pojedini restorani vide i doživljavaju kao čudni.

Vrhunska usluga i ukusna jela su dva glavna aduta koja utiču na dobru posećenost nekog restorana. Međutim, postoje restorani koje ćete poželeti da posetite samo iz jednog razloga – zato što su čudni.

Šta podrazumevamo pod čudnim restoranima i koji su to najčudniji restorani na svetu, otkrijte u ovom tekstu.

Večera u vazduhu u Belgiji

Viseći restoran u Belgiji
Izvor: dinnerinthesky.be

Čini se da je vazduh najčudnije mesto gde možete imati obrok. Za sve one kojima je dosadilo da večeraju u normalnom i prizemljenom restoranu, na meniju se nalazi belgijski restoran Dinner in the sky.

Kada se pomene Brisel, svi se uglavnom setimo monumentalne skulpture od gvožđa i čelika – Atomijum. Posetiti unutrašnjost Atomijuma jeste jedna od stvari koju treba uraditi prilikom posete Briselu, međutim, večerati u ravni Atomijuma je priča za sebe.

Restoran Dinner in the sky se nalazi na 50 metara iznad zemlje i tako visi u vazduhu uz pomoć dizalice. Dizalica zapravo drži sto oko kojeg su postavljena mesta za sedenje (ukupno ih ima 22). Hrana se sprema i poslužuje na licu mesta. Gosti su, kao i glavni kuvar, vezani sigurnosnim pojasevima.  

Restoran Dinner in the sky u Briselu postoji već 11 godina.

Podvodni restoran na Maldivima

Podvodni restoran u Belgiji - čudni restorani

Kada pomislimo na peščani raj, prva slika koja nam se stvori u glavi je vezana za Maldive. Maldivi su jedna od najegzotičnijih destinacija na svetu, a otvaranje podvodnog restorana je još više uticala na popularnost ovog tropskog raja.

Podvodni internacionalni restoran se nalazi na ostrvu Rangali i zove se Ita (Ithaa). Bukvalno prevedena reč ithaa znači „majka bisera“. Ovaj biser među restoranima je smešten 5 metara ispod nivoa mora i dok uživate u vrhunskim specijalitetima oko Vas plivaju ribe. Tu i tamo se pojavi i po neka ajkula.

U restoranu se poslužuju isključivo morski specijaliteti.

Radi se inače o prvom i najvećem podvodnom restoranu na svetu. Što se tiče kapaciteta, ukupno je sedam stolova i četrnaest stolica. Za pristojnu večeru za dvoje treba izdvojiti 800 dolara (u cenu je uračunata boca šampanjca).

Restoran ispod zemlje u Keniji

Čudni restorani - Ali Barbour pećina u Keniji
Izvor: alibarbours.co

Restoran Pećina Ali Barbura (Ali Barbour’s Cave) se nalazi na 30 kilometara udaljenosti od grada Mombasa u Keniji, pored peščane plaže Diani.

Sama pećina Ali Barbura u kojoj se nalazi restoran je stara između 120.000 i 180.000 godina. Restoran je inače smešten na 10 metara ispod površine zemlje. Međutim, sedenje u ovom restoranu nije mračno iskustvo zahvaljujući prirodnom otvoru na pećini i sunčevim zracima koji se probijaju do stolova.

Večere su naročito romantične zbog zvezdanog neba i lampi koje osvetljavaju unutrašnjost pećine.

Na meniju se nalaze isključivo morski specijaliteti, spremljeni od najsvežijeg mogućeg ulova. Restoran je prilagođen ukusu i standardu zapadnjaka, tako da ne morate brinuti o tome da li je neki obrok upravo „stigao“ sa safarija.

Restoran na steni usred Indijskog okeana u Zanzibaru

Restoran na steni iznad okeana Zanzibar

Ostrvo Zanzibar je poznato po svojim peščanim plažama i kristalno čistom moru. Ono po čemu je Zanzibar takođe postao poznat jeste restoran Stena (The Rock) koji se nalazi na koralnom grebenu smeštenom nedaleko od mesta i plaže Mičamvi Pinge (Michamwi Pinge). Radi se o istočnoj obali Zanzibara.

Restoran je veoma mali, broji dvanaest stolova, i gde god da sednete, imaćete pogled na more. Do restorana možete doći čamcem ili pešaka, sve zavisi da li je prisutna plima ili oseka.

Kada bacite pogled na meni, preovladavaju morski specijaliteti, a tu su naravno kokos i ananas. Pored toga što se u ovom restoranu vodi računa o ukusu, vodi se računa i o samom izgledu i posluženju jela.

Viseći restoran u Kini

Ukoliko ste poželili da ručate ili večerate viseći iznad najveće reke u Aziji poznate pod imenom Jangce (Yantgze) ili Čangđang (Chang Jiang), onda to možete ostvariti u restoranu Fangveng (Fangweng). Kinezi su poznati po tome da vole da prave atrakcije na visini, poput one providne platforme na steni.

Restoran Fangveng je smešten visoko iznad reke Jangce u pećini poznatoj pod imenom Pećina za tri putnika. Pećina i restoran se nalaze u provinciji Hubei, na 12 kilometara udaljenosti od grada Jičang (Yichang).

Kao što crveni lanterni vise u restoranu, tako i ovaj restoran visi nad reke Jangce. Kako biste uživali u pogledu, najbolje je restoran posetiti tokom dana. Što se tiče menija, poslužuju se isključivo lokalni specijaliteti.

Toalet restorani na Tajvanu

Toalet restoran na Tajvanu - posuda u obliku WC šolje
Izvor: alectravelguide.com

Među najčudnijim restoranima na svetu se definitivno nalazi tajvanski restoran čiji enterijer je inspirisan izgledom toaleta, našom srećom, čistih toaleta. Zbog velike posećenosti, vlasnik restorana trenutno poseduje lanac toalet restorana.

Lanac restorana Moderan toalet (Modern Toilet) se nalazi u gradu Taipei. Ovde se umesto stolova nalaze lavaboi preko kojih je postavljeno staklo, dok su stolice zamenjene klozetskim šoljama (naravno, zatvorenim). Glavno jelo se poslužuje u činijama koje imaju oblik klozetske šolje ili bidea.

Jedan od razloga zbog čega je ovaj tip restorana privukao pažnju ne samo lokalnog stanovništva nego i turista jesu i niske cena obroka. Ovde se fino možete najesti za 10 dolara. U ovom restoranu niste bili ako ne probate hot-pot začinjen karijem, a ne brinite za meso koje možete dobiti, s obzirom na to da je Tajvan nedavno i zvanično zabranio upotrebu pasa i mačaka u ishrani.

Restoran na drvetu na Novom Zelandu

Restoran na drvetu Novi Zeland
Izvor: redwoodstreehouse.co.nz

Kada pomislimo na Hobite i vilenjake ne možemo a da se ne setimo slikovite prirode Novog Zelanda. Novi Zeland je inače oaza mira, zelenila i visokog drveća i ako je neki restoran ovde prilagođen svemu tome, onda je to restoran smešten u kući na drvetu – Redwoods.

Smešten između krošnje i zemlje, ovaj restoran se ubraja među najčudnije restorane na svetu. Nalazi se na 10 metara visine u odnosu na tlo.

Na žalost, restoran funkcioniše po principu zakupa što znači da ga ne možete posetiti tek tako, popiti jedno piće i otići, ali zato se možete ovde venčati ili proslaviti neki drugi bitan događaj.  Vina su pogotovo dobra, s obzirom na činjenicu da Novi Zeland poseduje neke od najlepših vinskih ruta na svetu. U restoran može stati najviše 30 ljudi.  

Restoran se nalazi na nepunih pola sata vožnje od Oklanda.

Kada se noću popale svetla, restoran podseća na veliku lampu. U ovom restoranu nećete naići na Hobite, niti vilenjake, ali ćete se osećati kao da ste deo neke bajke u svakom slučaju.

Vlasnici ovih čudnih restorana se razlikuju između sebe, kao i sami restorani koje predstavljaju. Neki vlasnici su veoma maštoviti, neki imaju izraženi smisao za humor, dok su drugi avanturisti ili nepopravljive estete. Svima njima je ipak zajedničko jedno, entuzijastična želja da čudno koncipiranim restoranima privuku pažnju mušterija. Vlasnicima pomenutih najčudnijih restorana na svetu je to očigledno uspelo.

Autor: Obradović Jelena | Objavljeno: 29.09.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.