Toskana – kolevka umetnosti i prirodnih lepota

Od Etruraca preko Rimljana sve do renesanse, Toskana je verovatno najveće skladište umetnosti u svetu, obuhvata sve od vanrednih slika i skulptura, fresaka do arhitektonskih remek dela. Turisti u Toskanu dolaze iz mnogo razloga. Mnogi dolaze u potrazi za likovnom umetnošću, drugi da istraže neobična sela Toskane. Gurmani i ljubitelji vina u Toskani uživaju u jednostavnoj, ali divnoj kuhinji i vinima. Šetači uživaju u planinskim stazama, biciklisti u brežuljcima, letnji turisti u obali i ostrvima. Svi se slažu u jednom – Toskana je čarobna i treba je obići!

Pogledajte šta videti u Toskani i upoznajte ovu prelepu regiju Italije.

Odakle početi obilazak i šta videti u Toskani?

Toskana nudi mnogo toga za videti i uraditi, teškoća je odakle početi! Svakako, obilazak Toskane bi trebalo započeti u Firenci, a zatim nastaviti ka Sijeni i Pizi. Potom se nižu gradovi umetnosti:  Arezzo, Cortona, San Gimignano, Lucca i svi su upečatljivi. Što više istražujete region, Toskana postaje sve izuzetnija.

Toskana se nalazi u centralnoj Italiji. Pejzaž, umetničko nasleđe i gradovi – Toskana je nesporni nosilac svetskog turizma. U ovom regionu priroda ima mnogo različitih aspekata, počevši od obale koja naizmenično menja duge i peščane plaže (Versilia) sa stenovitim liticama i strmim rtovima. Ostrva toskanskog arhipelaga, okružena mediteranskom vegetacijom, kristalno čistim morem i bogatim morskim dnom, su bez premca. Netaknuta priroda Apuan Alpa je dostupna na nekoliko zaštićenih područja – Orbetello Lagoon – dom mnogih vrsta ptica.

Međutim, tipični pejzaži regiona spajaju lepotu prirode sa hiljadugodišnjim radom čoveka. Neverovatan zaliv Baratti ili mesta Vetulonie, Vulci i Pitigliano stražari nekropole i ostataka Etruraca, dok Roselle i Cosa evociraju sećanja iz rimskog doba.

Srednjovekovna sela, istorijski gradovi, dvorci i sistemi odbrane, crkve i opatije (Sant’Antimo) rasuti su širom teritorije i njihovi profili se ističu u predelima Crete Senesi, Orcia Valley, Garfagnana, Chianti i Maremma.

Konačno, Toskana je prepuna banja: Montecatini, Saturnia, Montepulciano, Monsummano i Bagno Vignoni, koje nude opuštajući odmor zahvaljujući svojim termalnim vodama i dobro opremljenim objektima za sve vrste tretmana.

Provincije u regionu su Florence (Firenca – regionalna prestonica), Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa Carrara, Pisa, Pistoia, Prato i Siena.

Firenca srce Toskane

Toskana je domaćin zapanjujućih lokaliteta od kojih se mnoga nalaze na UNESCO-voj listi. Svoj obilazak započnite od Firence. Poznata širom sveta, drevna Signoria dei Medici je istaknuta kolevka kulture i umetnosti. Firenca je zvanično najlepši grad na svetu i pravi muzej pod vedrim nebom, sadrži brojne spomenike uključujući Trg Duomo, Giotto zvonik, Santa Maria Novella, Palazzo Vecchio i Uffizi galeriju sa svojim jedinstvenim remek-delima.

Šarm Firence je takođe evidentan duž reke Arno, sa živopisnom Ponte Vecchio, dok u radionicama lokalnih zanatlija oživljavaju slike starog grada. Firenca je rodno mesto renesanse, mali grad koji je moguće uzduž i popreko obići pešice i to za veoma kratko vreme. Uličice su popločane, tako da će vam udobna i ravna obuća dobro doći. U gustom rastinju su skrivene vile u kojima su živeli Dante, Galileo Galilei, MedicijiReplika Davida ponosno stoji na trgu Michelangelo.

Ukoliko želite da posetite galerije, imajte u vidu da su redovi ispred njih ogromni stoga savetujemo da karte rezervišete unapred.

Kada završite sa razgledanjem spomenika prepustite se zalasku Sunca (Firenca je poznata po zalascima sunca) sa voljenom osobom. Olfaktivno iskustvo darovaće vam nešto hladniji severni vetar koji nosi intenzivan miris jorgovana. Via de’ Tornabuoni je nezaobilazno stajalište svih šoping ovisnika. U ovoj ulici smeštene su radnje svih prestižnih dizajnerskih imena: Ferragamo, Bvlgari Jewelers, Armani…

Firenca je i domaćin desete po redu konceptualne izložbe UNSCENT (od 9-11. septembra 2016. godine)  u okviru FRAGRANZA umetničke izložbe parfema. Ukoliko vam vreme dozvoli, svratite na bistecca alla fiorentina u Bica Lapi i zasigurno se nećete pokajati (Via del Trebbio 1r). Ako bismo hteli Firencu ukratko opisati bilo bi to – starinski, ušuškano i beskrajno romantično.

Piza, Sijena, Pienza i drugi gradovi Toskane

Piza okuplja svoje glavne spomenike u Piazza dei Miracoli, među kojima je i Krivi toranj koji čini deo neverovatno vrednog umetničkog prostora pod zaštitom UNESCO-a. Sijena na Ligurijskom moru je mesto odvijanja radnje filma o Jamesu Bondu – Quantum of Solace – verovatno je najlepši srednjovekovni gradić Italije.

Pienza je “idealan renesansni grad” koji je kreirao papa Pije II. Spektakularan raspored prostora I bogatstvo zgrada čine ovaj grad umetničkim blagom. San Gimignano se izdvaja među malim gradovima regiona, srednjovekovni grad se odlikuje svojim stubovima i “Kulom domova”. Među mnogobrojnim toskanskim posebnostima izdvaja se dolina Orcia, zaslužuje da bude pomenuta lepota njenih polja i predela koji su inspirisali mnoge renesansne umetnike.

Tenuta la Novela je imanje u Toskani gde se pravi Chianti Classico i u celom svetu poznato italijansko maslinovo ulje. Na ovom imanju se pravi i roze vino sa mirisom kandiranih kajsija, a proizvodi se od belih i crvenih sorti grožđa sušenog na slami.

Aktivan odmor u Toskani, ekoturizam i još više

Toskana nudi širok spektar predloga za odmor koji će zadovoljiti sve prohteve turista: aktivan odmor, opuštajući boravak ili posebne puteve koji kombinuju prirodu, umetnost i istoriju.

Obala, sa svojim peščanim plažama i stenovitim područjima, zajedno sa ostrvima toskanskog arhipelaga, nudi mogućnost za odmor i fizičku aktivnost npr. sportove na vodi (jedrenje, jedrenje na dasci, ronjenje).

Najbolji način da obiđete obalu i njene guste borove šume je biciklom. Noću, zasigurno se možete zabaviti u nekom od toskanskih noćnih klubova: Viareggio, Forte dei Marmi, Porto Ercole i Porto Santo Stefano.

Poznata po svojim pejzažima, Toskana je idealno mesto za eko turizam i „zeleni“ odmor: od Garfagnana do Maremma, od Casentino do Chianti – mesta odlična za planinarenje, brdski biciklizam ili jahanje. Zaštićena područja otkrivaju određena okruženja, strme visine Apuan Alpa, Orbetello laguna, Maremma Nacionalni park… Posebni putevi vode do otkrića mineralnih resursa u regionu: arheološki i rudarski park San Silvestro čuva istoriju rudarstva Metalliferous brda sa geološkim putevima unutar rudnika. Osim toga, možete da posetite kamenolom belog mermera u Apuan Alpima.

Usred divnih prizora i srednjovekovnih ostataka, Via Francigena je izuzetno šarmantan i aktuelan duhovni plan puta koji i dalje podjednako privlači turiste i hodočasnike.

Kuhinja Toskane, toskanska vina i hedonizam

Obilje hrane i vina duž puteva vina uključuje zaustavljanje kod vinarija i farmi radi degustacije vina i tipičnih proizvoda. Kalendar kulturnih, verskih i folklornih manifestacija Toskane je prebogat:

  • festival Palio u Sijeni
  • Viareggio karneval,
  • Saracen turnir u Arezzu i
  • “eksplozivna korpa” u Firenci za Uskrs izdvajaju se među brojnim drugim lokalnim festivalima.

Poreklo toskanske kuhinje je prilično rustično, što se vidi iz njenih osnovnih sastojaka: hleb, čak bajati hleb, mahunarke i povrće. Neka tipična predjela su crostini (tost hleb) sa paštetom, panzanella, i salame (finocchiona i salama sa ukusom komorača). Kao glavna jela se služe ribollita, pasulj, supe, pizza (tipa špageta iz oblasti Siena) ili pappardelle sa zečetinom.

Poznata jela sa ribom su cacciucco supa, zatim cipola i paprikaš Livorno. Tipični deserti su castagnaccio (kesten kolač), buccellato (kolač sa anisom) i cantucci. U Toskani se proizvode najfinija vina u Italiji, Chianti, Vino Nobile Montepulciano, Brunello di Montalcino, Vernaccia di San Gimignano i mnoga druga. Vino Santo, slatko liker-vino najčešće se služi uz cantucci (kolač sa bademima, tipa piškota).

Viševekovno vladanje porodice Medici oseća se u svakom atomu vazduha koji udišete. Putovanje u Toskanu je jedinstveno istorijsko, gastronomsko, enološko, umetničko putovanje, putovanje kroz burnu srednjovekovnu istoriju Evrope. Potpuno drugačije od drugih gradova, kao što je recimo Rim. To je i putovanje stazama davno iščezlih života bogate aristokratije i njihovih ljubavi prema umetničkim delima i hedonizmu. Možda vam putovanje pod toskanskim Suncem promeni život, možda uspete da prisvojite za sebe jedan deo ukradene lepote sveta…

Pre nego se uputite u Toskanu, naša preporuka je da pogledate filmove: Under the Tuscun Sun Audrey Wells-a i Stealing Beauty Bernarda Bertoluccija.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.