5 Jednostavnih trikova da uštedite novac prilikom šopinga u inostranstvu

Kada odlučite da posetite drugu državu umesto da odete do obližnjeg tržnog centra, budite spremni da dopunite svoj ormar nekim sjajnim novim odevnim predmetima i da uz to doživite super avanturu.  

Osim pozitivnih stvari koje vam može doneti šoping u drugoj državi, možete svakako naići na nekoliko problema tokom svog putovanja. Za razliku od poznatog šoping centra u vašem rodnom gradu, šoping centri u drugim državama mogu imati dosta razlika u odnosu na vama poznate šoping centre, poput valute, pravila, kulture i cenovnog ranga. Iz tog razloga može se desiti da se vaš šoping pretvori u pakao, ukoliko ne znate ovih nekoliko važnih pravila prilikom kupovine u inostranstvu.  

Trik #1: Iskoristite prednosti Aplikacija za Kupovinu

Sve vesti sa udaljenih lokacija se nalaze na vašem telefonu, pa tako i popusti i specijalne ponude. Ako uradite malo istraživanje, moguće je da koristeći svoj mobilni aparat pronađete neke odlične šoping ponude čak i pre nego krenete na put.  

Ima dosta aplikacija za mobilne telefone koje su napravljene kako bi pomagale kupcima dok su u šopingu i najbolji primeri takvih aplikacia su Shopular, Shopkick i Stocard.

Shopular nudi popuste i promotivne kodove na popularne brendove imajući u vidu vaše preferencije i geo-lokaciju. Skinite aplikaciju i uključite notifikacije bazirane na vašoj lokaciji kako bi dobijali redovno ponude i bonuse kada dođete na određenu lokaciju.  

Shopkick je druga aplikacija za popuste sa malo drugačijim pristupom. Umesto da vam nudi popuste određenih brendova, aplikacija vam dopušta da izaberete prodavnicu sami i da zarađujete poene koji će vam doneti nagrade za proizvode u tim prodavnicama. Na primer, možete osvojiti poene samo što ćete ući u prodavnicu i skenirati bar kodove određenih proizvoda.  

Na kraju, Stocard predstavlja mobilni novčanik sa vašim karticama lojalnosti. Ova opcija je odlična za putovanja pošto ne morate da nosite fizički svoje kartice sa sobom. Kuponi, promocije i bonus poeni su takođe deo ove aplikacije, te sa njom možete videti gde i kako možete dobiti eksluzivne bonuse.  

Trik #2: Uvek izaberite Popust u odnosu na Povrat novca

Povrat novca često deluje kao velikodušna ponuda, gotovo kao popust, ali zapravo mnogo je bolji za prodavce nego za kupce.  

Zamislite da ste došli u stranu prodavnicu i kupili farmerice u vrednosti od 70 Eura. Prodavnica vam je zatražila broj mobilnog telefona, registrovali su vas na sistem i radosno va mrekli da imate dodatnih 7 Eura koje možete potrošiti prilikom sledeće kupovine. To mu dođe kao 10% poputa i deluje vrlo privlačno.  

Ali kako vi napuštate zemlju sutradan, tih 7 Eura deluje kao prazno slovo na papiru. Čak i da se vratite u tu prodavnicu imaćete obavezu da kupite nešto prosto da bi mogli aktivirati tih 7 Eura koje ste dobili na poklon.

Upravo ovo pokazuje da povrat koji vam nudi prodavnica nije dobar način da uštedite novac, nego je to bonus koji će vam naposletku doneti samo gubitak. Slična stvar se događa i u kockanju, kada igrači jure bonus u nadi da će zaraditi više novca.  

Možda će vam biti čudno, ali ovaj koncept u svetu kockanja je vrlo sličan konceptu povrata novca u pordavnicama odeće. U online kazinima, povrat novca je procenat od totalnih gubitaka koji se daje igračima u formi bonus novca. “Ukupni gubitak” je identičan iznosu “ukupnog troška”, što je zapravo isto i pokazuje pravo stanje stvari iza ovih ponuda koje daju prodavnice svojim potrošačima.  

Interesantno, samo oni igrači koji su izgubili skoro sve su u mogućnosti da dobiju ovaj bonu u online kazinima. Dakle, ako ste uložili 500 Eura i izgubili 100 Eura, nećete biti u mogućnosti da dobijete ovaj bonus. Naprosto kazina samo ohrabruju igrače koji su izgubili gotovo sve da nastave sa kockanjem i da izgube još više.

Prodavnice nisu ništa bolje od kazina. Oni naprosto teraju potrošače da troše još više. Najbolji način da se izbegne ovaj trik prodavnica, je da se uzme popust sada i odmah, i da se ne čeka nešto što se može desiti u budućnosti.  

Trik #3: Znajte svoje veličine

Veličine cipela i odeće u Kanadi su iste kao i u USA, ali su totalno drugačije u odnosu na druge države. Ako inače nosite majicu veličine 10, u UK vam ta veličina neće biti odgovarajuća i moraćete da kupite broj 12. U Australiji, moraćete da kupite majicu broj 14 da bi vam bila dobra.  

U drugim evropskim državama, broj 10 se konvertuje u 40 u Francuskoj, Spaniji i Portugalu, 38 u Nemačkoj i Sklandinavskim zemljama i 44 u Italiji. Brojevi u Azijskim državama su kompletno drugačiji nego u Evropskim, tako da je ponekad nemoguće znati veličinu i broj na licu mesta, ukoliko nemate pri sebi tablicu veličina.

Iako ove talbice je lako naći na internetu, nekada je prilično teško odlučiti koja je veličina potrebna na licu mesta. U tom slučaju najbolje je tražiti pomoć od zaposlenih da vam pomognu pri izboru veličine.  

Trik #4: Ponesite karticu koja nema naplatu provizije za strane prodavnice

Većina banaka naplaćuje proviziju u visini od 2-3% kada kupujete u inostranstvu. Kako tom prilikom ne plaćate u lokalnoj valuti, provizija se često ni ne primeti jer se utopi u razliku u kursu. Iz tog razloga može vam se desiti da konstantno plaćate više nego što bi trebalo, a da to i ne primetite.  

Kako bi izbegli ovakve probleme, ne bi bilo loše da imate kreditnu karticu koja nema naplatu provizije na transakcije u inostranstvu. Isto ne bi bilo loše da imate više od jedne kartice sa sobom, pošto nema garancija da će vaša kartica biti prihvaćena u svakoj prodavnici u insotranstvu. Neke primaju VISA kartice, ali ne primaju Mastercard i obrnuto.  

Ako idete u zemlju gde kreditne kartice nisu široko rasprostranjena opcija, nosite dovoljno keša, kako bi mogli da platite sve što želite da kupite i kako ne biste ispustili neki od jeftinih artikala koji ste želeli da kupite.

Trik #5: Pitajte lokalno stanovništvo za savet

Online recenzije i artikli vezani za gradove mogu da vam daju osnovne informacije vezano za šoping u određenoj regiji, ali samo lokalno stanovništvo vam može pomoći da pronađete najbolje prodavnice i outlete koji se nalaze u njihovim gradovima. Čak i ako odsedate u hotelu ili apartmanu gde nemate mnogo kontakta sa lokalnim stanovništvom, možete se uvek konsultovati sa recepcionerom ili vlasnikom apartmana, i pitati ih gde je najbolje da krenete u šoping i koje vam prodavnice može preporučiti.

Takođe, imamo da vam damo još jedan generalni savet. Uvek nosite određenu količinu gotovine sa sobom. Ne postoje garancije da će svaka prodavnica u stranoj zemlji primati kreditne kartice koje imate.

U globalu, budite na oprezu kada kupujete u inostranstvu: skrivene provizije, prevejani prodavci i specijalne ponude će vas vrebati na svakom koraku. Mnogo je lakše upasti u zamku jer vi naprosto ne znate kako sve funkcioniše u datoj državi, i ukoliko se odlučite da svugde plaćate u kešu budite pažljivi i nemojte držati sav novac na jednom mestu. Najbolje je da novac podelite na nekoliko mesta, i u različite džepove. Džeparoši na taj način neće moći da vam oduzmu sav novac odjednom i nećete se nači u situaciji da ostanete bez svog novca odjednom.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 05.02.2019. | Modifikovano: 22.02.2019.