Tunis – (Magreb) | Vodič za letovanje

Dugačke plaže sa belim peskom, čisto more, vodeni sportovi, mnogobrojni hoteli i klubovi, raznovrsni restorani, mnogobrojne kulturno istorijske znamenitosti, bogata kultura i tradicija, šoping, srdačni i gostoljubivi ljudi. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih ovog leta treba da posetite Tunis, jednu od država Magreba, koja je sa istočne i severne strane okružena Sredozemnim morem, dok se na zapadu graniči sa Alžirom, a na jugoistoku sa Libijom. U nastavku teksta upoznajte se sa tuniškom istorijom i kulturom, kao i šta vam sve nudi velelepni Tunis.

Istorija i kultura

Tuniška kultura je vrlo raznolika i zanimljiva. S obzirom da je stara više od 3000 godina, tuniška kultura predstavlja mešavinu punkse, arapske, turske, afričke, evropske i islamske kulture.  Ono po čemu ja svakako Tunis ostao upaćem u istoriji jesu Punski ratovi, vođeni između Rima i Kartagine (nekadašnjeg glavnog grada Tunisa). Tokom trećeg i poslednjeg punskog rata, Kartaginu su uništili Rimljani.  Između rimskog uništavanja stare Kartagine i arapskih osvajanja u 7. veku  Kartagina je bila pod vlašću različitih kultura.

Današnji Tunis je bio pod vođstvom Vandalske kraljevine, Vizantijskog cartva, Otomanskog carstva i na kraju Francuska kolonija sve do 1956. godine kada stiče nezavisnost.

Zašto Tunis?

Broj ljudi koji posećuju Tunis raste iz godine u godinu, a najveći turistički potencijal zemlje nalazi se na njenom severoistoku. Bez obzira da li samo želite da ležite i uživate na nekoj od prelepih plaža Susa i Monastira i da se kupate u prelepom tirkiznom moru, ili želite da svoje letovanje organizujete više u avanturističkom duhu i posetite ruševine Kartagine, Tunis nudi za svakoga po nešto.

Prošle sezone je turizam u Tunisu bio u ogromnom padu, kao poseldica terorističkog napada tokom juna 2015. godine, u kom je nastradalo 38 osoba. Teroristi su izvršili napad na plaži, u kom je najveći broj nastradalih turista bio britanskog porekla. Tunižani napominju da nema potrebe da se plašite za svoju sigurnost, ali moramo istaći i još jednom podsetiti sve potencijalne putnike u Tunis, o tome šta se dogodilo pre tačno 2 godine. Savetujemo svakako i da pročitate naš tekst o tome koje su bezbedne turističke destinacije za budućnost, ali i osvrt na najugroženije destinacije terorizmom uz interaktivnu mapu destinacija.

Najpoznatija letovališta

Skanes/Monastir

Ovo letovalište se nalazi između dva grada- Monastira na jugu i Susa na severu. Svojim zlatnim plažama, safirno plavim morem, srednjovekovnim spomenicima i šarmantnom marinom Monastir fascinira turiste. Ovo mesto je mirno i preporučuje se porodicama sa decom i svima koji žele da uživaju u tihoj i prijatnoj atmosferi.

Hammamet

Hammamet je letovalište poznato po prelepim plažama, dobrim izlascima, tirkiznom moru, mirisu jasmina. U blizini nalazi se novoizgrađeni kompleks Yasmine Hammamet, moderno turističko mesto sa brojnim hotelima, marinom, restoranim i klubovima. Hoteli u okviru Yasmine Hammameta su za one sa malo ,,dubljim džepom“, dok se u severnom i južnom delu Hammameta nalaze nešto jeftiniji hoteli, pristupačniji turistima iz Srbije.

Sus

Sus je luka, koja se nalazi 143 km od glavnog grada Tunisa. Ovo je jedan od najstarijih gradova Tunisa, a njegova medina nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Sus je omiljeno letovalište među Srbima, Hrvatima, Britancima i Nemacima. Sus je jedan od najživahnijih gradova na tuniškom primorju, a pored zabave turiste privlače i duge plaže, beli pesak, visoke palme i mogućnost mnogobrojnih vodenih sportova i aktivnosti. Najpoznatijie odmaralište Susa je Port el Kantaoui.

Đerba

Đerba je dugo bila skriveni dragulj Mediterana. Ono što je zanimljivo za Đerbu je to da se hoteli nalaze u severnom delu ovog malog ostrva, takozvanoj ,,Zone touristique“, a ostatak grada je zadržao svoj tradicionalni karakter, bar kada je reč o arhitekturi. Kao i do sada, plaže su dugačke sa beli peskom i predivnim tirkiznim more. Ovde se nalazi i najstarija sinagoga na svetu koja datira iz datira iz 7.veka.  

Sidi Bu Said

Sidi Bu Said se nalazi severno od glavnog grada Tunisa i to na vrhu litice sa predivnim pogledom na Sredozemno more. Sidi Bu Said je pravi mediteranski grad, ukrašen šarenim cvećem i vinovom lozom. Zbog svoje lepote grad je bio inspiracija mnogim umetnicama, a danas predstavlja mešavinu umetničkog i zanatskog duha. Ulice se kaldrmisane, sa mnogo suvenirnica, umetničkih radnji i kafića. Najpoznatiji hotel je Dar Said  koji po svojoj ekskluzivnosti može da se takmiči sa najvećim hotelima Las Vegasa i Havaja. Sidi Bu Said je jedno od najposećenijih turističkih mesta Tunisa, kako zbog svoje lepote, tako i zbog blizine glavnom gradu Tunisu. Preko dana, Sidi Bu Said je prava metropola, a uveče mirno i opuštajuće mesto.

Tabarka

Tabarka je malo, tradicionalno mesto. Dok su destinacije popust Hammameta i  i Susa najpopularnija mesta među turistima, Tabarka je omiljeno letovalište Tunižana. Ove destinacije imaju i neke zajedničke karakteristike, a bele peščane plaže su jedna od njih. Činjenica da imaju svoju gradsku tvrđavu koja je zatvorena za turiste govori o tome koliko vlasti pokušavaju da zaštite ovaj gradić od najezde turista koji posećuju Tunis svake godine. Ipak, ako posetite Tabarku osetićete pravi duh Tinisa koji se oslanja na tradicionalne vrednosti i kulturu.

Tunis

Tunis je glavni grad istoimene države Tunis. Iako je veoma popularno turističko mesto, glavni grad u poledu letovanja zaostaje za ostalim letovalištima u Tunisu. Turistička prednost grada Tunisa je u tome što se na samo 15 km od njega nalaze ostaci antičkog grada Kartagine, koji je bio jedan od najvećih gradova helenističkog doba. Ruševine Kartagine su  otkrivene u drugoj polovini prošlog veka, a danas se ovo mesto nalazi na spisku mesta svetske baštine u Africi.

Kako doći?

Tunis je vazdušnom linijom od Beograda udaljen 1223 km, a najkraći direktan let iz Beograda ka Tunisu traje 2 sata. Sve direktne letove iz Beograda ka Tunisu obavlja avio kompanija Tunis Air.

Glavni aerodrom u Tunisu nalazi se u istoimenom glavnom gradu, ali ovaj aerodrom nalazi se dosta severnije od većine tuniških letovališta. Za većinu gore navedenih destinacija pogodnije je koristiti aerodrom Skanes-Monastir, koji je upravo i napravljen da bi povezao Tunis, kao turistčku destinaciju, low cost letovima sa Evropom. Nedavno je otvoren još jedan aerodrom  Enfidha (IATA: NBE) koji teži da zameni aerodrom u Monastiru, jer proed besplatnih letova nudi i besplatan transfer to Hammameta. Takođe, ostvo Đerba poseduje svoj aerodrom.

Za avanturiste, posotoji mogućnost odlaska u Tunis brodom, sa Malte, Sicilje, iz Napulja, Đenove ili Marseja. Većina krstarenja na ovim relacijama završava se u luci La Goulette port,  u blizini grada Tunis.

Kuhinja

Kao i u ostalim mediteranskim zemljama u kuhinji Tunisa dominiraju maslinovo ulje, začini, paradajz, riba i morski plodovi.

Glavno jelo koje se služi u Tunisu je kus-kus, minijaturna zrna pšenice koja se kuvaju i obično služe sa povrćem i mesom.

Kus kus je nacionalno jelo Tunisa i može da se posluži na mnogo načina. Priprema se u posebnoj vrsti dvostrukog kotla koji se naziva  kiskas.  Meso i povrće se kuvaju u donjoj polovini, a gornja polovina ima rupe kroz koje prolazi vodena para tako da zrna pšenice dobjaju ukus i miris povrća  i mesa koja se nalaze ispod. Služi se tako što se kus-kus nagomila u sredini tanjira, a povrće i meso se stave preko i na kraju se sve to može politi željenim sosom.

Za razliku od  ostalih zemalja Severne Afrike, tuniška kuhinja je veoma začinjena i ljuta.
Harissa je ljut sos koji se pravi od crvenih čili papričica, semena korijandera, kima i maslinovog ulja. Ovaj sos se najšešće koristi kao dodatak uz jagnjetinu ili kozije meso ili uz riblji paprikaš sa povrćem.

S obzirom da je obala Tunisa dugačka 1300 km  i da postoji veliki broj ribarskih luka, u Tunisu možete pronaći raznovrsnu ponudu ribe i ribljih specijaliteta.

Najpoznatiji specijalitet sa ribom je takozvana komplet riba. Ova porcija obuhvata prženu ili dinstanu ribu koja se služi uz pomfrit i sos od ljute paprike.

Tunis - Vodič za letovanje

Zanimljive i nesvakidašnje aktivnosti

Pored prelepog tirkiznog mora i dugačkih pešćanih plaža, Tunis ima još mnogo toga da ponudi svojim turistima.  

Najčešča  i najomiljenija aktivnost koju svaki turista u Tunisu mora da proba, ukoliko već nije, je jahanje kamile.  Ako vam je ovo prevozno sredstvo previše sporo, ako volite bržu vožnju i adrenalin, isprobajte vožnju motora kroz Saharu. Ako vam je kamila previše spora, a pustinja previše topla, Tunis ima još prevoznih sredstava koja treba da isprobate, a jedno od njih je i surfovanje.

Južni deo zemlje pogotovo nudi niz aktivnosti za one koji pod idealnim letovanjem ne podrazumevaju samo odmaranje na ležaljkama i sunčanje. Možete, na primer, posetiti mesta na kojima je sniman poznati film ,, Ratovi zvezda“. Veliki deo ovog filma snimljen je upravo u južnom delu Tunisa i ako letujete negde u blizini, jednodnevni izlet putem ,,Ratova zvezda“ je odličan izbor jer možete videti autentičnu arhitekturu i ambijent koji su doprineli velikom uspehu ovog filma.

Ako ste u potrazi za pravom avanturom posetite Sahara Lounge u El  Birka Tozeur-u. Ovo nije običan odlazak u pustinju, već aktivnost koja uključuje penjanje na zidove, pejntbol, kao i posebne delove za razonodu dece.

U ovom delu zemlje nalaze se i dva prelepa kanjona koja možete dodati na svoju listu aktivnosti prilikom posete Tunisa, to su: Tamerza kanjon i Sidi Bouhlel kanjon.

Ništa vam drugo ne preostaje nego da se naoružate pozitivnim raspoloženjem, avanturističkim duhom, pošaljete uput za putovanje i sebi osigurajte pohod na uzbudljivi Tunis.

Autor: Isidora Ilic | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.