Turska se bori za turiste iz EU

Nakon što je 24. novembra ruski avion oboren od strane Turske, Rusija je najavila ekonomske sankcije prema ovoj zemlji, što uključuje i obustavu čarter letova i zabranu prodaje turističkih aranžmana. Ovo je ozbiljan udarac za budžet Turske, imajući u vidu da su od Ruskih turista prihodovali oko 2.7 milijardi dolara samo u 2015. godini.

Ukoliko se diplomatski odnosi između Turske i Rusije ne poprave, turizam u Turskoj će ostvariti značajan pad prihoda u 2016. godini. Kako bi se potencijalni gubici umanjili, Ministarstvo za turizam planira da započne promotivne kampanje u Evropi. Takođe, u planu su promotivne aktivnosti za kinesko i indijsko tržište.

Oko 45% turista koji posećuju Tursku su Evropljani, pa zbog toga Turska smatra da svoje promotivne aktivnosti treba da usmeri baš ka Evropi.

Međutim, promotivne aktivnosti ka Kini takođe mogu doneti dobre rezultate, imajući u vidu da je 2015. godine 67% više Kineza posetilo Tursku nego u 2014. Broj posetilaca iz daleke Kine dosegao je neverovatnih 282 hiljade.

Autor: Krsto Arsenijević | Objavljeno: 11.01.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.