Ukinut zakon: Njujorčani konačno „mogu da plešu“ u barovima

Legalizacija đuskanja i plesa u barovima i restoranima Njujorka je konačno stigla! Možda zvuči bizarno, ali u Njujorku je zaista postojala zabrana plesa u barovima! Pročitajte koliko dugo Njujorčani „nisu mogli da se opuste“ u ovim ugostiteljskim mestima, i šta na njega kažu advokati i građani.

Zakon star gotovo čitav vek

Mnogima od nas je san putovanje u Njujork i obilazak svih njegovih atrakcija bar jednom u životu, ali kladimo se da niste znali da je bilo zabranjeno đuskati u barovima. Srećom, ovaj apsurdni zakon je ukinut, ali je veoma dugo bio na snazi. Zakon je donesen pre skoro jednog veka, tačnije pre 91. godinu.

Zakonom iz 1926. godine nije bio dozvoljen ples u barovima i restoranima koji nemaju dozvolu za kabare. S obzirom na to da je Njujork svetska prestonica, neverovatno je kako je ovako konzervativan zakon ostao na snazi sve do danas.

Građani smatraju da je zakon rasistički

Građani navode da je takozvani kabare bio rasistički i usmeren protiv crnaca i njihovih džez klubova u Harlemu. Međutim, iako se Njujork sada smatra liberalnim, otvorenim i tolerantnim gradom, zadržao je odlike po kojima je đuskanje dozvoljeno.

Gradski većnik Rafael Espinal je rekao da je krajnje vreme da se zakon promeni, da se nepravda ukloni, i da se sankcionišu proizvoljni zakoni za licenciranje klubova u Njujorku.

Predlog ukidanja zakona došao je na gradsko veće, i izglasan je sa 41 prema jedan. Novi zakon će stupiti na snagu 30 dana od trenutka kada ga potpiše gradonačelnik Njujorka.

Takozvnu „kabare licencu” ima manje od 100 restorana i barova u Njujorku, što znači da je ples zabranjen u skoro celom Njujorku, na mestima za provod. Da bi se dobila kabare licenca potrebno je odobrenje više gradskih službi.

PROČITAJTE JOŠ I: kako da se provozate biciklom kroz Njujork, da li je to pametna ideja, ili ipak ne.

Advokat kaže da zakon krši ljudska prava

Advokat za zaštitu ljudskih prava Norman Sigel je bio izričito protiv ovakvog zakona, pa je zahtev za izmenu podneo još 2015. godine, kada je i rekao da ovakav zakon nije ni trebalo donositi.

On navodi da Njujork treba da bude plesna prestonica sveta, i pozdravio današnje glasanje ukidanja ovog zakona, jer je to korak ka oslobađanju i ukidanju nepravdi i razlika.

Autor: Marija Penezić | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.