UNESCO traži obustavu izgradnje Kotora pod pretnjom odlaska

UNESCO ponovo upire prstom u vlasti grada Kotora zbog neplanskog i štetnog razvoja centra, izgradnje modernih građevina i intenziviranja različitih vrsta turista, čime se može oštetiti prepoznatljivo, unikatno lice Crne Gore, kakav grad Kotor i njegov zaliv zaista jesu. Evo o čemu se radi…

Iako je grad Kotor istorijski grad očuvane arhitekture, i kao takav jeste deo svetske kulturne baštine u okviru UNESCO-a još od 1979. godine, čini se da je od 2000. godine na ovamo, učinjeno sve samo ne da se jedinstveni izgled ovog kulturno-istorijskog centra očuva. UNESCO je tokom proteklih 17 godina više puta pružao savete, smernice a potom i sve oštrije opomene za vlasti u Crnoj Gori, da se uzdrže od daljeg modernizovanja ovog zaliva i grada Kotora.

UNESCO se više puta obraćao javnosti putem svog sajta

UNESCO je putem svog sajta, ponovo iskazao svoju zabrinutost smerom koji vlasti Crne Gore uzimaju u pogledu razvoja Kotora, a kak

„Trenutni razvoj, koji uključuje i otvaranje novih turističkih centara, puteva i građevina na samoj obali, preti da postepeno preraste u nepromenjivu transformaciju obale Kotorskog zliva, kao i napuštanje tradicionalnih struktura gradnje, naglašava UNESCO.“

Poslednje i krajnje upozorenje je upućeno u junu prošle godine, da bi aprila 2017. ono preraslo u izričitu zabranu nastavke gradnje.

Prošlog meseca je UNESCO uputio čin zabrane gradnje pod pretnjom odlaska

Nakon brojnih upozorenja, UNESCO je stavio zabranu za dalju izgradnju velikih turističkih kompleksa sredinom aprila 2017. godine, iako su to učinili tek nakon što je grad dao dozvolu za izgradnju novih kompleksa u gradu Kotoru.

Zabranu su uputili pod pretnjom da će povući svoje resurse, kako ljudske, tako i materijalne, te da će Kotor biti izopšten iz liste lokaliteta koji su deo svetske kulturne baštine.

Ovo može biti višestruko štetno za sam grad Kotor, jer veliki broj turista svoja putovanja planira prema iskustvima, ali i preporuci UNESCO-a, koji pritom predstavlja garant kvaliteta i atraktivnosti samog lokaliteta. Takođe, značajna novčana sredstva ova organizacija ulaže u očuvanje i promociju samih lokaliteta.

Preostaje da vidimo kako će se situacija razviti, ali je sasvim jasno da kada lokacija jednom ispadne sa ove liste, proces za povratak na istu je gotovo nemoguć, s obzirom na komplikovanu proceduru kroz koju sve destinacije prolaze na procesu provere i uvrštavanja u spisak svetske kulturne baštine.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.