Uranopolis – Haldikiki (Grčka) | Vodič za letovanje

Nadomak Svete Gore, u podnožju Atosa smešteno je šarmantno i mirno mesto Uranopolis. Ovaj gradić je nezaobilazna tačka za sve turiste koji se upute na duhovno putovanje ka Svetoj Gori, jer upravo odavde isplovljavaju brodovi kojima se stiže u monašku republiku. Iako se smatra tranzitnim mestom za sve one koji krenu na put ka Hilandaru, ovaj mirni gradić sve je popularniji i među turistima koji žele svoj odmor da provedu baš ovde. Blizina Jerisosa i Nea Rode, kao i ostrva Amuljani, Uranopolis čini savršenim mestom za sve koji od letovanja očekuju miran odmor, ali žele i da ga upotpune prelepim izletima do okolnih gradova i Svete Gore. U nastavku pročitajte kakve je utiske Uranopolis ostavio i lična iskustva iz Uranopolisa.

Plaza na Halkidikiju

Uranopolis na Atosu – opšte informacije

Uranopolis na grčkom znači nebeski grad. Nalazi se na tzv. trećem prstu Halkidikija na samom ulasku u Svetu Goru, u podnožju planine Atos. U prošlosti je dugo vremena bio metoh i na svaki način vezan za Svetu Goru. Sve do 1922. godine Uranopolis je bio deo planine Atos. Tek nakon dolaska grčkih izbeglica iz Male Azije, odlučeno je da se doseljenim izbeglicama obezbedi naselje, pa je tako postepeno nastajao ovaj gradić koji je do tada bio seoce bez struje i vode. Na sve načine Uranopolis je bio vezan za Jerisos, a tek 1947. godine nakon izgradnje puta, uspostavlja se veza Uranopolisa sa ostatkom Halkidikija i on se postepeno osamostaljuje od Jerisosa.

Kako do Uranopolisa?

Uranopolis je od Soluna udaljen oko 140 kilometara, a razdaljina Beograd – Uranopolis u kilometrima iznosi oko 760km. Ukoliko putujete tokom jula i avgusta, budite spremni na gužve na graničnim prelazima. Kada pređete granični prelaz Preševo, putem pored Skoplja stižete do prelaza Evzoni. Odatle imate dva skretanje, prvo je nekih desetak kilometara pre Soluna gde se nalazi petlja za obilaznicu oko Soluna (oznaka Kavala), a odatle se na otprilike sedamdesetom kilometru skreće desno za Stavros i Asprovaltu. Do Uranopolisa je odatle relativno lako i brzo doći, iako je deonica puta koju treba preći brdovita i vijugava.

Dešavanja i znamenitosti u Uranopolisu

U Uranopolisu smeštaj možete pronaći u nekoliko hotela, ali preovladava privatni smeštaj, pa tako možete iznajmiti studio ili apartman po pristupačnim cenama, koje su mahom u skladu sa ostalim cenama na Halkidikiju.

Uranopolis je grad koji ima veliki broj taverni, restorana i kafića. Na plažama ima dosta barova u kojima možete uživati u odličnoj hrani uz tradicionalnu grčku muziku. U gradu nema gužve, osim na pristaništu sa kog se kreće na krstarenje do Svete Gore. U večernjim satima glavni centar dešavanja u ovom lepom gradiću jeste šetalište. Pored mora je u toplim julskim i avgustovskim večerima na šetalištu dosta ljudi i taj deo, kao i crkva u gradu, glavni su centri okupljanja. Treba znati da Uranopolis nije grad koji ima ludi noćni provod, jer ovde sve odiše svetogorskom mistikom i autentičnim grčkim duhom.

Uranopolis i izlet na Atos

Verski turizam – Duhovnost Svete Gore

Među našim turistima treći prst Halkidikija najmanje je poznat jer nije mesto masovnog turizma, ali to ne umanjuje njegovu lepotu. Naprotiv, ovaj deo Halkidikija važi za najprivlačniji, a obiluje i prelepim plažama sa kristalno čistim morem. Zbog blizine Svete Gore, ovaj gradić je uglavnom podređen verskom turizmu, pa ćete na svakom koraku moći da vidite raznovrsne prodavnice u kojima se mogu kupiti razne crkvene relikvije, ikone, brojanice, manastirska vina sa Svete Gore… Naići ćete i na pokloničku opremu, pa ukoliko planirate obilazak Hilandara, možete kupiti štapove, šešire, rančeve, mapu Svete Gore.

Pristanište u Uranopolisu – najživlji deo grada

Ključno i najživlje mesto u gradu je upravo pristanište. Ovde ćete svakodnevno, posebno u letnjoj sezoni, moći da vidite mnogo brodova sa kojih se iskrcavaju turisti sa Sitonije. Naravno, odavde se kreće na krstarenje oko Svete Gore, pa je zanimljivo posmatrati kako se iskrcavaju i ukrcavaju monasi koji su vrlo često u ovom gradu.

Svakog jutra formiraju se dva reda – jedan muški koji se ukrcava na brod kojim se ulazi na teritoriju Svete Gore, i drugi ženski – za krstarenje oko zapadne obale Svete Gore (ženama nije dozvoljen ulazak u svetu zemlju). Iako na ovo putovanje treba pre svega da se uputite ukoliko želite da osetite tišinu i duhovni mir, računajte da je pristanište mesto na kom će uvek biti gužve. Ovde ima i ribarskih čamaca koji uplovljavaju u luku sa svežom ribom.

Stara vizantijska kula

Simbol Uranopolisa i zaštitni znak je stara kula iz 14. veka. Sagradio ju je vizantijski car Andronikos. Ima uzane prozore i sagrađena je od kamena. Zbog čestih borbi sa neprijateljima na kuli su vidljivi tragovi oštećenja. Kula je pretvorena u muzej u kom se čuvaju razni antikviteti sa ovog dela Halkidikija, posebno sa Svete Gore. Nalazi se odmah pored luke.

Plaže i izleti u Uranopolisu i okolini

Potpuno uživanje na peščanim plažama bez mnogo gužve zagarantovano je svima koji su ljubitelji prirode i tragaju za trenutkom mira. Za one od akcije okolina Uranopolisa pruža mnoge mogućnosti za izlete.

Gradska plaža

Uranopolis je naročito pogodan za sve kojima prija mirnija atmosfera, bez burnog noćnog provoda, te su stoga česti posetioci ove oblasti porodice sa decom. Još jedan razlog zbog kog se turisti rado upućuju u ovu regiju je i predivno, kristalno čisto more koje zapljuskuje obale Uranopolisa i okolnih gradova. Kao i većina plaža na Halkidikiju, i ova gradska plaža ima Plavu zastavicu što je znak da je reč o zaista čistoj vodi i obali. Ispred hotela u Uranopolisu moguće je iznajmiti ležaljku i suncobran po ceni od 4 evra.

Nad gradom je mnogo zelenila, a na gradskim plažama ima barova i taverni u kojima se u sezoni mogu sresti turisti najrazličitijih uzrasta – od starijih i sredovečnih, porodica sa decom, do mladih, čiji se broj znatno povećao poslednjih nekoliko godina. Na plažama možete pronaći raznovrsne sadržaje i čuti prijatnu opuštajuću grčku muziku. Gradske plaže u Uranopolisu nude zabavu, kao i opremu za sportove na vodi i na pesku.

Sveta Gora – Atos                                                                                                   

Ko dođe do Uranopolisa, najčešće ima nameru da odatle krene u obilazak pravoslavnih manastira. Odavde isplovljavaju brodovi ka najvažnijoj duhovnoj tački Evrope i najvažnijem pravoslavnom centru – Svetoj gori na Atosu. Sveta Gora je jedan od najvažnijih centara pravoslavlja u Evropi i svetu. Ovo je autonomna država poznata kao vrt Majke Božije, a pristup ženama nije dozvoljen. One ipak mogu krstariti oko Svete Gore na 500 metara udaljenosti od obale. Da biste posetili manastir Hilandar i Svetu Goru, potrebno je da prethodno tražite i dobijete odobrenje, tj. blagoslov, a potom da preuzmete dozvolu sa propisima koji jasno određuju kako se treba ponašati na Svetoj Gori.  

Planina Atos na Halkidikiju

Jerisos – Atos

Najveći grad u ovoj regiji i vrlo atraktivan u turističkom smislu je Jerisos na Atosu koji je od Uranopolisa udaljen svega nekoliko kilometara. Poslednjih godina vlada veliko interesovanje među našim putnicima za letovanje u ovom gradu na Atosu, budući da svojom raznovrsnom ponudom zadovoljava različite ukuse. Jerisos poseduje lepe, uglavnom šljunkovite plaže i čisto more, igrališta za decu i dosta parkova, pa ga rado posećuju porodice sa decom. Ipak, sve više je zanimljiv i mladima jer ima mnogo barova i kafića, a iznad svega zanimljive plaže u okolini, poput plaže Ksiropotami koja je poznata po sitnom belom pesku. Plaža Kakudija takođe je veoma zanimljiva i poznata je po velikim stenama neobičnih oblika koje se nalaze u moru.

Nea Roda

Između Uranopolisa i Jerisosa nalazi se malo simpatično letovalište Nea Roda. Ovo predivno mestašce krase skrivene uvale, božanstevna priroda i predivne plaže, pa je odlična destinacija za sve koji su se umorili od gužve na plažama i željni su opuštanja i odmora na obalama do kojih se pruža bujna vegetacija. U Nea Rodi postoje tri crkve, a na uzvišenju pored jedne od njih uživaćete u fantastičnom pogledu na zaliv, Svetu Goru i Tasos.

Peščana plaža u Nea Rodi poseduje Plavu zastavicu, pa je zagarantovano uživanje u kristalno čistom moru. Na plaži ima i barova, a možete igrati i odbojku na pesku. Ulazak u vodu je uglavnom postepen, pa su plaže idealne za decu. Na samo 5 km od Nea Rode nalazi se plaža Komitsa koja važi za najlepšu u ovoj regiji.

Treba obavezno posetiti i plažu Vulitsu koja je oivičena brdima, a nalazi se svega 2 km od Nea Rode. Odlično je organizovana, ima ležaljke i suncobrane, kao i teren za odbojku na pesku. Po oceni turista, Nea Roda je skroviti raj za sve koji žele da se osame i koji priželjkuju mir, grčku gostoprimljivost, autentičnost i uživanje u moru. Ponekada na plažama duva vetar, uglavnom u prepodnevnim satima, ali ne preterano jak.   

Nea Roda nije namenjena aktivnom odmoru, ali jeste svima koji su željni odmora daleko od gužve.

Plaza na Halkidikiju

Ostrvo Amuljani

Nikako nemojte da propustite izlet do ostrva Amuljani ukoliko odsednete u Uranopolisu. Ovo je ostrvo koje je jedino naseljeno na Halkidikiju, iako nije popularno kao destinacija, njegove plaže i priroda su rajske! Po ocenama putnika, ovo ostrvo svojom netaknutom prirodom ostavlja bez daha! Ovde se možete odmoriti na fantastičnoj peščanoj plaži Alikes koja važi za jednu od najlepših u ovom delu Halkidikija. Ostrvo ima predivne uvale, divlje skrivene plaže sa bujnom vegetacijom i pravi je raj za sve ljubitelje prirode, zelenila i krstalno čistog mora bez gužve.

Ostrvo Drenija – Magareća ostrva

Šest manjih razuđenih ostrvaca nestvarne lepote takođe su nadohvat ruke! Iz uranopoliske luke do tzv. Magarećih ostrva prevoze brodići. Utisci turista koji su obišli ova ostrvca su odlični jer je priroda netaknuta, a divlje plaže do kojih se može doputovati čamcima – prelepe. Neka od ovih ostrvaca naseljavaju samo galebovi, a na najvećem od njih je divlji kamp.

Od Uranopolisa ka Solunu i Sitoniji svakodnevno saobraćaju autobusi, pa se možete uputiti i u avanturu upoznavanja novih predela na Halkidikiju. Preporuka je da posetite i manastir Kakovo koji predstavlja veliku radionicu za manastir Hilandar i na čijoj se teritoriji izrađuju ikonostasi i svi drugi predmeti za Hilandar. Šteta je ne posetiti i Stagiru, rodno mesto Aristotela, kao i Arneo, mesto koje je poznato po najvećem broju stogodišnjaka u Grčkoj.

Blizina Soluna je još jedna od prednosti letovanja u Uranopolisu – ukoliko još niste posetili Solun, to možete učiniti prilikom dolaska ili u povratku. Uranopolis će vam pružiti široku lepezu mogućnosti i svojom odličnom ponudom učiniće da zavolite i delove Grčke koji su vam do sada bili nepoznanica. Posetite ga!

Ukoliko ste nakon priče o Uranopolisu dobili želju da idete na letovanje, možete poslati besplatan upit za putovanje.

Autor: Stanojević Milena | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 23.01.2018.